Πολιτική

24/05/2023 - 17:40

Ενεργειακή αναβάθμιση του εμβληματικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος υπέγραψε σήμερα το πρωί με τον ανάδοχο, τη σύμβαση του έργου Ενεργειακής αναβάθμισης και επισκευής του εμβληματικού κτηρίου του σχολείου της Αγίας Παρασκευής, συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από πόρους του ΠΔΕ της Περιφέρειας και του Δήμου.

 

 

Το διδακτήριο της Αγίας Παρασκευής είναι έργο του αρχιτέκτονα- μηχανικού Ασημάκη Φούσκα, όπως και το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τέχνης  νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου της Αγίας Παρασκευής και μια σειρά άλλων κτιρίων της πόλης. Το μονώροφο με υπόγειο πετρόχτιστο σχολικό κτίριο, που είναι χτισμένο σε σχήμα «Π» με προβολή της κυρίας εισόδου του, καταλαμβάνει 1300  τετραγωνικά μέτρα μέσα σε οικόπεδο 10 περίπου στρεμμάτων.

Περιλαμβάνει 10 αίθουσες διδασκαλίας, 2 γραφεία, 1 αίθουσα εποπτικών οργάνων, 1 βιβλιοθήκης και 1 αίθουσα-πρατήριο του σχολικού συνεταιρισμού. Στο υπόγειο υπήρχε μια αίθουσα που χρησίμευε σαν εστιατόριο, όταν λειτουργούσαν τα μαθητικά συσσίτια,  μια μικρή αίθουσα με δυο εστίες (ξύλων) μαγειρέματος και 3 αποθήκες. Τα υλικά κατασκευής του είναι εγχώρια, εκτός από τη ξυλεία της σκεπής και των κουφωμάτων, που προέρχονται από τον Πόντο της Μικράς Ασίας και τα κεραμίδια που προέρχονται από τη Γαλλία.

 Οι διαδικασίες για την ανέγερση του ξεκίνησαν το 1917, μετά από συνάντηση που είχαν στην Αγία Παρασκευή την 28η Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού συμβουλίου, οι επίτροποι της Εκκλησίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωργικού Σωματείου, υπό την Προεδρία του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Κύριλλου. Μετά τη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής πενταμελούς επιτροπής (Χριστόφας Χριστοφίδης, Αθανάσιος Γαληνός, Σωκράτης Παπαδόπουλος, Θεμιστοκλής Κουλμανδάς, Παρασκευάς Σάββας), που θα προχωρούσε τις απαραίτητες διαδικασίες. Στη συνέχεια, μια άλλη επιτροπή που ονομάστηκε Τ.Ε.Π (Ταμείο Εκπαιδευτικής Πρόνοιας) Αγίας Παρασκευής, αποτελούμενη από τους Θεμιστοκλή Κουλουμανδά, Ευριπίδη Πλάτωνος, Ιγνάτιο Μιχαήλαρο και τον δάσκαλο Κώστα Παπαχαραλάμπους, επέλεξε ως κατάλληλο χώρο ένα κτήμα 10 στρεμμάτων, κοντά στη θέση «Πλάκουρα», στην είσοδο του χωριού, που απαλλοτριώθηκε από το κράτος αντί του ποσού των 10.000 δρχ.

Το έτος 1923 άρχισε η κατασκευή του και το 1927 παραδόθηκε στους μαθητές και λειτούργησε κανονικά. Τις εργασίες προϋπολογισμού ύψους 5.000.000 δρχ. επίβλεψε προσωπικά ο Επιθεωρητής Ιωάννης Καπερνάρος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας. Οι εργασίες συνεχίστηκαν το έτος 1938 με την  τοποθέτηση μωσαϊκού τάπητα και η συνολική δαπάνη κατασκευής του έφτασε τα 4.372.052δρχ. Το ποσό αυτό καλύφτηκε με χρηματοδοτήσεις της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής (50%), του ελληνικού Δημόσιου και από την εκποίηση οικοπέδου του παλιού διδακτηρίου. Σημαντική βοήθεια πρόσφεραν οι δωρεές των κατοίκων της Κοινότητας και των Ομογενών σε Αμερική και Αυστραλία, της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και της Ιεράς Μονής Λειμώνος. Συμπληρωματικές εργασίες συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, κάτι που αποτελεί θετικότατη ένδειξη για τη τύχη αυτού του αρχιτεκτονικού κοσμήματος του νησιού μας.

Σήμερα στεγάζει το Γυμνάσιο και το Δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής και έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Μοιράσου το άρθρο!