Πολιτική

10/10/2013 - 11:38

Δυστυχώς... δικαιώθηκε ο Νίκος Σηφουνάκης και οι απόψεις του για την πώληση της Ολυμπιακής στο Βγενόπουλο!

trong>Ο εισηγητής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ για θέματα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή – κατόπιν πολλών αντιρρήσεων και αναβολών – απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean, επιβεβαιώνει τις θέσεις που ως παράταξη διατυπώσαμε όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε σπεύσει το 2009 να πωλήσει την Ολυμπιακή  στην εταιρεία MIG του κ. Βγενόπουλου, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και βιωσιμότητας της εταιρείας…..

Μέσα σε μόλις 4 χρόνια από την ιδιωτικοποίησή της, η Ολυμπιακή έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αφού βεβαίως ο ιδιοκτήτης της φρόντισε να την απαξιώσει και να την μετατρέψει σε «τοπικό ΚΤΕΛ», διακόπτοντας δρομολόγια στο εσωτερικό και εξωτερικό, ξεπουλώντας σημαντικό τμήμα της περιουσίας της, όπως τα slots, καταστρέφοντας και κλείνοντας την τεχνική της βάση στην οποία συντηρούνταν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, και βεβαίως με τη νέα Ολυμπιακή να μην διαθέτει ούτε ένα ιδιόκτητο πτητικό μέσο.

Τα τότε διθυραμβικά λόγια της κυβέρνησης της Ν.Δ., που εκθείαζαν την αξιοπιστία του «σωτήρα αγοραστή» και διαβεβαίωναν για ένα «λαμπρό» μέλλον της Ολυμπιακής, αλλά και του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος δήλωνε ότι θα την καταστήσει «πρωταθλήτρια στους αιθέρες», ήταν ένα ψέμα που από κοινού μεθοδεύθηκε.

Η ίδια η Ε.Ε. στην σημερινή της απόφαση τονίζει ότι η Ολυμπιακή «είναι ούτως ή άλλως προβληματική επιχείρηση και ότι θα έπαυε σύντομα να λειτουργεί»! Ότι η Ολυμπιακή «δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα μετά την ιδιωτικοποίησή της το 2009». Αλήθεια, έχουν να πουν κάτι σήμερα στον ελληνικό λαό όσοι τότε θριαμβολογώντας πώλησαν έναντι σχεδόν συμβολικού τιμήματος την Ολυμπιακή στον «σωτήρα αγοραστή», αφού φρόντισαν πρώτα να μεταφέρουν όλες τις υποχρεώσεις της ύψους 1,8 δις ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο;

Είχα κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να «απαλλάξει» των καθηκόντων της την ανεπαρκή και αναποτελεσματική διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού –ανεπάρκεια που σήμερα η ίδια η Ε.Ε. επισημαίνει αναφέροντας ότι «….η συγκέντρωση (σσ. εξαγορά της Olympic από την Aegean) δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν υπήρχε» - της οποίας η θητεία έχει λήξει αλλά με συνεχείς παρατάσεις ανανεώνεται. Δυστυχώς, τώρα που το μονοπώλιο στις αερομεταφορές απλώς επισημοποιήθηκε, ποιος αλήθεια θα προστατεύσει τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, στις οποίες οι κάτοικοί τους πληρώνουν ακριβότερα εισιτήρια από ότι στοιχίζει η μετάβαση στις Βρυξέλες; 

Η Ν.Δ. και οι αρμόδιοι υπουργοί της, που επί χρόνια αγωνίσθηκαν για την απαξίωση της Ολυμπιακής με στόχο ένα ιδιωτικό εγχώριο μονοπώλιο στις αερομεταφορές, μπορούν σήμερα να επιχαίρουν. Η αποστολή τους εξετελέσθη με τον ενταφιασμό της Ολυμπιακής.

Κάποτε, η κρατική Ολυμπιακή ήταν ταυτισμένη με την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με άλλους εθνικούς αερομεταφορείς σε άλλες χώρες, Air-France, την Alitalia κ.α. Οι περισσότεροι εθνικοί αερομεταφορείς στην Ευρώπη προσαρμόστηκαν στη νέα εποχή με μικτά ιδιοκτησιακά σχήματα και στρατηγικές συμμαχίες για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αντί - όπως ως παράταξη είχαμε προτείνει -  να ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική και να βρει έναν διεθνή αξιόπιστο αερομεταφορέα ως στρατηγικό επενδυτή - τότε μάλιστα που πέταγε στα πέρατα της γης η Ολυμπιακή, διέθετε ιδιωτικό στόλο και slots στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου – δυστυχώς πωλήθηκε όσο όσο σε έναν επενδυτή, που για το μόνο που δεν ενδιαφερόταν ήταν η ανάπτυξη της εταιρείας.

 

Μοιράσου το άρθρο!