Πολιτική

29/01/2012 - 16:53

Δραματικοί οι τόνοι της δήλωσης Παπαδήμου: «Εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση, θα χρεοκοπήσουμε»

yle="text-align:justify;">Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τη πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο για το PSI όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση η χώρα βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας»ενώ επισήμανε ότι εξασφάλισε την απόλυτη στήριξη των τριών αρχηγών. 


Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο
, εν όψει της κρίσιμης και πιεστικής -όπως αναμένεται- Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλε διήρκησε περίπου τρεις ώρες ενώ οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης δεν έκαναν δηλώσεις.


Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
    
«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.    
    
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.   
    
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.   
    
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.   
    
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.   
    
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.   
    
Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.    
   
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

πηγη: newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!