Πολιτική

07/09/2011 - 21:46

Ειδική Συνεδρίαση του Περ.Συμβουλίου για τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα ζητά η Παράταξη "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ"

Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ζητά η Παράταξη "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τον επανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την εφαρμογή του "μεταφορικού ισοδύναμου".

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
"κ. Πρόεδρε
 
Το καλοκαίρι που πέρασε, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα νησιά της Περιφέρειας μας βιώσαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και μεταξύ τους. Σε μια εποχή που ο τουρισμός είναι ίσως η μοναδική ελπίδα για τη τόνωση της τοπικής οικονομίας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας παραμένει περιορισμένη, εξαιρετικά δαπανηρή, χρονοβόρα, με γερασμένα τα περισσότερα πλοία και με μικρή δυνατότητα στην επιλογή δρομολογίων. Κατάσταση η οποία δυστυχώς επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος μεταφοράς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων, στη διακίνηση των προϊόντων, ενώ αποτελούν βασικό ανασταλτικό παράγοντα για κάθε εν δυνάμει επισκέπτη στα νησιά μας.
Η ενδοπεριφερειακή διασύνδεση των νησιών μας εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, η διασύνδεση των νησιών μας με τη Βόρειο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα) εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν τρόπους μετάβασης προς και από τη Βόρειο Ελλάδα ακόμη και μέσω της Τουρκίας !!
Με την κατάσταση αυτή ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει στα νησιά μας. Μια κατάσταση που είναι γνωστή και συνεχώς επαναλαμβανόμενη, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για μελέτη, επανασχεδιασμό και βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στα νησιά μας. Τα προβλήματα δε, θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, η οποία τείνει να οδηγήσει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες σε μειώσεις δρομολογίων τόσο στις ελεύθερες γραμμές, όσο και στις άγονες.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συνδέσεων τόσο ενδοπεριφερειακά, όσο και με την υπόλοιπη Ελλάδα, για την εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», το οποίο αποτελεί την πρώτη αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη των νησιών μας και έχει καθυστερήσει απαράδεκτα. Ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία εδώ και χρόνια, στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στη φάση της μελέτης. Η εφαρμογή του δε, θα πρέπει να αφορά τόσο τις άγονες γραμμές, όσο και τις ελεύθερες γραμμές.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και ενόψει της χειμερινής περιόδου παρακαλούμε να προγραμματίσετε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα “Ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου» στην οποία θα ήταν χρήσιμο να κληθούν για να τοποθετηθούν αρμόδιοι τοπικοί φορείς όπως Επιμελητήρια, Ξενοδόχοι, Τουριστικοί Πράκτορες κλπ.
Με τιμή
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
Παύλος Βογιατζής
Επικεφαλής
Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη,
Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,
Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης
Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης

Μοιράσου το άρθρο!