Πολιτική

02/11/2013 - 09:19

Εγκρίθηκε το ΣΧΟΑΠ Πέτρας

yle="text-align: justify;">Με 24 θετικές ψήφους, 5 λευκά και μία αποχή από τη Δημοτική Σύμβουλο Πέτρας Ταξ. Πνακά, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η Β1 φάση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας.
Η μελετητική ομάδα του Χρήστου Τριγκώνη και του Διαμαντή Πασχαλίδη που ανέλαβε το έργο, παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή της, η οποία μεταξύ άλλων στηριζόταν στην αρχή της ισορροπημένης ανάπτυξης όλων των οικισμών του πρώην δήμου Πέτρας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και την αξιοποίηση των δύο παραθαλάσσιων περιοχών, την Πέτρα και την Άναξο.
Στην εισήγησή του, ο Χ. Τριγκώνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι βασικές αναπτυξιακές προοπτικές και στόχοι της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:
- Αντιμετώπιση των συγκρούσεων μεταξύ των δραστηριοτήτων και την ορθολογική κατανομή και συσχέτιση των χρήσεων γης.
- Αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών πιέσεων.
- Την προστασία του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.
- Την αποτροπή της μονόπλευρης εξάρτησης από τον τουρισμό.
- Τη βελτίωση των υποδομών
- και τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Το μοντέλο της Οικιστικής οργάνωσης συνοψίζεται σε πολεοδομήσεις και αναπλάσεις, στην άμβλυνση των συγκρούσεων των χρήσεων γης, στη διευθέτηση ελλείψεων σε τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, ολοκλήρωση περιβαλλοντικών υποδομών, σε ζώνες ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και σε ζώνες ανάπτυξης τουρισμού».
Την έντονη αντίθεσή του με τον τρόπο που λειτουργεί γενικότερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία όπως είπε περιφέρεται ως θίασος εκφράζοντας άποψη για περιοχές που δεν γνωρίζει, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρας Δ. Βελούτσος. Ο Δ. Βελούτσος δήλωσε ότι ο ίδιος προσκλήθηκε μεν στη συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτό έγινε, όμως, λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση και αδυνατούσε να παραστεί, αφού ούτε είχε ενημερωθεί, ούτε γνώριζε τις λεπτομέρειες της μελέτης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των προέδρων των χωριών και να γίνουν κάποιες διορθώσεις στο τελικό σχέδιο. Ο Δ. Βελούτσος λίγα λεπτά μετά την τοποθέτησή του αποχώρησε, αφού όπως δήλωσε ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ τόνισε με νόημα ότι εκείνοι που αδιαφορούν για βασικές λειτουργίες μιας περιοχής, όπως τα λύματα και η χλωρίωση του νερού, δεν δικαιούνται να μιλούν για ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ
Η δημοτική σύμβουλος Πέτρας Τ. Πνακά, δήλωσε αποχή, αφού όπως τόνισε, διαφωνεί κάθετα με τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή χειρίστηκε το θέμα, χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις των τοπικών συμβουλίων. Πρόσθεσε δε, ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνουν άμεσα διορθώσεις του σχεδίου, όπου θα συμπεριληφθεί και η γνώμη των τοπικών προέδρων, ενώ παράλληλα να έρθει στο Δ.Σ. και το ΣΧΟΟΑΠ Μήθυμνας, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει στην ίδια κατεύθυνση με το ΣΧΟΟΑΠ Πέτρας, αφού πρόκειται για ενιαίο χώρο με πολλές κοινές συνιστώσες και κοινή τουριστική κατεύθυνση.
Απ την άλλη πλευρά, τόσο ο Π. Πατερέλλης, όσο και ο Γ. Λεμονός από την παράταξη «Λέσβος Δημιουργική Πορεία», ανέφεραν ότι αν και λυπήθηκαν ιδιαίτερα με όσα έγιναν νωρίτερα με το Δ. Βελούτσο, εντούτοις δεν μπορούν να μην παραδεχθούν ότι η μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ Πέτρας είναι η πιο άρτια και η πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

πηγη: Μαρία Χατζηγέωργιου /ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ



Σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου με την λαμπρή απουσία συμβούλων και ιδιαίτερα μελλοντικών μνηστήρων της περιοχής με μόνη εκπροσώπηση των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων και με μια και μοναδική ψήφο την δικια μου ψηφίστηκε παρά τις αντιρρήσεις για επανασυζητηση του θέματος.
Στον βωμό των χρημάτων και τυχόν άλλων συμφωνιών πολιτικών και λοιπά σύμβουλοι άλλων περιοχών αποφάσισαν για την Δημοτική Ενότητα Πέτρας χωρίς καν να δοθεί το δικαίωμα στην περιοχή για εκ νέου συνεδρίαση του θέματος με σκοπό να διασφαλιστούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής και όχι τροχοπέδη.
Βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες με ελαφρά την καρδία το έπαιξαν πολεοδόμοι και πολιτικοί σωτήρες, μη σεβόμενοι αρχές και αξίες, ιδιοκτησίες και βιοπαλαιστές κάνοντας απλά χρήση τον προσωρινό θώκο της καρεκλάς τους.
Ξέροντας ότι σε πέντε μήνες ενδεχομένως να πάμε σε διάσπαση του Δήμου κάτι το όποιο θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, δεν έδωσαν καν το δικαίωμα να αποφασίσει η Δ.Ε. Πέτρας για τα του οίκου της.
Οφείλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους που με την λευκή τους ψήφο στήριξαν το δίκαιο αίτημα της περιοχής μας για αναβολή του θέματος και επιστω την προσοχή όλων των πολιτών της δε πετράς να ενημερωθούν για αυτό που πάει να γίνει στον τόπο τους και ότι αυτό σημαίνει για τις ιδιοκτησίες τους και να απευθυνθούν και να ενημερωθούν από πολιτικούς μηχανικούς πριν να είναι αργά και πριν τους καταντήσουν μετανάστες κάποιοι συνδιαλεγόμενοι δημοκρατοπατερες.   


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΠΝΑΚΑ

Μοιράσου το άρθρο!