Πολιτική

05/05/2020 - 16:26

Δώστε χώρο για τραπεζοκαθίσματα στους επαγγελματίες της εστίασης - Πρόταση από την «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» 

Παρέμβαση από την ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» 

Έχουμε αποστείλει στην Δημοτική Αρχή ένα κατάλογο μέτρων ανακούφισης για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις  τουρισμού,  καταστημάτων  εστίασης κλπ., προκειμένου να ψηφιστούν από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων και να εφαρμοστούν - αυτά τουλάχιστον που η υλοποίησή τους εξαρτάται από τον Δήμο μας. 

Δυστυχώς όμως μας πληροφόρησε όμως η Δημοτική Αρχή, Δημοτικοί Σύμβουλοι (προφανώς της πλειοψηφίας) αρνήθηκαν τη συζήτηση των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, με την δικαιολογία ότι «και εμείς θα τα κάναμε και τα «παραπέμπουμε» στις υπηρεσίες προκειμένου να τα επεξεργαστούν» απέτρεψαν μια ομόφωνη έκφραση της πολιτικής βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, να σταθεί αταλάντευτα και χωρίς εκπτώσεις στο πλευρό των επαγγελματιών και των εργαζομένων που εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και από την βιωσιμότητά τους. Είναι κρίμα γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει ομοφωνία, τι σημαίνει πολιτική βούληση, τι σημαίνει αποφασιστικότητα. 

Επανερχόμενοι, επιμένοντας δίνουμε έμφαση στη δυνατότητα τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριους χώρους από τους καταστηματάρχες καφέ και εστίασης, αφού από 1ης Ιουνίου ισχύει το μέτρο περιορισμού για τους εσωτερικούς χώρους λόγω κορονοϊού. Σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας και στα χωριά με την συναίνεση, την ευθύνη  και την αρωγή αποκλειστικά των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, οι μαγαζάτορες θα πρέπει να έχουν αυτή την ευχέρεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Τηρουμένων των συνθηκών, τυπικές διαδικασίες νομιμοποίησης τέτοιων δραστηριοτήτων, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και αυτό που προέχει είναι η ομόφωνη και συναινετική έκφραση πολιτικής βούλησης από το σύνολο του αυτοδιοικητικού κόσμου του νησιού.  Κάνοντας ειδική αναφορά για την περιοχή Λαδάδικα Μυτιλήνης, η άτυπη και δοκιμαστική λειτουργία των μαγαζιών με αυτό τον τρόπο πριν 2 χρόνια, λειτούργησε υποδειγματικά αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις - και για το αισθητικό αποτέλεσμα- σε ντόπιους και τουρίστες και μπορεί να επαναληφθεί και φέτος. 

Σεβόμενοι τις ανασφάλειες των κατοίκων της περιοχής, προτείνουμε  να μείνει ανοιχτός ο δρόμος σύνδεσης της προκυμαίας με την Κουλμπάρα (οδός Χίου) και οι καταστηματάρχες της περιοχής κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων να αφήνουν διαδρόμους για τους πεζούς. 

Η μελέτη που αφορά την περιοχή, με τις αλλαγές χρήσης υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις πεζοδρομήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί νομιμοποιώντας το όλο εγχείρημα,  αλλά ως τότε με αποφασιστικότητα για φέτος υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τη λειτουργία του, τους μαγαζάτορες και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. 

 

-----

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου «Κιρκινέτσι»

Διαβάζοντας προσεκτικά τις θέσεις και επισημάνσεις του Συλλόγου κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι «Κιρκινέτσι»  σχετικά με  την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου  και του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται σε αυτό και ως συνέχεια των όσων δημοσιεύσαμε για το θέμα νωρίτερα (βλεπε παραπάνω)  αναφέρουμε τα εξής:

Α) Η παράταξή μας πάγια συνδιαλέγεται  με τους κατοίκους περιοχών του Δήμου μας, σέβεται τις απόψεις τους προσπαθώντας να συνδιαμορφώσει λύσεις. Γι΄αυτό αναφερθήκαμε στην ανασφάλεια που δημιουργεί στους κατοίκους της περιοχής το κλείσιμο των οδών Χίου και Βερναρδάκη, προτείνοντας να παραμένουν ανοιχτοί. 

Β) Η αναλυτική παράθεση λεπτομερειών από τη μεριά του Συλλόγου που αναφέρονται σε ένα τρόπο λειτουργίας που νομιμοποιεί το εγχείρημα, εμπεδώνει τον αλληλοσεβασμό και δεν αντιτίθεται  σε καμία περίπτωση στην προσπάθεια στήριξης των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος , μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. 

Γ) Οι προτάσεις τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄όψιν, τόσο από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης , στην τελική απόφαση καθορισμού του πλαισίου λειτουργίας. 

Για την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

Κατζανός Γεώργιος

Ψωμάς Ατσίδης Θεόδωρος

Μοιράσου το άρθρο!