Πολιτική

24/10/2021 - 07:46

Εγκώμια Μουτζούρη για μεταναστευτικό

Όλα καλά τα βλέπει ο Περιφερειάρχης στη Λέσβο, χωρίς αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει/// Υποβάθμιση και του τουρισμού από τον Μουτζούρη, τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που το μεταναστευτικό έπληξε ελάχιστα, αναδείκνυε τις επιπτώσεις του

Γράφει ο Ανέστης Χατζηδιάκος / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Ολυμπία όπου είναι προσκεκλημένος, κατά την αναφορά του στο μεταναστευτικό. Τοποθέτηση στην οποία εξήρε την κυβερνητική πολιτική, δήλωσε την ικανοποίηση της Περιφέρειας γι’ αυτή και έκανε λόγο για αναστρέψιμες επιπτώσεις από το μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στις νέες δομές, που «καίνε» τις τοπικές κοινωνίες, συνεχίζοντας το πολιτικό «φλερτ» με τη Νέα Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μουτζούρης συμμετείχε σε κοινό πάνελ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, όπου έγινε συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτές δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο και οι δύο Περιφέρειες αντιμετωπίζουν – έστω με διαφορετική ένταση – τα τελευταία έξι χρόνια.

«Αφότου αναλάβαμε την Περιφέρεια από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, είχε λιγάκι αφεθεί στην τύχη του το θέμα (σ.σ. το μεταναστευτικό). Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης που υπήρξε τότε. Από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του ‘20, όταν υπήρξαν μερικά γεγονότα αρκετά βίαια στη Λέσβο, στην Χίο, στον Έβρο, ευτυχώς η Κυβέρνηση άκουσε τους πολίτες τι έλεγαν και άλλαξε πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως «νομίζω τώρα είμαστε ικανοποιημένοι, διότι έχει υπάρξει σχεδόν πλήρης εκκένωση των νησιών».

Επιπλέον όσον αφορά τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην οικονομία των νησιών, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε: «Στην περίοδο κορύφωσης του μεταναστευτικού προφανώς και υπήρξαν επιπτώσεις, όμως είναι εύκολα ανατάξιμες. Και δεδομένου ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν στηρίζονται τόσο πολύ στον τουρισμό, είναι 4ο-5ο εισόδημά τους, είναι κυρίως ο πρωτογενής τομέας που τα διατηρεί, νομίζω ότι εύκολα μπορούν να αναταχθούν. Αρκεί να συνεχιστεί η πολιτική της Κυβέρνησης και τα έντονα μέτρα».

 

Τι είπε και τι όχι

Τι είπε, όμως, και τι όχι πρακτικά ο Κώστας Μουτζούρης στο συγκεκριμένο φόρουμ; Έκανε λόγο για βίαια γεγονότα όταν αναφέρθηκε στην μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας δομής στην περιοχή της Καράβας. Αντίδραση η οποία γνώρισε και τη βίαιη αντιμετώπιση από την πλευρά των διμοιριών των ΜΑΤ, που έκαναν τότε απόβαση στη Λέσβο, δίνοντας με τους κατοίκους τις μάχες στην είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης, στην Καράβα και το Διαβολόρεμα. 

Αναφέρει, επίσης, πως η Κυβέρνηση άκουσε τους πολίτες και άλλαξε πολιτική. Ωστόσο, η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου δεν περιορίζεται στη φύλαξη των συνόρων, την οποία επαίνεσε ο Περιφερειάρχης, αλλά συνεχίζει να περιλαμβάνει τη δημιουργία των νέων δομών στα νησιά, μεταξύ των οποίων η Λέσβος. Μπορεί ο σχεδιασμός να μην αφορά την Καράβα, αλλά τη Βάστρια, όμως οι διαδικασίες προχωρούν, υπάρχει συγκεκριμένος ανάδοχος και όλα δείχνουν πως η έναρξη εργασιών είναι θέμα εβδομάδων, καθώς στόχος είναι – όπως έχει επίσημα δηλώσει ο Νότης Μηταράκης – η δομή να είναι έτοιμη το 2022. 

Όμως, ο κ. Μουτζούρης δεν έκανε καμία αναφορά για την νέα δομή, γεγονός τουλάχιστον παράδοξο αν σκεφτεί κανείς πως έχουν περάσει λίγοι μήνες μόλις από τότε που με δική του πρωτοβουλία η Περιφέρεια πραγματοποίησε έρευνα για τη γνώμη των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου για τα νέα ΚΥΤ, καταγράφοντας ότι σχεδόν 8 στους 10 δεν τα επιθυμεί. Στατιστικό, που έθεσε και στους αξιωματούχους της Ε.Ε., αλλά όχι στο φόρουμ, παρουσία του κ. Πλακιωτάκη και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης. 

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η αναφορά του σε σχεδόν πλήρη εκκένωση των νησιών, τη στιγμή που στη Λέσβο έχει ομολογουμένως μειωθεί σημαντικά ο μεταναστευτικός πληθυσμός, αλλά ταυτόχρονα δεν παύουν να φιλοξενούνται στο νησί περισσότεροι από 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες. Με λίγα λόγια «τσουβάλιασε» τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής στο Βόρειο Αιγαίο, όπου αναμφισβήτητα είναι ελάχιστοι πλέον οι μετανάστες σε Χίο και Σάμο, χωρίς να διαχωρίσει τη Λέσβο, όπου οι αριθμοί είναι ακόμη ψηλά και παραμένει απλά… προορισμός υψηλών προσωπικοτήτων, όπως ο Πάπας, η πραγματική συμβολή των οποίων όμως στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη, αν όχι ανύπαρκτη.

Με λίγα λόγια, πέρασε ως μάλλον αναξιοποίητη μια ευκαιρία σύντομης έστω ανάδειξης των αναπτυξιακών προκλήσεων της Λέσβου, υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και την τουριστική βιομηχανία του Βορείου Αιγαίου, που πασχίζει να αναπτυχθεί. 

 

Η «υπόκλιση»

Η δημόσια αυτή τοποθέτηση του κ. Μουτζούρη αποτελεί μια ξεκάθαρη υπόκλιση στην πολιτική που ακολουθεί ο Νότης Μηταράκης, τον οποίο μάλιστα καλεί να συνεχίσει. Γεγονός, που δεν πέρασε βέβαια απαρατήρητο κι από τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος έσπευσε να κοινοποιήσει σχετική δημοσίευση της εφημερίδας «Πολίτης» της Χίου, για να σημειώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως η πολιτική του τυγχάνει της αποδοχής και επαίνων του Περιφερειάρχη.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι άσχετα με το πολιτικό «φλερτ» ανάμεσα στον κ. Μουτζούρη και την Κυβέρνηση, καθώς όπως έχουμε επισημάνει, ο κ. Μουτζούρης επιθυμεί διακαώς να έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, όταν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως Περιφερειάρχης. Το επίσημο χρίσμα όμως περνάει σαφέστατα μέσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και το πώς θα χαρακτηριστεί από αυτό η «διαγωγή» του Περιφερειάρχη σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό, κάτι που φυσικά το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος.

Πολύ απλά, η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επενδύει στη «σιωπή» του Περιφερειάρχη, οι τοποθετήσεις και η στάση του οποίου μέχρι πρότινος ήταν τουλάχιστον ενοχλητικές, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ανταλλαγής εξωδίκων μεταξύ του κ. Μουτζούρη και του κ. Μηταράκη μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ετοιμάζεται για μια ακόμη σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, προφανώς θα ήθελε έναν πιο φιλικά προσκείμενο Μουτζούρη. Γεγονός, που όπως έχουμε σημειώσει άλλωστε, σε συνδυασμό με την δημοτικότητά του κρατάει ζωντανή την υποψηφιότητά του για το χρίσμα και διατηρεί χλιαρές τις συζητήσεις εύρεσης εκείνου ή εκείνης που θα μπορούσε ως επίσημη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να βρεθεί απέναντί του στις επόμενες εκλογές.

Μένει να δούμε τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Μουτζούρης όταν πια υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις και στο θέμα της νέας δομής και ο εργολάβος πατήσει το πόδι του στην περιοχή της Βάστριας…

Μοιράσου το άρθρο!