Πολιτική

08/10/2012 - 15:07

Εκτελούνται έργα...

Σχολείο Ερεσού

Σχολείο Ερεσού

ΕΠΑΛ

ΕΠΑΛ

Παράκαμψη Αγρας

ΑΓΡΑ

 

Την πορεία υλοποίησης τριών σημαντικών έργων που εκτελούνται στην Περιφερειακή Ενότητα της Λέσβου, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά κατά την προγραμματισμένη επιτόπια επίσκεψή τους την περασμένη Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, επισκέφτηκαν διαδοχικά το υπό κατασκευή κτήριο που θα στεγάσει το ΕΠΑΛ/ΤΕΕ Καλλονής, το ήδη διαμορφωμένο τμήμα του δρόμου της Παράκαμψης της Άγρας, αλλά και το υπό κατασκευή κτήριο επέκτασης του Γυμνασίου Ερεσού, συζητώντας με τους μηχανικούς αφενός για την πορεία των εργασιών, αφετέρου για ορισμένα ιδιαίτερα προβλήματα που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις και απαιτείται η άμεση παρέμβαση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας για να ξεπεραστούν.

ΕΠΑΛ/ΤΕΕ Καλλονής, έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου σχολείου δύο ορόφων, ισογείου και πρώτου ορόφου. Στο ισόγειο περιλαμβάνονται χώροι διοίκησης (γραφεία καθηγητών, διευθυντή, υποδιευθυντών, γραμματείας, αρχείου, γραφεία μαθητικών συλλόγων και συλλόγου γονέων και κηδεμόνων), αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο, τρία εργαστήρια, χώροι υγιεινής, αποθήκες, γραφεία φύλακα και συντηρητή, κατοικία φύλακα, αλλά και χώρος για τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Στον πρώτο όροφο περιλαμβάνονται βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, γραφείο καθηγητών, έξι αίθουσες διδασκαλίας εμβαδού 42 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας εμβαδού 28 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, τρία εργαστήρια Πληροφορικής, δύο αίθουσες Φυσικοχημείας, εργαστήριο Φωτογραφίας, εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, εργαστήριο Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και εργαστήριο Σχεδίου. Οι δύο όροφοι «συνδέονται» με τρία κλιμακοστάσια και δύο ανελκυστήρες, ενώ λόγω της σαθρότητας του εδάφους της περιοχής, η θεμελίωση του σχολείου, προβλεπόταν να ενισχυθεί με φρεατοπασσάλους. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του εν λόγω έργου, έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που παρατηρούνταν και πλέον είναι εμφανής η σημαντική εξέλιξή του.

Παράκαμψη Άγρας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται η κατασκευή παρακαμπτήριου του οικισμού της Άγρας οδού, δηλαδή ενός περιφερειακού οδικού άξονα που θα διέρχεται εκτός του οικισμού, συνολικού μήκους 2.540 μέτρων. Η αρχή της παράκαμψης θα είναι στη διασταύρωση της 15ης Επαρχιακής Οδού, σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από την είσοδο του οικισμού. Το τέλος της παράκαμψης συμπίπτει με το τέλος της διασταύρωσης της παρακαμπτήριου οδού με την υφιστάμενη 15η Επαρχιακή Οδό, σε θέση που βρίσκεται μετά την έξοδο του οικισμού. Μέσα σε 42 ημέρες εργασιών, από την ανάδοχο εταιρεία, έχει ήδη διαμορφωθεί σημαντικό τμήμα της οδού και προβλέπεται παράδοση του έργου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Προσθήκη κτηρίου Γυμνασίου Ερεσού, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

Πρόκειται για την κατασκευή διώροφου κτηρίου με υπόγειο. Η προσθήκη θα κατασκευαστεί εντός του αυλείου χώρου του υφιστάμενου σχολείου Ερεσού, αλλά πρόκειται να είναι ανεξάρτητο, καθώς δεν βρίσκεται σε επαφή με το υφιστάμενο κτήριο. Το συνολικό εμβαδό της προσθήκης είναι 996,32 τ.μ. για τους δύο ορόφους και 449,92 τ.μ. για το υπόγειο.

Στο ισόγειο θα αναπτύσσονται χώροι γραφείων καθηγητών και διευθυντή, αρχείο, αίθουσες φυσικής, χημείας και πληροφορικής, χώροι υγιεινής, ένα επιπλέον γραφείο πλησίον της νότιας εισόδου, κυλικείο, χώροι κυκλοφορίας και κλιμακοστάστια. Στον όροφο αναπτύσσονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα τεχνικών, γραφεία συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων, κλιμακοστάσια και χώροι κυκλοφορίας. Στο υπόγειο θα αναπτύσσονται αποθήκες, δεξαμενή καυσίμων, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, κλιμακοστάσια και χώροι κυκλοφορίας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να δούμε από κοντά την πορεία υλοποίησης τριών σημαντικών έργων για την Περιφερειακή Ενότητα της Λέσβου και να συζητήσουμε με τους αναδόχους και τους επιβλέποντες μηχανικούς, τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην πορεία υλοποίησής τους για να αποφύγουμε τυχόν καθυστερήσεις. Θεωρώ ότι και τα τρία έργα βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο, αναμένοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα την παράδοσή τους, που θα συμβάλλουν με την ολοκλήρωσή τους στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της Λέσβου και στη βελτίωση του οδικού δικτύου και της οδικής σύνδεσης του νησιού.».

Μοιράσου το άρθρο!