Πολιτική

04/10/2012 - 12:08

Ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής και Μύρινας - Ερώτηση Βογιαζτή στη Βουλή

Ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής και Μύρινας - Ερώτηση Βογιαζτή στη Βουλή

pan style="text-align: justify; ">Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα την ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής και Μύρινας στο Νομό Λέσβου.

Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής περιγράφει αναλυτικά αυτό που ήδη συμβαίνει στη Λέσβο μετά τη συγχώνευση της ΔΟΥ Καλλονής με τη ΔΟΥ Μήθυμνας, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες του 50% περίπου του τοπικού πληθυσμού, καθώς και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές του νησιού. Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής επισημαίνει πως ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους και στους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, που στο μεταξύ και αυτή έχει ήδη συγχωνευθεί με τη ΔΟΥ Πλωμαρίου.

Αντίστοιχα, ο Βουλευτής επισημαίνει τις τεράστιες δυσκολίες που θα σήμαινε για τους κατοίκους της Λήμνου, η ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Μύρινας και η συγχώνευσή της με αυτήν της Μυτιλήνης.

Εκείνο που υπογραμμίζεται από το Βουλευτή είναι πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και οι όποιες ρυθμίσεις να μην υποχρεώνουν τους κατοίκους των νησιών μας σε επιπλέον ταλαιπωρία, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν ήδη στις μετακινήσεις τους.

 


 

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: κ.  ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

                             

ΘΕΜΑ: Κατάργηση ΔΟΥ Καλλονής και ΔΟΥ Μύρινας στο Νομό Λέσβου

Την τελευταία περίοδο εντείνονται οι πληροφορίες με βάση τις οποίες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, επίκειται η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καλλονής στο νησί της Λέσβου και της Δ.Ο.Υ. Μύρινας στο νησί της Λήμνου.

Στο νησί της Λέσβου, η Δ.Ο.Υ. Καλλονής έχει ήδη συγχωνευτεί από πέρυσι με τη Δ.Ο.Υ. Μήθυμνας και εξυπηρετεί τις ανάγκες του 50% περίπου του τοπικού πληθυσμού, καθώς και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές του νησιού. Το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Καλλονής – Μήθυμνας θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους και στους επαγγελματίες, οι οποίοι θα χρειάζεται να διανύουν απόσταση ακόμη και 100 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, η οποία έχει ήδη συγχωνευθεί με τη Δ.Ο.Υ. Πλωμαρίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι στο νησί της Λέσβου ήδη από το προηγούμενο έτος έχουν κλείσει 2 Δ.Ο.Υ. (Μήθυμνας, Πλωμαρίου).

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι συζητείται και η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Μύρινας στο νησί της Λήμνου και η συγχώνευση της με τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης στη Λέσβο, προκειμένου να υπάρξει 1 Δ.Ο.Υ. στην έδρα του Νομού. Μια τέτοια ενέργεια όμως, που θα υποχρεώνει τους κατοίκους της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου να μεταβούν στη Λέσβο για να εξυπηρετηθούν, δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών με τις Δ.Ο.Υ. Καλλονής και Μύρινας;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους;

Μοιράσου το άρθρο!