Έναρξη του Έργου «ΑΙΓΙΣ- Ανάπτυξη Διασυνοριακού Ολοκληρωμένου Καινοτόμου Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Πόρων, Λήψης Αποφάσεων και Εκπαίδευσης στην Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών και Ανθρωπογενών και Κοινωνικών Κρίσεων»
Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3 και 4 Μαΐου 2018 στη Μυτιλήνη, η προγραμματισμένη επίσημη έναρξη (kick of meeting) του Έργου «ΑΙΓΙΣ- Ανάπτυξη Διασυνοριακού Ολοκληρωμένου Καινοτόμου Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Πόρων, Λήψης Αποφάσεων και Εκπαίδευσης στην Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών και Ανθρωπογενών και Κοινωνικών Κρίσεων», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάδας-Κύπρου 2014-2020.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 741.171 ευρώ, από τα οποία τα 326.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (ΠΤΑ), που είναι ο Ηγέτης Εταίρος του Έργου.
Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΤΑ κ. Γιώργος Σπανέλλης κηρύσσοντας την έναρξη του έργου επεσήμανε την κρισιμότητα της υλοποίησης ενός έργου όπως το ΑΙΓΙΣ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ιδίως μετά και τον καταστροφικό σεισμό της περυσινής χρονιάς στη Λέσβο. Επίσης, τόνισε ότι με την τεχνογνωσία και τη σημαντική εμπειρία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και των άλλων Εταίρων πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχής υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τόσο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και στην Κύπρο.
Ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο ιστορικό των φυσικών καταστροφών και κρίσεων στο Βόρειο Αιγαίο, με έμφαση στην περίπτωση της Βρίσας και τη χρήση από την επιστημονική του ομάδα σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που επέτρεψαν μια σε βάθος αποτύπωση του σεισμικού φαινομένου. Στη συνέχεια έκανε παρουσίαση χαρτών και φωτογραφικού υλικού σχετικών με τις πυρκαγιές και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα και τέλος παρουσίασε τους κύριους στόχους του έργου.
Ο γενικότερος στόχος του ΑΙΓΙΣ είναι η ανθεκτικότητα των περιοχών του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και η επιτυχής αντιμετώπιση των ανθρωπογενών και κοινωνικών κρίσεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός πρότυπου «Ευφυούς Συστήματος» καταγραφής και σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει:
Προετοιμασία και ετοιμότητα των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού
Αξιοποίηση πόρων και μέσων, βελτίωση χρόνου λήψης αποφάσεων
Αποκατάσταση υποδομών και λειτουργιών
Βελτίωση χρόνου και τρόπου καταγραφής και εκτίμησης ζημιών
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των επιμέρους δράσεων των Εταίρων στο πλαίσιο του έργου, από τους Στράτο Βουγιούκα (project manager του Έργου και Προϊστάμενο Ευρ. Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου), Μιχάλη Διακάκη (Δρα Γεωλόγο και εξωτερικό συνεργάτη του Καπ. Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών), τη Μάρλεν Βάσκες (Βιολόγο Δρα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου), την Ευδοκία Μπαλάμου (Δρα εκπροσώπου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου και project manager της ΑΝΕΤΕΛ). Τέλος η Διευθύντρια του Περιφερειακού Ταμείου Κατερίνα Παττακού, ο Σπύρος Μαυρούλης (Γεωλόγος υποψ. Δρας και εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο ειδικός συνεργάτης Δημήτρης Πρωτούλης αναφέρθηκαν σε θέματα διαχειριστικά και σε προτάσεις βελτίωσης της επιτάχυνσης των διαδικασιών του έργου.
Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Εταίρων μετέβησαν στο Πλωμάρι όπου είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν για τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις αλλά και τις άλλες επιπτώσεις που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιουνίου στον οδικό άξονα Πλωμαρίου-Μελίντας και σε κτίρια της περιοχής, με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλωμαρίου Γιώργιο Μιχαλέλλη, τον Πρόεδρο του Κλιμακίου Εθελοντών Πυροσβεστών Πλωμαρίου, Δημήτριο Βελούτσο και τους Γεωλόγους Μυρσίνη Βατή και Διονύσιο Ματαράγκα. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Λέσχη Πλωμαρίου από τον Πρόεδρό της Ξενοφώντα Μαυραγάνη και να επισκεφθούν το Μουσείο Ούζο στο Πλωμάρι και το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Γέρα.
Έναρξη του Έργου «ΑΙΓΙΣ- Ανάπτυξη Διασυνοριακού Ολοκληρωμένου Καινοτόμου Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Πόρων, Λήψης Αποφάσεων και Εκπαίδευσης στην Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών και Ανθρωπογενών και Κοινωνικών Κρίσεων»