Αγροτικά - Αλιεία

19/07/2019 - 16:41

Εικόνες από το μέλλον... στη δακοκτονία του σήμερα στη Λέσβο!

e- Δακοκτονία.... Νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του δάκου

Ο Διευθυντής Δακοκτονίας Λέσβου είναι στο γραφείο του και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις συλλήψεις δάκων στις "έξυπνες δακοπαγίδες".  Βλέπει με εικόνα το μέγεθος του εντόμου και ξεχωρίζει τους θηλυκούς δάκους. Σε λίγα λεπτά έχει την εικόνα όλου του νησιού.  Δίνει εντολή και τα συνεργεία είτε με μηχανοκίνητο ψεκαστικό είτε με πεζοπόρα τμήματα επεμβαίνουν και ψεκάζουν. Παρακολουθεί επίσης στο ψηφιακό χάρτη σε πραγματικό χρόνο την κίνηση κάθε ψεκαστικού, κάθε ψεκαστή και την ποσότητα που ψεκάζουν. Παράλληλα στους ορεινούς και δυσπρόσιτους ελαιώνες δίνει εντολή να σηκωθεί drone ψεκασμού και να επέμβει. Ασφαλώς και πάλι παρακολουθεί on line από την κάμερα του drone την πορεία του ψεκασμού.

Αν πείτε ότι όλα τα παραπάνω μοιάζουν με εικόνες από το μέλλον τότε μάλλον έχετε χάσει το στοίχημα.  Συμβαίνουν τώρα και συμβαίνουν στη Λέσβο! Συμβαίνουν βέβαια προς το παρόν σε μικρή κλίμακα αλλά είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξει ριζικά η δακοκτονία στη Λέσβο με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 με την έναρξη της δεύτερης γενικής διαβροχής στον Τομέα του Πολιχνίτου τοποθετήθηκαν  GPS σε ψεκαστικά μέσα που μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Θα ακολουθήσει πάλι στην περιοχή του Πολιχνίτου η on line καταγραφή δεδομένων με ηλεκτρονικές δακοπαγίδες και η τοποθέτηση "έξυπνης δακοπαγίδας" . Η περιοχή του Πολιχνίτου και συγκεκριμένα 150.000 δέντρα έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Προηγήθηκε χθες ο πρώτος ψεκασμός με  drone στην περιοχή της Κώμης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Μετά την κακή χρονιά (2018) το εθνικό σύστημα δακοπροστασίας έγινε προσπάθεια να ανανεωθεί με εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Με εισήγηση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Λαγουτάρη η Λέσβος εντάχθηκε στο NT4D - Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου. Το πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών και προϋπολογισμού 144.000 ευρώ θα προσφέρει τεχνογνωσία στη Λέσβο που θα χρησιμοποιηθεί στη δακοκτονία τα επόμενα χρόνια. Συντονιστής του έργου είναι  το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, (ΙΕΛΥΑ).

δ

(Συνάντηση επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου)

Απώτερος στόχος του ΝΤ4D είναι ο βέλτιστος προγραμματισμός και ο έλεγχος των ψεκασμών ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό
πρόγραμμα δακοκτονίας όπου θα επιτυγχάνεται τόσο η καταπολέμηση του δάκου, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων. Αμεσα ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το Εθνικό μας προϊόν μέσω της
βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Οι 4 πυλώνες του έργου: 

  1. Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας
  2. Παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με αυτόματες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες
  3. Παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα με έξυπνα εργαλεία: διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα
  4. Διάχυση και σταδιακή ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών στο Εθνικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας

Σήμερα στον Τομέα του Πολιχνίτου  19 Ιουλίου 2019

Σήμερα στον Τομέα του Πολιχνίτου τοποθετήθηκαν σε 4 Συνεργεία κινητά GPS με σύνδεση στο διαδίκτυο. Λόγω της δυνατότητας σύνδεσης των κινητών στο διαδίκτυο η μεταφορά όλων των πληροφοριών που καταγράφονται με αυτά είναι άμεση (σε πραγματικό χρόνο).  Στο Γραφείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του Πολιχνίτου έγινε η πρώτη on line παρακολούθηση του ψεκασμού για τα  4 Συνεργεία.

Ο Γεωπόνος Επόπτης δακοκτονίας της περιοχής κ. Γιώργος Τουτσογλίδης, η υπεύθυνη Γεωπόνος Καλλονής - Πολιχνίτου κα Εμμανουέλλα Κουμπαρέλλη μαζί με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την περιοχή του Πολιχνίτου κ. Χαράλαμπο Παπαδέλλη παρακολούθησαν από την οθόνη του υπολογιστή την κίνηση των ψεκαστικών - τρακτέρ και το τρόπο ψεκασμού. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το Συνεργείο βρισκόταν σε περιοχές που δεν είχε σήμα το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τα δεδομένα δεν χάνονταν αλλά αυτόματα γινόταν η αποστολή τους μόλις έφθανε σε σημείο που υπήρχε κάλυψη δικτύου.

Όπως ανέφερε στο Lesvosnews.net o κ. Τουτσογλίδης : "Η πρώτη εικόνα που έχουμε αποκομίσει είναι άκρως εντυπωσιακή. Βλέπουμε τις περιοχές που καλύπτουν τα ψεκαστικά και όπως μας έχουν αναφέρει υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να μπορούμε να καταγράφουμε ακόμη και την ποσότητα από το παρασκεύασμα που χρησιμοποιεί το συνεργείο για να ψεκάσει τα ελαιόδεντρα της περιοχής του". 

δ

(Εικόνα καταγραφής από την εφαρμογή στον Πολιχνίτο 19-07-2019)

Από την πλευρά του ο εργολάβος κ. Χαράλαμπος Παπαδέλλης που έχει αναλάβει το έργο του ψεκασμού στον  Τομέα του Πολιχνίτου δήλωσε:  "Πραγματικά χαίρομαι που τα Συνεργεία μας συμμετέχουν σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η εταιρεία μας θα προτείνει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε περισσότερα μηχανοκίνητα Συνεργεία της εταιρείας μας που συμμετέχουν στη Δακοκτονία. Ενδεικτικά θα προτείνω να γίνει αρχικά χρήση σε δύο συνεργεία της Πηγής. Ελπίζω αυτός ο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και καταγραφής των δολωματικών ψεκασμών να επεκταθεί του χρόνου στα περισσότερα Συνεργεία της Λέσβου. Πασχίζουμε καθημερινά σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας να προστατεύσουμε την παραγωγή"

Το επόμενο βήμα νέας τεχνολογίας που θα υλοποιηθεί στον Πολιχνίτο είναι οι ηλεκτρονικές παγίδες και η τοποθέτηση "έξυπνων παγίδων" με στόχο να μειωθεί η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία παρακολούθησης του δακοπληθυσμού.  Η χρήση αυτόματων "έξυπνων" ηλεκτρονικών παγίδων που διαθέτουν ψηφιακή κάμερα και μεταδίδουν ασύρματα την πληροφορία παρέχοντας αυτόματη (και απομακρυσμένη) παρακολούθηση και καταμέτρηση του δακοπληθυσμού θα γίνει για πρώτη φορά στη Λέσβο (Πολιχνίτος) και στη Κρήτη. Τέτοιες παγίδες έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης και του ΕΛΓΟ/ ΙΕΛΥΑ.

Παράλληλα θα δοκιμαστεί και η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων που θα μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε κάθε αλλαγή μέσω ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής.

Ο Διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώγρος Λαγουτάρης τόνισε στο Lesvosnews.net  "Καταφέραμε να μπει η Λέσβος σ' αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα που αν μη τι άλλο θα είναι το μέλλον της δακοκτονίας. Επιλέξαμε ως πιλότο την περιοχή του Πολιχνίτου και συγκεκριμένα μια περιοχή που αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 ελαιόδεντρα ώστε να γίνει η πιλοτική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Είμαστε σε επαφή με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου που είναι ο συντονιστής του προγράμματος και μετά το τέλος της δακοκτονίας πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Επίσης να σας αναφέρω ότι έχουμε ζητήσει από τον ΟΠΕΚΠΕ να έχουμε πρόσβαση στους χάρτες με τα Βιολογικά Ελαιοκτήματα ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των περιοχών σε συνδυασμό με την καταγραφή που κάνουμε με κινητά GPS.  Εκτός από την καταγραφή και τον έλεγχο αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει και είναι κομβικής σημασίας είναι ο πυλώνας του προγράμματος που έχει σχέση με την ανθεκτικότητα του δάκου στα εντομοκτόνα που κάνουμε χρήση"

Ψεκασμός με drone στην Κώμη

dr

( η ομάδα του drone στη Κώμη  μαζί με Γεωπόνους του ΓΠΑ που ερευνούν για την ύπαρξη Xylella fastidiosa στη Λέσβο)

ψω

Αλλά η εφαρμογή νέων τεχνολογιών δεν σταματά εδώ...

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Λαγουτάρης "δεν εφησυχάζουμε και γνωρίζοντας τα προβλήματα με τους ορεινούς ελαιώνες προχωρήσαμε στον πρώτο ψεκασμό με drone στην περιοχή της Κώμης στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το Γεωπονικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών"

Στους ορεινούς ελαιώνες, η εφαρμογή εντομοκτόνων με ελκυστήρες είναι αδύνατη λόγω της αδυναμίας προσέγγισης από την κλίση του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή οι ελαιώνες μένουν χωρίς επέμβαση, με αποτέλεσμα ο δάκος να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μεγάλη ζημία όχι μόνο των αψέκαστων ελαιώνων, αλλά και των ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελούν πηγή μολύσματος και πολλαπλασιασμού του δάκου.

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( υπεύθυνος Καθηγητής: Αντώνης Τσαγκαράκης)  πραγματοποιήθηκε σε ορεινούς ελαιώνες της  Κώμη (ελαιοκτήματα Μιχάλη Τζωρτζή)  η πρώτη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) (δηλαδή drone) με την εφαρμογή δολωματικού ψεκασμού  με εντομοκτόνο κατάλληλο για βιολογικούς ελαιώνες.  Μετά την εφαρμογή θα γίνει η αξιολόγηση της επέμβασης στους συγκεκριμένους ελαιώνες, αλλά και στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής, με προσδοκόμενο αποτέλεσμα την μείωση της παρουσίας και της προσβολής του δάκου.  Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης θα προταθεί η υιοθέτηση της μεθόδου δολωματικών ψεκασμών με ΣμηΕΑ στο σύνολο των ορεινών ελαιώνων, με σημαντικό όφελος στο ΑΕΠ της περιοχής, λόγω περιορισμού της προσβολής του δάκου.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Λαγουτάρης ο ψεκασμός στην Κώμη πήγε πολύ καλά. Ψεκάστηκε ορεινός ελαιώνας 35 στρεμμάτων και όλα δείχνουν ότι αν αντιμετωπιστούν μερικά προβλήματα όπως η ενεργειακή αυτονομία του συστήματος θα μπορέσει να αποτελέσει τη μελλοντική λύση για τους δύσβατους ελαιώνες. Μετά τη χθεσινή επέμβαση  θα ακολουθήσει αξιολόγηση, μέσω παρακολούθησης του πληθυσμού και των προσβολών του δάκου στο πειραματικό τεμάχιο (35 στρέμματα) που δέχτηκε επέμβαση καθώς και στα γειτονικά του, σε σύγκριση με τον «μάρτυρα» (χωρίς καμία επέμβαση).

Να σημειωθεί ότι πριν από το ψεκασμό πραγματοποιήθηκε φωτογράφιση της περιοχής με φωτογραφικό drone ώστε να υπάρχει με ακρίβεια η απεικόνιση της περιοχής. 

"Θα συνεχίσουμε το πείραμα και σε άλλες ορεινές περιοχής της Λέσβου" μας αναφέρει ο κ. Λαγουτάρης.

(περισσότερες φωτογραφίες στην gallery φωτογραφιών)

Η ευχή όλων είναι όλες αυτές οι "εικόνες από το μέλλον" να αποτελέσουν το μέλλον της δακοκτονίας στη Λέσβο και όχι μόνο. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς δείχνει το δρόμο. Από εκεί και πέρα η επιτυχία των νέων μεθόδων θα κριθεί όχι μόνο από την αποτελεσματικότητα αλλά και από το αγκάλιασμα των ελαιοπαραγωγών. 

Μοιράσου το άρθρο!