Πολιτική

09/11/2011 - 13:33

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

ign="center">Μαθητές από το Γυμνάσιο – Λύκειο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Κορίνθου

και το 14Ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης συμμετείχαν στα

εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου

 

Συνεχίζονται και τη φετινή σχολική χρονιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι και στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη για τους μικρούς μαθητές Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων Δημοτικού Σχολείου.

Στόχος του Μουσείου είναι μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα να γνωρίσει στους μαθητές το απολιθωμένο δάσος, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και τα φυτά που ζούσαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανασκαφής, καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων. Τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν το γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια. Ιδιαίτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται για τους σεισμούς όπου οι μαθητές στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου μπορούν να βιώσουν μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο αλλά και να εκπαιδευτούν στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας ώστε να προετοιμαστούν για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Στο Μουσείο και το Πάρκο Σιγρίου

Μαθητές του ιδιωτικού Γυμνάσιου – Λυκείου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» από την Κόρινθο πραγματοποίησαν πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο προκειμένου να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και την μοναδικότητά του.

Οι μαθητές, στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων παρακολούθησαν αρχικά ειδική εκπαιδευτική παρουσίαση για το Απολιθωμένο Δάσος και τον τρόπο δημιουργίας του, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης γνώρισαν τα φυτικά και ζωικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους, παρατήρησαν την άριστη απολίθωσή τους και τη μεγάλη ποικιλία των απολιθωμένων φυτών που έχουν αποκαλυφθεί. Ακολούθησε περιήγησή τους στην Αίθουσα Αιγαίου όπου μέσα από τις μακέτες, τα εκθέματα και τις ψηφιακές δομές του Μουσείου ενημερώθηκαν για τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Αιγαίου, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και τη σχέση της ηφαιστειότητας με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη με περιήγηση στο Πάρκο Σιγρίου όπου παρατήρησαν ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και εντυπωσιακά ριζικά συστήματα τα οποία αποδεικνύουν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης

Το Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης επισκέφτηκαν οι μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τα Ηφαίστεια. Οι μαθητές έζησαν μοναδικές εμπειρίες καθώς γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστείων, παρατήρησαν εντυπωσιακές ηφαιστειακές εκρήξεις και συμμετείχαν στο πείραμα δημιουργίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Οι μικροί μαθητές εντυπωσιασμένοι από το φαινόμενο της ηφαιστειότητας, έγιναν για λίγο μικροί ηφαιστειολόγοι και ανακάλυψαν πληροφορίες για τα ηφαίστεια, ενώ ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι ήταν με τη συμμετοχή τους στο πείραμα δημιουργίας του ηφαιστείου. Στο τέλος του εκπαιδευτικού τους προγράμματος αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους, σχεδιάζοντας μοναδικές ζωγραφιές για τα ηφαίστεια.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!