Skip to main content
|

Ελεύθερη κατασκήνωση ο ΧΡΟΥΣΟΣ!!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα καταστολής της ελεύθερης κατασκήνωσης στην περιοχή της παραλίας του Χρούσου της Δυτ. Λέσβου ο συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας επισκέφτηκε την περιοχή και συναντήθηκε με τον Γρ. Βραχνό, Πρόεδρο της Δημ. Κοινότητας Μεσότοπου, κατοίκους του Μεσότοπου αλλά και επισκέπτες - κατασκηνωτές της περιοχής. Μετά τα περσινά θλιβερά  φαινόμενα σκισίματος των σκηνών των κατασκηνωτών, δυστυχώς φέτος παρατηρείται ένα συνεχές κυνήγι των κατασκηνωτών από λίγους κατοίκους της περιοχής, που πιστεύουν ότι οι κατασκηνωτές δεν πρέπει να επισκέπτονται την περιοχή τους. Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους, η διεκδίκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη κατασκήνωση, που γίνεται με την συλλογική και υπεύθυνη άσκησή του, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταρριφθούν οι μύθοι που σχετίζονται με αυτό και έχουν να κάνουν με την «τουριστική ανάπτυξη» των περιοχών, όπου ευδοκιμεί η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, και αφετέρου με την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και χιλιετίες η διαβίωση στη φύση είναι μια πραγματικότητα για τον άνθρωπο. Η επιλογή της παραμονής σε ελεύθερους, ανοιχτούς δημόσιους χώρους αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός/ καθεμιάς από εμάς, το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί. Όπως πρέπει να διαφυλαχτεί με πλήρη υπευθυνότητα και η Μητέρα Γη που μας φιλοξενεί μοιράζοντας απλόχερα τις χαρές της. Η απαγόρευση της ελεύθερη κατασκήνωσης, όπως θεσπίστηκε το 1976 και επιβεβαιώθηκε το 1993, έχει εκφυλιστεί σε εισπρακτικό μέσο για έσοδα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν διατίθενται ούτε για τον τουρισμό ούτε για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, παρά χρησιμοποιούνται από τους Δήμους κατά το δοκούν. Η απαγόρευση χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μέσω κατασκήνωσης εκεί, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 5 του Συντάγματος και άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα).

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη κατασκήνωση καθώς από τη δεκαετία του ‘80 η περιοχή αυτή ήταν περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης και χιλιάδες Μυτιληνιοί αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα γνώρισαν τον φιλόξενο Μεσότοπο με αυτόν τον τρόπο. Οι Μεσοτοπίτες αναγνωρίζουν ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού, καθώς συμμετέχουν στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών ίσως και περισσότερο με τους έχοντες μόνιμη παραθεριστική κατοικία. Η υπεύθυνη κατασκήνωση, αυτή που αυτοοργανώνεται με γνώμονα την διατήρηση του τοπίου για τους επόμενους επισκέπτες και για την επόμενη χρονιά οδηγεί όχι σε υποβάθμιση, αλλά σε αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επισκεπτόμενοι την περιοχή συζητήσαμε με τους κατασκηνωτές τρόπους νομικής προστασίας τους από το άγριο κυνηγητό που δέχονται αλλά τη διαδικασία αυτορυθμισης των περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης, προάγοντας ένα "ηθικό" κώδικα ελεύθερης κατασκήνωσης, που θα σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο. Το έργο της καταστολής γίνεται πολύ δύσκολο όταν όλοι/ όλες σέβονται κάποιες βασικές αρχές αυτοδιαχείρισης (δημιουργία κοινόχρηστων κομποστ τουαλετών, περισυλλογή-διαχωρισμός-συγκέντρωση σκουπιδιών -κυρίως χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας, πλαστικών και γόπες τσιγάρων-, δημιουργία κάδων αποριμμάτων κλπ)

Ο συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση περιορίζει τις δυνατότητες των πολιτών να βιώσουν την φύση, διεκδικούμε την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού νόμου και την αντικατάστασή του με διατάξεις που θα ενθαρρύνουν και θα ρυθμίζουν αποτελεσματικά την άσκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη κατασκήνωση, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση μιλώντας με κατοίκους κάθε ηλικίας του χωριού είναι ότι όχι μόνο οι Μεσοτοπίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν τους ελευθέρους κατασκηνωτές, αλλά αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα φαινόμενα αυτά και η αγωνία τους είναι να περάσουν το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι το χωριό τους παραμένει πάντα φιλόξενο σε όλους τους επισκέπτες. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα και να βοηθούμε όσο μπορούμε και με κάθε τρόπο ενώ καλούμε

  • τους κατασκηνωτές να σεβαστούν το χώρο και το φυσικό περιβάλλον έτσι ώστε να μην δίνουν αφορμές σε όσους θέλουν να  θεσπίσουν ιδιοκτησιακή σχέση με τη φύση,
  • τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν τις υποδομές για την υποδοχή ελεύθερης κατασκήνωσης και
  • το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να προχωρήσει στην αυριανή του συνεδρίαση στην έκδοση ψηφίσματος προς την κυβέρνηση για την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία