Πολιτική

19/09/2021 - 15:50

Δυνατό μήνυμα από την πλατεία Σαπφούς - Ένα από τα μαζικότερα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο νησί των τελευταίων χρόνων.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην πλατεία Σαπφούς σε ένα από τα μαζικότερα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο νησί των τελευταίων χρόνων. Για δύο μέρες η πλατεία Σαπφούς γέμισε ζωντάνια, με τα όνειρα και τις ανάγκες των νέων που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Ξεχωριστή θέση στο χώρο είχαν οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», ενώ το ενδιαφέρον κέντρισαν οι κλασσικές και νέες εκδόσεις που υπήρχαν στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή βίντεο της ΚΝΕ αφιερωμένο στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής .

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, αναφερόμενος στη επιτυχημένη διεξαγωγή του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το Ιούλιο στο νησί, τόνισε:

«Ακόμα μένει αποτυπωμένη και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των προοδευτικών ανθρώπων του νησιού μας, κάθε αγωνιστή, η προκυμαία της Μυτιλήνης κατακόκκινη από χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα που επέλεξαν τη Λέσβο…

Ποιος μπορεί να το ξεχάσει; Ήταν μια εικόνα από το όμορφο μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε. (…)

Τρεις μέρες εδώ, από το νησί της Λέσβου στάλθηκε το μήνυμα της οργανωμένης πάλης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας της νεολαίας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, πόνο και δυστυχία.»

Ενώ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις του Κόμματος για το προσφυγικό καθώς και για όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν σήμερα.

[...]«Η κυβέρνηση συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτα όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά. Μάλιστα επιχειρεί να εμφανίσει ως νοικοκύρεμα τη δημιουργία των φυλακών της ΕΕ στα νησιά και τον Έβρο, για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχειας και της ανέχειας σε πολλές χώρες[...]Εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: ούτε υπερασπιστήκαμε το 2015 την κατάσταση που επικρατούσε στα νησιά, ούτε υπερασπιζόμαστε βέβαια την κατάσταση τη σημερινή. Η πρόταση του ΚΚΕ και το 2015 και σήμερα ήταν το αίτημα ασύλου να γίνεται για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε στην Τουρκία να μεταφερθούν οι διαδικασίες ασύλου και από κει να μεταφέρονται με ασφάλεια και έτσι θα χτυπηθούν και τα κυκλώματα των διακινητών και όχι αφήνοντας τον κόσμο να θαλασσοπνίγεται και να αναζητά πιο επικίνδυνους δρόμους. Και βέβαια αυτό δεν θα μετέτρεπε τη χώρα σε χώρα εγκλωβισμού αν πραγματικά μπορούσε ο κόσμος αυτός να κάνει αίτημα ασύλου για τη χώρα που επιθυμεί[…]Η κυβέρνηση τώρα μοιράζει μια νέα καραμέλα για να πιπιλάνε όσοι τους έχει μπουκώσει στο χρήμα: όσοι λένε δεν είναι με τις φυλακές της ΕΕ είναι με τις ροές! Απύθμενο θράσος! Να το λένε όσοι όχι μόνο χειροκροτούσαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά τις στήριζαν και τις χρηματοδοτούσαν και άμεσα και έμμεσα με τη συμμετοχή τους σε αυτέςΕίναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Να βγούνε να πούνε πόσα έχουν ξοδέψει για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό που συντελείται εδώ και 20 χρόνια στο Αφγανιστάν. Πόσα έδωσαν; 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, 400; Πόσα; Εδώ έκλειναν σχολεία, νοσοκομεία, πετσόκοβαν συντάξεις, έκλεισαν πανεπιστημιακές σχολές, 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. Η Ελλάδα πρώτη σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ. 4 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και τολμούν να μιλάνε αυτοί για ροές! Οι ίδιοι που ξερίζωσαν τους λαούς από τον τόπο τους. Τώρα στέλνουν πυραύλους και στρατό στη Σαουδική Αραβία.

Οι ίδιοι είναι που στηρίζουν και συνεχίζουν να διεκδικούν την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι πρόκληση να το λένε αυτοί που έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν την αντιδραστική λογική και του Κανονισμού Δουβλίνο 1 και 2 και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης.»

 

[…] «Άσπρη μέρα θα δούμε μόνο όταν ο λαός γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι θεατής. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεση του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Μέσα απ’ τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της» […]Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.»

 

Η βραδιά έκλεισε με το πρόγραμμα που ετοίμασαν οι RAD Music International με παρουσίαση αφγανικών και αφρικανικών χωρών καθώς και μια αξέχαστη συναυλία που ξεσήκωσε τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι Έλληνες και μετανάστες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε! Ότι μπορούμε να τραγουδάμε και να παλεύουμε μαζί, ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Οι ίδιοι από τη σκηνή, ευχαρίστησαν την ΚΝΕ που τους προσκάλεσε σε μια ακόμη εκδήλωση της.

 

Αξιοσημείωτο είναι, ότι σε ελάχιστο χρόνο από το τέλος των εκδηλώσεων, η πλατεία Σαπφούς καθαρίστηκε από τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και παραδόθηκε σε άριστη κατάσταση.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες 

Μοιράσου το άρθρο!