Πολιτική

13/10/2019 - 06:48

Εν Μυτιλήνην 2019: Οὐ θηλάσεις !

Αντιδράσεις για τη στάση του Αντιδημάρχου

Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019 διοργανώνει και φέτος εκδήλωση - γιορτή για το μητρικό θηλασμό, τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό 2019. 

Εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας στη Λέσβο διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην πόλη της Μυτιλήνης. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στο χώρο απέναντι από το Επιμελητήριο Λέσβου και τα επόμενα χρόνια η εκδήλωση γινόταν στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Όλα αυτά τα χρόνια οι εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερη απήχηση και μεγάλη συμμετοχή. 

Η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει σε δημόσιο χώρο είναι για τους  περισσότερους μια εικόνα αγάπης, μια εικόνα ζωής. Επειδή όμως αρκετές μητέρες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να κάνουν το αυτονόητο όλες αυτές οι εκδηλώσεις βοηθούν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα φέτος επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με το αν η νέα Δημοτική Αρχή θα παραχωρήσει το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.  

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου έστειλε αίτημα στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Τσακύρη για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου.

Έκπληκτη η ομάδα έλαβε απάντηση από τον Αντιδήμαρχο που ανέφερε:

«θεωρούμε πως ο δημόσιος θηλασμός είναι ότι πιο προσωπικό και ιερό υπάρχει και δεν δύναται να εκτίθεται σε δημόσια θέα. Ως εκ τούτου δε θεωρεί η Αντιδημαρχία πως μια τέτοια κίνηση προάγει πολιτισμό»!

Η θέση αυτή του Αντιδημάρχου προκάλεσε αντιδράσεις και τον ανάγκασε να "βάλει νερό στο κρασί του" και να παραχωρήσει τα σκαλοπάτια του Δημοτικού Θεάτρου για να γίνει η εκδήλωση...

Εύλογες οι αντιδράσεις και από πολιτικά πρόσωπα. Η πρώτη επίσημη αντίδραση είναι από τον Κώστα Αστυρακάκη και τη δημοτική κίνηση "Επανεκκίνηση". Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένονται από Δευτέρα και άλλες αντιδράσεις. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση  του συνδυασμού "Επανεκκίνηση:

Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»                         

   12/10/2019

Αποκαλεί το μητρικό θηλασμό , δημόσιο θηλασμό που γίνεται σε δημόσια θέα για να του προσδώσει άσεμνο χαρακτήρα. 

Επίσης αναφέρει ότι αυτή η δράση  δεν προάγει τον πολιτισμό.

Στη δεύτερη ανακοίνωση παραχωρεί τα σκαλοπάτια, παρουσιάζοντας δε ως αξιακό σύστημα όλο αυτό που προσβάλει την ανθρώπινη υπόσταση  και αγνοεί την κατακτημένη ελληνική και ευρωπαϊκή νομική κατοχύρωση.

Είναι θλιβερό;

Είναι ανόητο;

Είναι άλλη μια φαμφάρα  με επίκληση των πιο ταπεινών «ηθικού χαρακτήρα» ενστίκτων;

Είναι η αλαζονεία που προκύπτει από το 48% των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, μέσα από τις  οποίες κάποιοι θεωρούν ότι η δημοκρατική μας κοινωνία νομιμοποιεί τέτοιες απόψεις;

Ότι και να είναι, πραγματικά δεν αρέσει σε κανέναν.

Ως μια δημοκρατική παράταξη που είχε 24 γυναίκες από το σύνολο 50 υποψηφίων, θέλουμε να συγχαρούμε και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες του συλλόγου (με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια ) για την κοινωνική τους προσφορά, ιδιαίτερα για την ενημέρωση και καθοδήγηση νέων μητέρων και νέων ζευγαριών του τόπου μας.

 

Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού μας «Επανεκκίνηση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης.

Αστυρακάκης Κώστας, Κατζανός Γιώργος, Ψωμάς Θεόδωρος

 

Μοιράσου το άρθρο!