Πολιτική

17/09/2012 - 12:25

Εκτός τόπου και χρόνου η απάντηση του Υπουργείου για τη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής

Εκτός τόπου και χρόνου η απάντηση του Υπουργείου για τη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής

yle="text-align: justify; ">Μνημείο αδιαφορίας και άγνοιας της καθημερινότητας που βιώνουν οι πολίτες αποτελεί η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση του βουλευτή νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννη Ζερδελή σχετικά με την κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, θα ανασταλεί η λειτουργία των ΔΟΥ των οποίων έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού. Τέτοιες ΔΟΥ είναι εκείνες της Καλλονής αλλά και της Λήμνου, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται στο γεγονός ότι ανάμεσα στις εφορίες σε όλη την Ελλάδα που έχουν καταργηθεί, οι δύο βρίσκονται στη Λέσβο (Πλωμαρίου και Μήθυμνας) έχοντας ήδη προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες.
Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις που απαιτείται κατά τόπους παρουσία υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα παρέχουν προσωπικό που θα εργάζεται σε χώρο που θα διατεθεί χωρίς μίσθωμα από τον οικείο δήμο. Εκείνο που δεν μας λέει η κυβέρνηση, όμως, είναι πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς πόρους και εξοπλισμό, τη στιγμή μάλιστα που το προσωπικό έχει μειωθεί δραστικά.
Όσο για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ, αυτά θα λυθούν κατόπιν εορτής μετά από απόφαση αρμόδιας επιτροπής. Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί μπροστά σε διαφαινόμενα προβλήματα προτιμώντας να θεραπεύει παρά να προλαμβάνει, προτιμά εν ολίγοις να κάνει μπαλώματα παρά να δυσαρεστήσει τους εντολείς της.
 
Εξαγγέλλει τη λειτουργία τοπικών γραφείων που δεν θα είναι τίποτα άλλο από φοροΚΕΠ, παραβλέπει ότι το νέο TAXIS δεν προβλέπεται να είναι λειτουργικό πριν το 2014, αγνοεί ότι στις ΔΟΥ οι πολίτες προσέρχονται και για μη φορολογικά θέματα, όπως για είσπραξη επιδομάτων ή για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα - μια ολοένα εντεινόμενη πραγματικότητα που οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης δημιουργούν.
 
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου, ο Γιάννης Ζερδελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση που αγνοεί τις κραυγές αγωνίας της κοινωνίας που στραγγαλίζεται από τις επιλογές της, δεν θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ΔΟΥ Καλλονής. Ο Υπουργός δεν διέψευσε τη φημολογούμενη κατάργηση της υπηρεσίας που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των Λέσβιων, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει τους κατοίκους των νησιών μας.
Δεν λαμβάνει υπ' όψιν ούτε τις ειδικές συνθήκες παραμεθορίου και νησιωτικότητας και εμπαίζει τους πολίτες κάνοντας λόγο για δημόσιο συμφέρον. Ποιο δημόσιο συμφέρον; Ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, το κόστος μεταφοράς της υπηρεσίας που αναμένεται να ξεπεράσει τις 300,000 ευρώ, η ταλαιπωρία των φορολογούμενων που θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις, η επιβάρυνση της ΔΟΥ Μυτιλήνης που θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο μεγάλο όγκο εργασίας εξαντλώντας τους εργαζόμενους και αναγκάζοντας τους πολίτες να επισκέπτονται ακόμα περισσότερες φορές την υπηρεσία, το κυκλοφοριακό χάος που θα δημιουργηθεί στην πόλη, όλα αυτά αποτελούν δημόσιο συμφέρον;
Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν σκοπεύουμε να περιοριστούμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τη στιγμή που οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν εκφράσει δυναμικά την αντίθεσή τους στην απομάκρυνση της υπηρεσίας από την Καλλονή, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Λήμνου βρίσκονται μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη για οποιαδήποτε υπόθεσή τους, ενώ οι κάτοικοι του Άη-Στράτη αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα το ίδιο πρόβλημα. Θα βρεθούμε στο πλευρό των πολιτών για να αντισταθούμε μαζί στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας και μας καταδικάζουν στην αναξιοπρέπεια.»
 
Ακολουθεί στα επισυναπτόμενα αρχεία το  πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου στην αναφορά του Γιάννη Ζερδελή
Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΔΟΥ Καλλονής (1).pdf 765.12 KB

Μοιράσου το άρθρο!