Πολιτική

10/09/2020 - 19:55

Εφαρμογή ενός ακόμα «ασχεδίαστού» σχεδίου για το μεταναστευτικό... Κριτική και προτάσεις από την «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Προτάσεις της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Οι συναντήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας με τους αυτοδιοικητικούς του νησιού, προετοίμασε το έδαφος για τις εξελίξεις που ακολουθούν και για την εφαρμογή ενός ακόμα «ασχεδίαστού» σχεδίου από την κυβέρνηση. Ευχόμαστε και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να μην ενδώσει στις κυβερνητικές πιέσεις και στους εκβιασμούς.  Οι πληγές του Φαραώ που έχουν χτυπήσει το νησί τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και η διασπορά ψευδών και αντιφατικών ειδήσεων , γεμίζουν ανασφάλεια τους συμπολίτες μας.

Η Διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας Κάλεσε το πρωί  τους εργαζόμενους και τους ζήτησε να βοηθήσουν στο στήσιμο των σκηνών σε άλλη περιοχή. Την ίδια ώρα  ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης, ΑΠΩΝ απ’ όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του λαού μας, δίνει σόου έξω από το   ΚΥΤ της Μόριας.

Και ενώ ο Δήμαρχος «αγωνίζεται», οι σύμβουλοί του αποκαλύπτουν στο διαδίκτυο ότι ο καινούριος χώρος που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι λίγο πιο πέρα και κάτω από το super market Lidl. Το παραμύθι τελείωσε. Ένα χρόνο και 2 μήνες τώρα βιάζουν τα μυαλά μας με ψεύδη και ανοησίες. Ότι το ΚΥΤ στη Μόρια το έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ (ενώ φτιάχτηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και όποιος το αμφισβητεί να μας μηνύσει για συκοφαντία). Ότι στο νησί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους έφερε η Τασία, ο Γαληνός, ο Τσίπρας και δεν ξέρω κι  εγώ και ποιος άλλος. Ότι το αθερινόδυχτο που πληρώσαμε ακριβά θα μας σώσει. Ότι δεν μπορούμε να αποσυμφορήσουμε το νησί  γιατί φταίει ο κορονοϊός και τώρα - γιατί αν τους πάμε αλλού θα βάλουν κι εκεί φωτιές-. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει πριν ένα χρόνο την προσπάθεια να τους μοιράσει σε όλη την Ελλάδα, άλλα υποχώρησε από τις αντιδράσεις δικών του Δημάρχων.

Την προηγούμενη τετραετία πέρασαν από το νησί 800 χιλιάδες άνθρωποι – το νησί κρατήθηκε όρθιο και παραδόθηκε στην νέα κυβέρνηση με 5600 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν θα μας κάψουν το μυαλό, παραποιώντας την συνεχώς. Μοναδικοί υπεύθυνοι για τη θλιβερή κατάσταση του νησιού, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι αυτοδιοικητικές της παρατάξεις.

Η ΛΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ

Να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή αποσυμφόρηση τώρα. Τα πλοία που έρχονται – αλλά και δεν έρχονται τελικά- να πάρουν τους ανθρώπους.

Ότι υπήρχαν ομάδες παραβατικών και Τζιχατζιστών (Λευκά Κράνη) που καταδυνάστευαν και εκμεταλλεύονταν αθώους πρόσφυγες, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά  ειδικά στον ελαιώνα, ήταν γνωστό. Σήμερα που η κατάσταση με την Τουρκία είναι πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη, τέτοιες ομάδες ανθρώπων στην παραμεθόριο αποτελούν εστίες κινδύνου. Άλλος ένας λόγος, εθνικός αυτή τη φορά, επιβάλει την απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων από τα νησιά.

Καμιά νέα δομή στο νησί.

Η υπηρεσία που θα καταγράφει και θα Ταυτοποιεί , να παραμείνει. Όλα τα υπόλοιπα στη Στεριανή Ελλάδα.

Πού θα μπορούσαν να διαμένουν προσωρινά έως ότου διεκπεραιωθεί η καταγραφή και ταυτοποίηση; Σε ένα πλοίο, σε ένα ξενοδοχείο ή σε κάτι άλλο   όπου οι συνθήκες υγιεινής θα είναι καλές και θα προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.

 Είναι περιττό να υποδείξουμε εμείς στην κυβέρνηση, πως πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και αλληλεγγύη των εταίρων μας. Στο παρελθόν είχαμε προτείνει η καταγραφή να γίνεται στην Τουρκία (κάτι που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα), αλλά φαίνεται πως αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί άραγε;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ στα πλαίσια της ένταξης του νησιού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αντί να δοθούν χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαφάνεια, το ύψος αυτών των επιχορηγήσεων να διατεθεί για φοροελαφρύνσεις των πολιτών του νησιού, για το  μειωμένο ΦΠΑ, για την τόνωση των επιχειρήσεων και την επιδότηση της απασχόλησης και επιδότηση όλων των ανέργων ανεξαίρετος, χωρίς καμία προϋπόθεση.  

Ως παράταξη - παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή αγνοεί τον διάλογο με τις άλλες παρατάξεις - δηλώνουμε  διαθέσιμοι και κυρίως στρατευμένοι στο πλευρό του λαού μας για να ξαναβρούμε την ισορροπία μας στο νησί, να ξαναβάλουμε στόχους και να ξανακερδίσουμε την αυτοπεποίθησή μας, την ανθρωπιά μας, την ασφάλειά μας και την ευημερία μας.

   

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

Κατζανός Γεώργιος

Ψωμάς – Ατσίδης Θεόδωρος

Μοιράσου το άρθρο!