Πολιτική

28/02/2014 - 10:28

Δυναμική και πληθωρική πρώτη εμφάνιση για Σπύρο Γαληνό

Α

ποκέντρωση της εξουσίας και ουσιαστική αυτοδιοίκηση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τις κοινότητες του νησιού.

Δυναμική και πληθωρική ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση του υποψήφιου Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, το βράδυ της Τετάρτης, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όπου παρουσίασε τη διακήρυξη αρχών και θέσεων της παράταξής του, «Μόνο για τη Λέσβο».

Το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, γέμισε από νωρίς από εκατοντάδες φίλους και υποστηρικτές του πρώην βουλευτή, που μπήκε στην αίθουσα ευδιάθετος και χαμογελαστός, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος.
Στην ομιλία του, ο Σπύρος Γαληνός παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λέσβου, τονίζοντας ότι με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη θα αφήσει πίσω του τις δύσκολες ημέρες της παρακμής, που βιώνει σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των προβλημάτων που δημιούργησε το τερατούργημα του Καλλικράτη.
Από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της παράταξής του, την οποία χαρακτήρισε καθαρά αυτοδιοικητική. Όπως είπε, είναι διαφορετική η ψήφος στις εθνικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές που δίνεται με πολιτικά κριτήρια και διαφορετική η ψήφος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, που δίνεται με κριτήριο την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

ΜΟΝΤΕΛΟ - ΠΡΟΤΑΣΗ
Παρουσιάζοντας το μοντέλο πρόταση για τη διοίκηση του Δήμου Λέσβου, έκανε λόγο για αποκέντρωση και για ξαναζωντάνεμα των χωριών και της υπαίθρου, μέσα από ουσιαστικές αρμοδιότητες που θα δοθούν στα τοπικά συμβούλια και στα συμβούλια περιοχής.
Όπως είπε, στην ουσία ο κεντρικός δήμος θα είναι ο συντονιστής της όλης προσπάθειας και όχι εκείνος που θα αποφασίζει για τα χωριά, καθώς εκεί κύριο ρόλο θα έχει η τοπική κοινωνία και οι άνθρωποι που θα έχουν εκλεγεί να την εκπροσωπήσουν.
«Πρώτο μας μέλημα, είναι η αποκέντρωση της εξουσίας και η ουσιαστική αυτοδιοίκηση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τις κοινότητες του νησιού. Τα τοπικά προβλήματα πρέπει να επιλύονται άμεσα από αυτούς που τα γνωρίζουν, δηλαδή τα τοπικά συμβούλια. Οι αποφάσεις για κάθε χωριό θα αφορούν αρχικά το τοπικό συμβούλιο, στη συνέχεια το συμβούλιο περιοχής και σε τρίτο στάδιο τον Περιφερειακό Αντιδήμαρχο. Ο Αντιδήμαρχος της κάθε γεωγραφικής ενότητας, θα είναι και ο πρόεδρος του συμβουλίου περιοχής και θα αποτελεί το σύνδεσμο του συμβουλίου περιοχής με το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα αναλώνεται σε ατελείωτες συζητήσεις για τα ζητήματα που αφορούν κάθε περιοχή, αλλά θα είναι το όργανο που θα χαράσσει τη στρατηγική για τη συνολική ανάπτυξη του δήμου. Το κλειδί που θα κάνει το Δήμο Λέσβου λειτουργικό, είναι ο χωρισμός της Λέσβου σε 73 πυλώνες της δημοκρατίας, τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, που μαζί με τα συμβούλια περιοχής και τους τοπικούς αντιδημάρχους θα είναι σε θέση να βγάλουν την πολύπαθη ύπαιθρο του νησιού μας από το τέλμα».

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Στους κύριους άξονες του προγράμματος της παράταξης «Μόνο για τη Λέσβο», όπως τέθηκαν από το Σπύρο Γαληνό, περιλαμβάνονται η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω προγραμμάτων επιχειρηματικότητας που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη του τουρισμού και η παράλληλη προβολή των τοπικών μας προϊόντων. Η ανάπτυξη του θρησκευτικού και του θερμαλιστικού τουρισμού, με ανοίγματα σε παρθένες αγορές όπως είναι η αγορά της Ρωσίας. Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως ε η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από μία μελέτη έργο που θα λύνει δια παντός το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων και θα προωθεί τα συστήματα της ανακύκλωσης. Στήριξη των πολιτών και των ευαίσθητα κοινωνικά ομάδων μέσα από προγράμματα αλλά και δράσεις με παράλληλη ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων.
Ο Σπύρος Γαληνός προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα, σειρά επαφών και συζητήσεων με τους πολίτες του νησιού, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις προτάσεις των πολιτών.

ΟΡΘΙΟΙ & ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Κλείνοντας την ομιλία του έκανε αναφορά στον πατέρα του, τον αείμνηστο Μίμη Γαληνό, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο κοινό. Διηγούμενος ένα περιστατικό της ζωής του, όταν ασχολούμενος με κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα αντιμετώπισε προβλήματα και παραλίγο να διακόψει την προσπάθεια, περιέγραψε το διάλογο με τον πατέρα του και τη συμβουλή που του έδωσε. «Ο ηττημένος, μου είπε ο πατέρας μου, είναι εκείνος που πιστεύει ότι νικήθηκε. Αυτός που δεν πιστεύει στην ήττα, είναι εκείνος που ακόμη κι αν πέσει μπορεί να σηκωθεί και να συνεχίσει να αγωνίζεται έως ότου νικήσει. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Να σηκωθούμε όρθιοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να παλέψουμε, μόνο για τη Λέσβο».

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των φωτογραφικών φακών και των δημοσιογραφικών συζητήσεων που γινόταν στο παρασκήνιο της συγκέντρωσης, ήταν τα πρόσωπα που παρίσταντο στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του υποψηφίου Δημάρχου.
Μεταξύ των παρισταμένων ξεχώρισαν πρόσωπα και ονόματα της Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης και στελέχη κομμάτων, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που ξάφνιασαν με την παρουσία τους. Φυσικά δυναμικό ήταν το παρών στελεχών των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», όπου ανήκει πολιτικά ο Σπύρος Γαληνός.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου, ο πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα Θεόδωρος Βουνατσής, ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Γ. Κατζανός, ο δικηγόρος και στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. Μαν. Αρμενάκας, ο πρόεδρος της Ν.Ε. των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Ψάνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιππείου και πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Τζιμής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Θ. Στεργίου, ο πρώην αντινομάρχης Δ. Ακριώτης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος Δημ. Χατζηγιάννης, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κατσαρός, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ταξιαρχούλα Πνακά και Στρ. Αλεξίου, ο πρώην αντιδήμαρχος Μ. Παπαπαναγιώτου και το μέλος του Τ.Σ. Μυτιλήνης Λάκης Κυπαρίσσης.
Από το χώρο των επιχειρηματιών, το παρών έδωσαν οι Θ. Πλάτων, Γ. Εγγλέζος, Χρ. Πουλέλλης, Στ. Αλμπάνης, Β. Ανδριώτης, Βάσω Αψόκαρδου, Τ. Βέρρος, Λ. Μυρσινιάς, Δ. Τσότρας κ.α.
Από το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρέστησαν ο προϊστάμενος ΔΟΥ Π. Μπαρούτης, ο πρόεδρος των Αστυν. Υπαλλήλων Λέσβου Δ. Αλεξίου, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Κομνηνός Δαγγέλης, ο πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Γ. Ραχωβίτσας κ.α.

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / Δημοκράτης

Μοιράσου το άρθρο!