Skip to main content
|

Δυνατό «όχι» από την ΚΕΔΕ στο «σπάσιμο» των Δήμων

Δυνατό «όχι» από την ΚΕΔΕ στο «σπάσιμο» των Δήμων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Δύο «όχι» και ένα «ναι» είναι το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ψήφισμα που εξέδωσε την Πέμπτη η γενική συνέλευσή της.


Οι δήμαρχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών όσο και στην αναδιάταξη του χωροταξικού χάρτη του «Καλλικράτη» με «σπάσιμο» δήμων.

O  προέδρος της  ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση  δήλωσε: "Αποσπασματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές για τον τρόπο εκλογής των αιρετών, μας βρίσκουν αντίθετους. Το ίδιο και για το θέμα δημιουργίας νέων Δήμων. Αλήθεια, τρία μόλις χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», χωρίς καμία ουσιαστική αποτίμηση και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του, το να πηγαίνουμε σε δημιουργία νέων Δήμων, πιστεύει κανείς ότι βοηθάει την Αυτοδιοίκηση;"


Παράλληλα όμως ξεκαθαρίζουν ότι δέχονται την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, «όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν "εγγυήσεις", που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο», σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή καμιά άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των δήμων.

Επίσης η ΚΕΔΕ στο ψήφισμά της ζητά από την κυβέρνηση να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί).

Οι δήμαρχοι, με δεδομένο «τον εξορθολογισμό στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ», απαιτεί από την κυβέρνηση να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και στο προσωπικό των δήμων.


Ας το διαβάσουν όσοι πανηγύριζαν για τις αλλαγές στο Δήμο Λέσβου..


Αναλυτικά το Ψήφισμα (που θα ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο Εσωτερικών) έχει ως εξής:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2013, συνήλθαμε, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι δήμαρχοι όλης της χώρας για να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014, όσο και από το δυσμενές θεσμικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για κατάργηση αρμοδιοτήτων και δομών των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί Φύλακες), για εξαγγελίες αλλαγής του Εκλογικού Συστήματος και των διοικητικών ορίων των νησιωτικών Δήμων, για ενδεχόμενη κατάργηση Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το διαμορφούμενο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον έχει οδηγήσει τους αιρετούς, αλλά και τους εργαζόμενους σε πραγματική απόγνωση, τη στιγμή που οι Δήμοι αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω και να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική ανάπτυξη στηριγμένη στην αποκέντρωση και την εδαφική και κοινωνική συνοχή,

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και στη διάσπαση των Δήμων.
  2. Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.
  3. Την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις που πρότεινε η ΚΕΔΕ, για επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία, τη διαφάνεια και τη γραφειοκρατία στους Δήμους, με την καταστατική θέση των αιρετών και των εργαζόμενων, καθώς και με τις οικονομικές υποχρεώσεις τρίτων προς τους Δήμους, συνεκτιμώντας  τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση.
  4. Απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί).
  5. Ενσωμάτωση των έντεκα (11) αλληλεπικαλυπτόμενων και αντιφατικών μεταξύ τους ελέγχων, σε έναν ουσιαστικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός των συνταγματικών πλαισίων έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.
  6. Καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο η εθελοντική κινητικότητα, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.
  7. Στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ύψους 2,5 δις € με δικαιούχους τους Δήμους, για έργα τοπικής υποδομής.
  8. Αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για τοπικό ανταποδοτικό τέλος που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
  9. Συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.
  10. Όχι στην συρρίκνωση και κατάργηση των μονάδων υγείας, ΕΟΠΥΥ, στους δήμους της χώρας.
  11. Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την Ρόδο και την Ψέριμο, ζητούμε από την Κυβέρνηση να επιτελέσει το καθήκον της, διαθέτοντας τις απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανακούφιση των πληγέντων.

 

Το Συνέδριο διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, να εξορθολογίσει τα οικονομικά της, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ και συμβάλλοντας σημαντικά ώστε η χώρα μας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με άλλους όρους. Αυτό δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει από την Κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής αποκέντρωσης, είναι η ώρα των μεγάλων ρήξεων με το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του Κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Για αυτό ζητά την έναρξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε επίλυση όλων των προαναφερόμενων θεμάτων. Το συνέδριο ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει και όχι να υπονομεύει  την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση.

Η ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι απλά να σώσουμε τη χώρα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα.

  1. Να αλλάξουμε το Κράτος και τους θεσμούς
  2. Να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας,
  3. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη,
  4. Να ακυρώσουμε τη γραφειοκρατία,
  5. Να μπορούμε να παρέχουμε άμεσα και αποτελεσματικά υπηρεσίες ποιότητας στους δημότες μας,
  6. Να εδραιώσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς αποκέντρωσης, δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδίως στη νέα γενιά, που αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας.

Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία