Πολιτική

11/10/2013 - 14:34

Ενημέρωση Δημάρχου για το έργο ύδρευσης από το φράγμα Τσικνιά

Ο

Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Χημικό – Μηχανικό της Διεύθυνσης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ6), του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Στρατή Ζαφείρη, και τους εκπροσώπους μελετητών, Σπύρο Μίχα, Πολιτικό Μηχανικό, Βασίλη Παπαλεξόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και Βασίλη Περλέρο, Γεωλόγο, που βρίσκονται στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των θεμάτων ωρίμανσης και ένταξης των έργων ύδρευσης Νήσου Λέσβου από το Φράγμα Τσικνιά. Συγκεκριμένα, ο κ. Βουνάτσος ενημερώθηκε αναλυτικά για την υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης των μελετών Α’ φάσης και το χρονοδιάγραμμα αυτής. Ο Δήμαρχος εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου, επισημαίνοντας τις μεγάλες υδρευτικές ανάγκες πολλών περιοχών της Λέσβου και στις οποίες το συγκεκριμένο έργο θα δώσει μακροχρόνιες λύσεις.


Σχολιάζοντας την επίσκεψη στη Λέσβο παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και των μελετητών της μελέτης για το Φράγμα Τσικνιά, ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο έκανε την παρακάτω δήλωση: 

«Το έχουμε πει πολλές φορές και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με λύπη μας ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη της μελέτης του «θρυλούμενου» έργου του φράγματος του Τσικνιά, που απασχολεί το νησί μας εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν είμαστε μόνο εμείς αρνητικοί στη σκοπιμότητα του έργου αλλά και η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατασπατάλησης πολύτιμων οικονομικών πόρων της πατρίδας μας προς οφελών μελετητών, κατασκευαστικών εταιριών, μεσαζόντων αλλά και πολιτικών «περασμένης εποχής» που «ωφελούνται» δημαγωγώντας τους πολίτες. Η μελέτη εκτελείται με εθνικούς πόρους και ενημερωθήκαμε ότι ονειρεύονται την εξασφάλιση πιστώσεων από το νέο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του έργου. Όλο το νέο ΕΣΠΑ να πάει σε αυτό το έργο πάλι τα λεφτά δεν θα φτάνουν. Λυπούμαστε που σήμερα 2013, εν καιρώ κρίσης, κάποιοι εξακολουθούν να τάζουν στους ιθαγενείς καθρεφτάκια.  

Για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα (εάν πραγματικά υπάρχει) της διαθεσιμότητας υδάτων στο νησί μας είναι αναγκαία η εξοικονόμηση των νερού στις καλλιέργειες και η προστασία, συντήρηση και κατασκευή των ξερολιθιών και αναβαθμίδων, ως τεχνική συγκράτησης του νερού και αποτροπής της διάβρωσης και της ερημοποίησης. Με έργα μικρής κλίμακας θα μειώσουμε το κόστος, θα δώσουμε δουλειά στους εργάτες των χωριών μας που ερημώνουν και όχι στους μελετητές και τους μεγαλοεργολάβους της Αθήνας. Βάρος πρέπει να δοθεί στην αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης της Μυτιλήνης αλλά και των χωριών μας καθώς εκεί χάνεται το 50% των αποθεμάτων ύδρευσης. Τέτοια έργα θα είχαν πολύ μικρότερο κόστος, πραγματική αύξηση των υδρευτικών μας αποθεμάτων και θα συνέβαλαν πραγματικά στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του νερού στο νησί μας».

Μοιράσου το άρθρο!