Πολιτική

21/10/2019 - 16:16

Δύο υπάλληλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου ίσως αποδειχθούν σωτήρες του Δήμου

Μπράβο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου κατάλαβε τη σημασία του προγράμματος και επέλεξε να να επιμορφωθούν δύο υπάλληλοι του Δήμου... δύο υπάλληλοι που ίσως στο μέλλον είναι και οι σωτήρες του Δήμου!

Την πρόθεση του Δήμου Δυτικής Λέσβου να αξιοποιήσει τις επιμέρους εφαρμογές και να συνεργαστεί στενά με τη Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων «ERMIS-F», εξέφρασε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, επιδιώκοντας συνάντηση με το επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος. Με αφορμή την 5η Συνάντηση Επιστημονικών Ομάδων και Ομάδων Διαχείρισης του «ERMIS-F», που πραγματοποιήθηκε στις 17 του Οκτώβρη στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος συζήτησε διεξοδικά για το σκεπτικό, τους στόχους και τη μεθοδολογία της Υπηρεσίας με τους Καθηγητές-Διαχειριστές της, δεδομένου ότι το λεκανοπέδιο της Καλλονής αποτελεί περιοχή μελέτης του συγκεκριμένου έργου. 

Ειδικότερα, μία από τις εφαρμογές της Υπηρεσίας «ERMIS-F» που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, είναι το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης πλημμυρικού κινδύνου που έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται στο λεκανοπέδιο της Καλλονής. Και αξίζει να σημειωθεί πως συμφωνήθηκε ήδη η επιμόρφωση δύο υπαλλήλων του Δήμου, στη διαχείριση και παρακολούθηση των εφαρμογών του προγράμματος από το επιστημονικό προσωπικό.  

Ταυτότητα της Διαδικτυακής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Κινδύνων-Πλημμύρες, «ERMIS-F»:

Το ERMIS-F εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», στον Άξονα «Βελτίωση της από κοινού διαχείρισης κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και ανθρωπιστικές καταστροφές» και συγχηργματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΤΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ενώ έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων και μία Πρότυπη Ολοκληρωμένη Δημόσια Υποστηριζόμενη Υπηρεσία και μία Διαδικτυακή Πλατφόρμα Πληροφόρησης και Διαχείρισης Πλημμυρικών Κινδύνων, που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή.   

Οι Καθηγητές-Διαχειριστές του «ERMIS-F» που συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, είναι οι εξής: 

Καρατζάς Γεώργιος, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης

Χατζηλάκος Θανάσης, Καθηγητής, Ινστιτούτο Κύπρου 

Βαϊτης Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τζωράκη Ράνια, Επίκουρος καθηγήτρια, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κοντής Ευάγγελος, Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου

Χρήστος Μακρόπουλος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε σχετικά:

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις του σήμερα και δεν δικαιολογείται κανείς Υπεύθυνος να εξακολουθεί να υποβαθμίζει τις επιπτώσεις της. Η μεθοδολογία και οι εφαρμογές του «ERMIS-F», είμαι βέβαιος ότι μπορούν να αποδειχθούν καταλυτικές σε έναν Δήμο με τις ιδιαιτερότητες της Δυτικής Λέσβου».

Μοιράσου το άρθρο!