Πολιτική

16/07/2012 - 13:03

Δ.Βελούτσος: έχουμε έναν "αόρατο Αντιδήμαρχο"

  Επιστολή παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου  Δημήτρη Βελούτσου (από την παράταξης "Λέσβος , Δημιουργική Πορεία" ) για τα προβλήματα στην Πέτρα και τον "αόρατο" Αντιδήμαρχο. Προς  Δήμαρχο Λέσβου     κ. Δ. Βουνάτσο                 

Θέμα : «Αντιδημαρχία Δημοτικής Ενότητας Πέτρας»

Κύριε Δήμαρχε,

            Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις Αντιδημαρχίες Θερμής και Μανταμάδου, οι συνδημότες μας, στη Δημοτική Ενότητα Πέτρας, ήλπιζαν ότι κάτι θα αλλάξει (προς το καλύτερο) εδώ. Διότι ο Αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής και  Πέτρας, θα είχε περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα ζητήματα που αφορούν τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

            Δυστυχώς, συνεχίζεται η ίδια τακτική. Έχουμε έναν Αντιδήμαρχο «Αόρατο», με επισκέψεις αστραπή -το πολύ μια φορά το δεκαπενθήμερο-, ασκώντας διοίκηση εκ του μακρόθεν εναποθέτοντας τις τύχες του πανέμορφου και ευλογημένου τόπου μας σε στελέχη που διοίκησαν κατά το κοντινό παρελθόν οπότε με τις συμπεριφορές  και τις παλαιοκομματικές τους τακτικές γύρισαν  πολλά χρόνια πίσω αυτόν τον τόπο.

            Καθημερινά πολλοί συνδημότες μας προσέρχονται στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας για να λύσουν ζητήματα και προβλήματα που τους αφορούν. Όμως στο ερώτημα που θέτουν για το πότε θα «επισκεφθεί» ο Αντιδήμαρχος το γραφείο της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας λαμβάνουν την στερεότυπη απάντηση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες «ότι δε γνωρίζουν», με συνέπεια να επιστρέφουν άπραγοι και αγανακτισμένοι στα χωριά τους.

            Είναι άλλωστε προσφιλής η τακτική της Δημοτικής Αρχής να βάζει τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες μας στον Αυτόματο πιλότο.

            Κατανοούμε το ζήλο του κυρίου Αντιδημάρχου να ασχολείται, αν ασχολείται, με ζητήματα και προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας που εκλέχθηκε, βάζοντας ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Πέτρας σε δεύτερη μοίρα.

            Όμως ως πότε, κύριε Δήμαρχε, τα χωριά μας θα υπομένουν τις συνέπειες αυτής της τακτικής; Και σαφέστατα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι του Δήμου όταν ο Αντιδήμαρχος είναι απών και δεν μπορεί να προγραμματίσει και να δρομολογήσει τη λύση ζητημάτων και προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες. Αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από τα φλέγοντα προβλήματα της Δ.Ε. Πέτρας:

  • Τα χωριά μας είναι σκοτεινά. Έχουν να αλλαχθούν λάμπες από το 2010. Επιλεκτικά αντικαταστάθηκαν κάποιοι λαμπτήρες. Τυχεροί όσοι έχουν μπάρμπα στην Κορώνη ή όσοι έχουν γερό στομάχι. Η Άναξος είναι μόνιμα σε συσκότιση. Έτσι, πολλοί δρόμοι το βράδυ είναι άκρως επικίνδυνοι λόγω έλλειψης φωτισμού.
  • Δεν έγινε καμιά ενέργεια για το χώρο στάθμευσης στην Πέτρα, ούτε οι διαδικασίες για τις αναθέσεις και τις δημοπρασίες των παραλιών της Δ.Ε. Πέτρας.
  • Τι να πούμε για την Εσωτερική και Αγροτική Οδοποιία, που μάλλον περιμένουν την επόμενη Δημοτική Αρχή για να δουν τη βελτίωση τους;
  • Η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν είναι πάντα η καταλληλότερη. Δυστυχώς, ό, τι τρέχει, ρίχνεται στο δίκτυο και αφού περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αναλύεται. Το δίκτυο Ύδρευσης είναι διάτρητο. Καμιά καλλιέργεια πηγών δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σε ό, τι αφορά το αποχετευτικό δίκτυο, υπάρχουν μικρές και μεγάλες εστίες λυμάτων δίπλα σε κατοικίες και Ενοικιαζόμενα δωμάτια από βλάβες του δικτύου από το 2010, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναφορές κατοίκων στον Εισαγγελέα και το Τμήμα Υγιεινής Λέσβου.
  • Στο Δήμο Λέσβου απασχολούνται συνολικά με την πρόσληψη που έγινε μέσω της Ηλιαχτίδας 441 άτομα. Το 90% είναι εργάτες για την καθαριότητα και την κοπή των θάμνων. Στην Δημοτική Ενότητα Πέτρας σύμφωνα με στοιχεία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας απασχολούνται 14 εργάτες -μικρός αριθμός σχετικά-, που ίσως και να αρκούσαν όμως, αν γινόταν καλύτερος προγραμματισμός και συντονισμός έργων, Όμως τους εργαζόμενους αυτούς,  χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα, τους πηγαινοφέρνουν από πολλά χιλιόμετρα  LN μακριά με συνέπεια να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν. Σκούπες, φαράσια, σακούλες ακόμη και βενζίνη για τα χορτοκοπτικά, αν υπάρχουν, τα αγοράζουν οι επαγγελματίες και οι δημότες της περιοχής. Η Δημοτική Αρχή εισπράττει τα χρήματα των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς επαρκή ανταπόδοση.

            Από την άλλη, δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους καθαριότητας –μόνιμους και αορίστου χρόνου- για υπερωρίες, αργίες και σαββατοκύριακα για το 2011, ενώ είναι αβέβαιο αν θα πληρωθούν και το 2012 παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Αποκομιδή απορριμμάτων. Λειτουργία πρόχειρου σταθμού μεταφόρτωσης. Η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Πέτρας είναι προβληματική από την αρχή της θητείας σας. Οι λόγοι που συντελούν σε αυτό είναι οι εξής:
    • Έλλειψη καυσίμων των οχημάτων.
    • Ακινητοποιημένα Απορριμματοφόρα στα συνεργεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    • Έλλειψη 2ου και 3ου Απορριμματοκιβωτίου από τον πρόχειρο σταθμό μεταφόρτωσης.
    • Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 2 Δημοτικές Ενότητες με ένα Απορριμματοκιβώτιο.

            Κι όλα αυτά τα ζητήματα – προβλήματα που αναφέρονται συνοπτικά πιο πάνω θα λυνόντουσαν ευκολότερα αν υπήρχε ο σωστός προγραμματισμός και συντονισμός των εμπλεκόμενων Αντιδημάρχων, Δ.Ε. Πέτρας, Καθαριότητας και Προγραμματισμού σε συνεργασία πάντα με τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.  Ώστε να μην εξαναγκάζονται οι Πρόεδροι των χωριών, ύστερα από τις πιέσεις των πολιτών, χωρίς να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

            Για να δικαιολογήσετε την έλλειψη συνεργασίας των παραπάνω εμπλεκόμενων Αντιδημάρχων, επιρρίπτετε ευθύνες στους εργαζόμενους, χρεώνοντάς τους όλα τα παραπάνω προβλήματα.

            Κύριε Δήμαρχε, είστε γνώστης των παραπάνω προβλημάτων. Άλλωστε είχαμε την τιμή να σας έχουμε Αντιδήμαρχο Πέτρας προσδοκώντας πολλά από εσάς. Όμως σας θυμίζω ότι σε μια αποστροφή του λόγου σας, το Φλεβάρη του 2011, σε μια από τις πολλές λαοσυνάξεις, στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Πέτρας, σας ακούμε να λέτε ότι «πρέπει να τιμωρηθείτε γιατί δεν είστε ωραίοι». Μήπως συνεχίζετε να μας τιμωρείτε για κάτι που δεν έφταιξαν οι κάτοικοι και ο τόπος μας;

            Κάντε μια αρχή από αυτούς που έχετε μαζί σας και διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια, προτού προλάβουν να μπουν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.  Από την άλλη, θα ήταν άδικο για εσάς να μη σας ευχαριστήσω για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για την επανεκκίνηση ενός σημαντικού έργου, της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Δ.Ε. Πέτρας που είχε βαλτώσει για χρόνια.

Με εκτίμηση

Βελούτσος Δημήτρης

Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!