Πολιτική

28/04/2022 - 17:03

Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική αεράμυνα στα νησιά

Έτοιμη να "λοκάρει" τα τουρκικά F-16

Έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει αύριο το πρωί στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο πάνω από τα ελληνικά νησιά και την απαραίτητη ελληνική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας.

 

 

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Άμυνας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά έχουν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας, σε απάντηση των συνεχών παραβιάσεων από τουρκικά F-16.

Όπως τόνισαν κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, αλλά οι συνεχείς τουρκικές υπερπτήσεις έκαναν απαραίτητη την ακόμα υψηλότερη επαγρύπνηση.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου αναπτύχθηκαν σε θέσεις εκτός των στρατοπέδων, όπως προβλέπει ο σχετικός αμυντικός σχεδιασμός της αντιαεροπορικής άμυνας σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, και είναι έτοιμα να λοκάρουν επάνω στα τουρκικά F-16, αν χρειαστεί.

 

 

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα

"Μίλησα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή πρωθυπουργού μετά τη σημερινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

"Παγώνουν” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νωρίτερα η κυβέρνηση έβαλε "πάγο" στα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ως μία πρώτη απάντηση στο άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης "με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα" και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον

Μοιράσου το άρθρο!