Πολιτική

28/06/2013 - 16:59

Δημοψήφισμα στη Λέσβο το φθινόπωρο για τον Καλλικράτη - Επιστολή Δημάρχου στον Υπουργό

yle="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στο νέο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, την παρακάτω ενημερωτική επιστολή όπου περιγράφονται τα προβλήματα του Δήμου Λέσβου. Ειδική αναφορά γίνεται από το Δήμαρχο στο δημοψήφισμα που θα γίνει το φθινόπωρο.

 

                               Προς τον αξιότιμο κύριο Υπουργό Εσωτερικών

                                                           Μιχελάκη Γιάννη

                                                 

 

            Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

            Κατ’ αρχήν δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου για την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως νέου Υπουργού Εσωτερικών, στον ευαισθητότατο τομέα της Αυτοδιοίκησης και κατ’ εξοχήν της Δημοτικής, του μόνου θεσμού της καθημερινής επικοινωνίας με του πολίτες και αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής τους, αποτυπωμένης τη όλης αυτής κατάστασης, με την πασίγνωστη θυμόσοφη έκφραση του λαού μας: «τα παράπονά σου στο Δήμαρχο» , ο  οποίος θεσμός, δεινοπαθεί, πολλαπλώς στην σημερινή κάκιστη συγκυρία της Χώρας και εκτίθεται και κατά περίπτωσιν από όλους τους Δημάρχους της Επικράτειας, δια των επιμέρους ενεργειών τους προς πάσαν αρχήν και εξουσίαν, αλλά και συνολικά στα μέχρι σήμερα συνέδρια της ΚΕΔΕ και στις αποφάσεις της,

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

            Δεν προέρχονται όμως τα αξεπέραστα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης μόνο από την οικονομική-κοινωνική συγκυρία, αλλά και εξ’ αιτίας του κακονόμου-γονατογραφήματος κυριολεκτικά, του κατ’ εφημισμόν ονομασθέντος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», κατ’ οργουελικόν τρόπον, αλλά και από τα διάφορα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, τα οποία επεσώρευσαν αναρίθμητα νέα προβλήματα και στο λειτουργικό-διοικητικό επίπεδο του θεσμού και τα οποία υπεχρέωσαν πέραν των άλλων, το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί ήδη σε ορισμένες ανεπαίσθητες τροποποιήσεις του ως άνω νομοθετήματος και σε δυο περίπου εκατοντάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους και να ετοιμάζεται και σε μια ακόμη τροποποίηση, για την οποία, οι Δήμαρχοι έχουν υποβάλει τις παρατηρήσεις τους- καθώς και η ΚΕΔΕ στον προκάτοχό σας Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, συμφώνα με σχετικά έγγραφό του, και προς τιμήν του, ενώ ο κ. Ραγκούσης γεννήτωρ του ως άνω νομοθετικού εξαμβλώματος, εκώφευσεν επιδεικτικότατα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Κλασικότατο παράδειγμα τέτοιου σκληρώς πάσχοντος Δήμου, αποτελεί ο Δήμος Λέσβου, αληθώς Δήμος – Τέρας και πειραματόζωο του ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ, ο οποίος προέκυψε διά του ως άνω νόμου, από την συγχώνευση των δεκατριών (13) Καποδιστριακών Δήμων, ο μεγαλύτερος εκτατικά Δήμος της Ελληνικής Επικράτειας, με έκταση 1650 τετραγωνικών χιλιόμετρων  περίγραμμα ακτών 400 χιλιομέτρων, ανώμαλο γεωγραφικό ανάγλυφο, πληθυσμό 90.000 περίπου κατοίκων και με ένα πολύ μεγάλο οικονομικό χρέος, το οποίο μας κληροδότησαν οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι, και με τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Αφού ο αριθμός των υπηρετούντων σήμερα υπαλλήλων μας, ανέρχεται στους 452, υπολογιζόμενος να μειωθεί μέχρι τις 31-12-2013, στους 425, έναντι των 572  όλων των κατηγοριών, οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι το τέλος του 2010. Αναλογικά δηλαδή με την έκταση και τον πληθυσμό μας, κατέχουμε την τραγική πρωτιά και της υποστελέχωσης με αποτέλεσμα, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας, να μην μπορούμε να προσφέρουμε τις πρέπουσες υπηρεσίες προς τους συνδημότες μας, οδηγηθέντες στην κατάσταση του δυσδιοίκητου έως αδιοίκητου σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακόμη, προσθέτω ότι, τα 8/10 του Δήμου μας, από τις 1 Δεκεμβρίου 2012, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2013, επλήγησαν από πρωτοφανείς θεομηνίες νεροποντών, και εκηρύχθησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με όλες τις εντεύθεν συνέπειες, εκ των καταστροφών, ιδίως στο αγροτικό οδικό δίκτυο, για την αποκατάσταση του οποίου η Κυβερνητική ενίσχυση ήταν μόνο 500.000 ευρώ, άκρως ανεπαρκής δηλαδή, κείμενος δε ως πασίγνωστον στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Ο Δήμος μας επιπροσθέτως, για δεύτερη δεκαετία, μαστίζεται από τα συνεχιζόμενα καθημερινά κύματα της παράνομης μετανάστευσης, αποκλειστικά δια του εδάφους της γειτονικής Τουρκίας, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην «βαθειά Μέση Ανατολή», τους διαγκωνισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων δυνάμεων στις χώρες του MAGREB και της υποσαχάριας Αφρικής, επ εσχάτων δε και στη Συρία.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

            Περί όλων των ανωτέρω, θα βρείτε στο Υπουργείο σας, τις σχετικές εναγώνιες λεπτομερείς αναφορές μου, περί της τραγικότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας. Για την αμεσότερη ενημέρωση σας όμως, συνάπτω στην παρούσα μου, Α) την από 10-6-2013 και με αριθμό πρωτ. 44219 αναφορά μου προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προκατόχου σας κυρίου Στυλιανίδη, και του συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργού  Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και σήμερα Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, αναφερόμενη κυριότατα στα αξεπέραστα διοικητικά – λειτουργικά – οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ιδίως σε σχέση με τις παλαιές οφειλές των 13 Καποδιστριακών Δήμων και την δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, καθώς και τις σχετικές προτάσεις μας. Β) Την από 29 Μαΐου 2013 και με αριθμό πρωτοκόλλου 39029 αναφορά μου προς τους αξιοτίμους κυρίους, Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό, κ. Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Κουβέλη, Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., τον κ. Στυλιανίδη Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Αθανασίου, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Ασκούνη Πρόεδρο, και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, την Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ, περί των ανωτέρω, αλλά και των λοιπών προβλημάτων που κατατρύχουν  τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα τον Δήμο μας και τα όποια πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν. Γ) την υπ΄αριθμ. πρωτ. 49328/25-6-2013 απάντηση – αποστολή στοιχείων του προϊσταμένου της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, προς τον κ. Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συνεπεία των παρατηρήσεων του υπ’ αριθμ. πρωτ. 39198/19-6-2013 εγγράφου του, και Δ) την υπ’ αρίθμ. πρωτ. 49329/25-6-2013 απάντηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, προς το αυτό ως άνω έγγραφο της αυτής ελεγκτικής Αρχής. Συμπληρώνω, ακόμη, ότι, μόνο κατά το έτος 2012, με τις περικοπές όλων των μη αναγκαίων δαπανών και με σκληρότατες οικονομίες τις οποίες επιβάλαμε, επιτύχαμε να μειώσουμε το χρέος του Δήμου προς τρίτους, κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ! Προσθέτω, τέλος ότι σε όλα τα συνέδρια της ΚΕΔΕ, συμπεριλαμβανομένου και του προσφάτου, στα Ιωάννινα, προς τους Βουλευτές του Νομού, προς τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, από της αναλήψεως των καθηκόντων μας, μετά πείσματος, έχω εκθέσει και γραπτά και προφορικά τα ανωτέρω, ερωτήσεις δε και επερωτήσεις έχουν κατατεθεί στην Βουλή, περί αυτών, αλλά άνευ ουδενός αποτελέσματος, δυστυχέστατα.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όμως, το κακό επλεόνασεν, εφόσον βεβαίως αληθεύουν χθεσινά πυκνά δημοσιεύματα στο σημερινό τύπο και ιδίως σε αυτά που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση, κατά τα οποία σε τριάντα Δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λέσβου, επίκειται άμεση νέα μείωση του υπαλληλικού προσωπικού, πέραν της εφαρμοσθείσης ήδη οριζόντιας διαθεσιμότητας – κινητικότητας, εξαιτίας της οποίας, ο Δήμος μας έχασε 19 έμπειρους υπαλλήλους, προερχόμενους κυρίως από τα διάφορα τμήματα της Οικονομικής μας Υπηρεσίας, η οποία αποδεκατίστηκε κυριολεκτικά κυριολεκτικά, και οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε άλλες Κρατικές Υπηρεσίες και Οργανισμούς!!

            Εύχομαι, να μη επαληθευθούν τα εν λόγω δημοσιεύματα. Εις πάσαν περίπτωσιν όμως, σας ζητώ, Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, να με δεχτείτε, το συντομότερο δυνατό, σε ακρόαση, για να σας εκθέσω και δια ζώσης την τραγικότητα της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας. Είμαι δε υποχρεωμένος, εφόσον επαναλαμβάνω, επίκειται τέτοια θανατηφόρα για τον Δήμο μας ρύθμιση, να κινητοποιήσω όλους τους συνδημότες μας και τους εκπροσώπους όλων των τοπικών θεσμών, την Κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση, τα Κόμματα, την ομογένειά μας και τους συλλόγους της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μ’ όλες τις επιβαλλόμενες μορφές αγώνα, όσο σκληρές και αν είναι αυτές, αφού για μας είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου πλέον. Γιατί, ήδη εξαγγέλθηκε η κατάργηση δύο λιμενικών σταθμών του Εθνικά ευαίσθητου στρατηγικής σημασίας νησιού μας, ήδη έχουν καταργηθεί τρείς Δ.Ο.Υ. και ισάριθμες υπηρεσίες του ΙΚΑ, απειλείται  νέος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και στη Δημοτική εκπαίδευση, το Κρατικό Νοσοκομείο μας, επανήλθε στην εποχή του 1960, δηλαδή, μισού αιώνα πριν! Και όλα αυτά, δίχως να λαμβάνεται υπόψιν, ποσώς, η συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ μας και η γειτνίασή μας με την Τουρκία, μ’ όλες τις γνωστές παραμέτρους της. Σας γνωστοποιώ τέλος, ότι εντός του φθινοπώρου του 2013, θα πραγματοποιήσουμε ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΥ και την δημιουργία περισσοτέρων, ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και χάριν του αυτοδιοικητικού θεσμού, αξίου της αποστολής του. Ήδη συμφωνούν όλα τα κόμματα στο νησί μας περί τούτου και οι τρείς Βουλευτές μας και βεβαίως και το Δημοτικό μας Συμβούλιο, καθώς και τα Συμβούλια των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων και όλοι οι συμπατριώτες μας!  Μην εκπλαγεί δε  κανείς από το αναμενόμενο καθολικά συντριπτικό ΟΧΙ στον ένα και μόνο σημερινό Δήμο που θα προκύψει από το εν λόγω Δημοψήφισμα, με όλες τις εντεύθεν παντοειδείς συνέπειές του!

            Αναμένοντας αγωνιωδώς την απάντησή σας,            

 

                                                                                        Διατελώ με τιμή,

Ο Δήμαρχος Λέσβου 

 Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

Μοιράσου το άρθρο!