Πολιτική

27/09/2022 - 18:36

Δυσκολεύει η ζωή στα χωριά - Τι αναφέρει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Κατά την Συνέλευση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, που έγινε την 21η Σεπτέμβρη 2022 με μαζική συμμετοχή Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων, διαπιστώσαμε με θλίψη ότι οξύνονται τα προβλήματα διαβίωσης και παραμονής στα Χωριά μας, γεγονός που έχει κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις.  Με την κατάργηση δε των Αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019, ( καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες.

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Βατερών, Βρίσας και Σταυρού, έδειξε την ανεπάρκεια των προληπτικών αντιπυρικών μέτρων. Είναι δε απόλυτα αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, ώστε να μην διαιωνιστούν νέα προβλήματα μετά από αυτά του σεισμού του 2017. Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες κλιμακούμενης ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων,  που δυστυχώς καθημερινά υπερχρεώνουν  τους κατοίκους των Χωριών μας και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους, επιβάλλονται απανωτά  απαράδεκτα μέτρα, που διεκδικούμε να αντιστραφούν.

 

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, ενώ  και αυτές οι θέσεις τρίωρης απασχόλησης των σχολικών  καθαριστριών, είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες σε συνθήκες πανδημίας! Στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα των Κοινοτήτων, επαναλαμβάνουμε τα περσινά έγγραφα χωρίς (ή με ελάχιστες ) αλλαγές, για ανάγκες μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων έργων. Λείπουν από αρκετές Κοινότητες, επαρκή συνεργεία Καθαριότητας και έργων Αυτεπιστασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Συγχωριανών μας..

Δεν στηρίζονται οι  Αγρότες να αντιμετωπίσουν έκτακτες  ζημιές και επιπτώσεις από θεομηνίες, όπως οι άφαντες αποζημιώσεις των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταργήθηκαν οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ και στέλνονται ηλικιωμένοι άνθρωποι  (  που επιβιώνουν με μεροδούλι-μεροφάι ), να στήνονται ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους. Καταργούνται Ταχυδρομικά Γραφεία  και με συμβασιούχους ή συμβασιούχους έργου, στέλνουν σε Χωριά αλληλογραφία μία φορά τη βδομάδα !!! 

Τα επείγοντα  έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος,  οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων…χάνουν την επικαιρότητά τους ! Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες  χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης. Με το σκανδαλώδες Κτηματολόγιο, που αρνούνται να συντάξουν σωστά, απειλούν με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων Συγχωριανών μας, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης Γέρας και Ευεργέτουλα. Οι πληρωμένες από δικαιούχους διορθώσεις, δεν έχουν γίνει δεκτές και η υπόσχεση για περίοδο παραλαβής επαναδιορθώσεων, εκκρεμεί από το Μάιο !

Υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά  Ιατρεία , με τις κενές θέσεις να υπερτερούν  αυτές των υπηρετούντων.

Για πολλά  Χωριά  τα  ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση… απώλειας  ζωών. Μειώνονται τα Τμήματα και οι Σταθμοί Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση της παραβατικότητας και την αύξηση αισθήματος ανασφάλειας των Κατοίκων των Χωριών μας. Από την  ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά  προβλήματα εξυπηρέτησης τον Συνδημοτών μας, δυστυχώς βαθμιαία μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους  που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των Συγχωριανών μας. Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται πολλά  κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.

Παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τις Δημοτικές Αρχές,  Πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξη φορές το χρόνο, ώστε να  αντιμετωπίζονται κάποιες από τη  σωρεία των  καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται. Και αντί όλων αυτών, βλέπουμε να διατίθενται αστρονομικά ποσά για την κατασκευή μιας φυλακής πολλών χιλιάδων ανθρώπων  μέσα στο κεντρικό δάσος του Νησιού μας, σαν κεντρική δομή ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντίθεση με τις διαμαρτυρίες φορέων του Νησιού μας και των όμορων Κοινοτήτων.

Η Ερήμωση της Υπαίθρου, που προωθούν  μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και υπερεθνικά,  είναι σε πολλά  επίπεδα  καταστροφική για τη Χώρα  και το Λαό μας.  Η Συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά.

Η καθήλωση του Νησιού μας σαν τόπου φύλαξης  χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, για να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όσοι δε την προωθούν ή την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε  Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο  για να αντιστραφούν οι δυσμενείς  συνθήκες διαβίωσης, ώστε  να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία.

                          Για τη Διοικούσα επιτροπή

 

                              Πρόεδροι Κοινοτήτων

 

 

Κίμων.Γ.Χρυσίδης         

Πρόεδρος Κοινότητας Περάματος                             

Συντονιστής Δήμου Μυτιλήνης

                               

Βασίλης Μαμώλης

Πρόεδρος Κοινότητας Λουτρων

Συντονιστής Δήμου Μυτιλήνης

 

Θέμις Καμένος

Πρόεδρος  Κοινότητας Λεπετύμνου

Συντονιστής Δήμου Δυτικής Λέσβου

---

Οι βουλευτές Κομνηνάκα Μαρία, Κατσώτης Χρήστος, Μανωλάκου Διαμάντω, Μαρίνος Γιώργος, Συντυχάκης Μανώλης Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την Επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου όπου ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, οικονομική στήριξη των αγροτών και την πλήρη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων.

 

Μοιράσου το άρθρο!