Πολιτική

10/05/2014 - 19:48

Εκλογικό κέντρο στη Γέρα - Περιοδείες Νικόλα Κουρτζή

yle="text-align: justify;">Άνοιξε το πρώτο εκλογικό κέντρο της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου» στον Παππάδο της Γέρας την Τετάρτη 7 Μαΐου παρουσία του υποψηφίου Δημάρχου κ. Νικόλα Κουρτζή, υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας Γέρας και μελών του συνδυασμού. Ο κ. Κουρτζής κατά την διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων δήλωσε: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πρώτο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού μας άνοιξε στην Γέρα. Ένα τόπο με πολύ πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση και με πολίτες οι οποίοι έχουν δείξει έμπρακτα το πόσο ενεργοί και πρωτοπόροι είναι. Επίσης, η κίνηση αυτή εμπεριέχει κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό διότι ο συνδυασμός μας δεν δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μυτιλήνης και μόνο αλλά ολόκληρης της Λέσβου. Δεν δικαιούμαστε να αποκλείσουμε κανέναν πολίτη όπως θεωρούμε ότι κανένας δεν δικαιούται να μείνει αμέτοχος».

Ακολούθησε συνομιλία με τους κατοίκους του Παππάδου και στη συνέχεια επίσκεψη στα χωριά Πλακάδο και Παλαιόκηπο.


Συνεχίζονται οι περιοδείες στα χωριά του νησιού μας από τον υποψήφιο δήμαρχο Λέσβου κ. Νικόλα Κουρτζή και τα μέλη του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου».

Συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Μαΐου, η επίσκεψη στα χωριά Λουτρά, Ταξιάρχες και Αγία Μαρίνα, αποτέλεσε μία πραγματικά ευχάριστη έκπληξη καθώς η εκδήλωση αποδοχής του κόσμου ήταν ένθερμη αποδεικνύοντας την ανάγκη τους να ακούσουν έναν διαφορετικό λόγο από νέους ανθρώπους.

Ακολούθησε επίσκεψη στα χωριά Παναγιούδα, Πάμφιλα και Μόρια την Πέμπτη 8 Μαΐου. Στην Παναγιούδα δόθηκε η ευκαιρία επαφής με πολλούς νέους ανθρώπους επικοινωνώντας την αξία της συμμετοχής τους στα κοινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κεντρικό πάρκο των Παμφίλων παρατηρήθηκε μια πολύ άσχημη εικόνα που δεν τιμά τους εκλεγμένους εκπροσώπους. Το πάρκο ήταν μια μικρή χωματερή. Σκουπίδια που ξεχείλιζαν από τους κάδους, σκουπίδια πεταμένα σε όλο το πάρκο, φθαρμένα όργανα παιδικής χαράς  ανάμεσα στα ανεπτυγμένα χόρτα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε η έλλειψη ενός οργανωμένου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Σε κάθε χωριό, καταγράφηκαν τα  προβλήματα και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις. 

Την Παρασκευή 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην αγορά της Ερμού και γνωριμία με ιδιοκτήτες και υπαλλήλους εμπορικών καταστημάτων.

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου κ. Νικόλας Κουρτζής και υποψήφιοι της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου» επισκέφτηκαν την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Μαΐου, υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου καθώς και την ΔΕΥΑΛ. Στις δυο επισκέψεις, συνολικής διάρκειας εφτά και πλέον ωρών, έγιναν συζητήσεις με το προσωπικό και υπήρξε  εκτενέστατη ενημέρωση για την κατάσταση των υπηρεσιών, τα ζητήματα που εκκρεμούν και την εργασιακή καθημερινότητα, από τους κατεξοχήν γνώστες και αρμόδιους: τους ίδιους τους υπαλλήλους.

Διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων του Δήμου ενώ χαρακτηρίζονται από αίσθηση καθήκοντος, καλούνται ωστόσο να επιτελέσουν έργο σε κακές συνθήκες εργασίας, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, χωρίς πρόσβαση στα απαιτούμενα εργαλεία και με σχεδόν ανύπαρκτη νομική υποστήριξη. Πρότασή μας είναι η θεσμοθέτηση γραφείου νομικής υποστήριξης, που θα καλύπτει τις νομικές ανάγκες όλων των υπηρεσιών, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας, καθώς και εισαγωγή νέων τεχνολογικών συστημάτων πληροφορικής για τη μείωση γραφειοκρατίας (μηχανοργάνωση) για την ταχύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν δυο ιδιαίτερης βαρύτητας ζητήματα.

Το πρώτο αφορά στα κληροδοτήματα του Δήμου και στην κρίσιμη κατάσταση που έχουν περιέλθει εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης βούλησης των Δημοτικών Αρχών. Ο Δήμος, μη έχοντας καταφέρει να καταγράψει την διαχειριστική κατάσταση των κληροδοτημάτων, κινδυνεύει να τα χάσει. Στην περίπτωση που η απογραφή δεν ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, αυτά θα περιέλθουν στον έλεγχο της κεντρικής διοίκησης. Αυτό φυσικά θα σημάνει τεράστια διαφυγόντα εν δυνάμει κέρδη, οικονομικά αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίησή των κληροδοτημάτων ενώ επιπλέον, ο Δήμος θα κληθεί να καταβάλλει ένα ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο.

Επισημαίνουμε ότι πρώτη δημόσια αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα των κληροδοτημάτων γίνεται από την «Πρωτοβουλία» ενώ υπάρχει τοποθέτηση επ’ αυτού στο ήδη κατατεθειμένο πρόγραμμα του συνδυασμού.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε κατά τις συζητήσεις, είναι η άμεση και επιτακτική ανάγκη για δίκαιη αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών, συμπεριλαμβανομένων και των χρεώσεων για ύδρευση και αποχέτευση. Αν αυτό δεν συμβεί έως το τέλος του έτους (που η ΔΕΥΑΛ θα κληθεί να αναλάβει υπό τη δικαιοδοσία της όλο το νησί), οι ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και καθαριότητας θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, κινδυνεύοντας με κατάρρευση και βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Δυστυχώς το ζήτημα αυτό έχει αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί πεδίο λαϊκισμού και κακώς εννοούμενης «κοινωνικής πολιτικής», με σκοπό τη συλλογή ψήφων. Τη στιγμή που άλλοι περιορίζονται σε ευχολόγια για προσλήψεις μονίμου προσωπικού, χωρίς να λένε ωστόσο που θα βρουν τα χρήματα για να τις κάνουν, η «Πρωτοβουλία» είναι ο μόνος συνδυασμός που τολμά να μιλά ανοιχτά για δίκαιη αναπροσαρμογή όλων των ανταποδοτικών τελών.

Μοιράσου το άρθρο!