Πολιτική

27/06/2012 - 19:12

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2012

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 26ης Ιουνίου 2012 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν. Αναλυτικότερα:

  • Σε γραπτή ερώτησή μας για το θέμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο Περιφερειάρχης επέλεξε να απαντήσει προφορικά και μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τη Λέσβο επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους μας για τις περικοπές που επισημάναμε με την ερώτησή μας.  Ο κ. Περιφερειάρχης δεν αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι σε άλλα νησιά και που φέτος κινδυνεύουν να μη γίνουν, επιβεβαιώνοντας το πνεύμα της ερώτησής μας ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτιστική πολιτική στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Στην επισήμανση της ερώτησής μας ότι η Περιφέρεια δεν μερίμνησε για την απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις ο κ. Περιφερειάρχης απάντησε αόριστα ότι κινήθηκαν οι υπηρεσίες  χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.
  • Για τη σύσταση πολυμετοχικής ΑΕ για την αγροδιατροφική σύμπραξη Βορείου Αιγαίου που στοχεύει να προωθήσει τοπικά προϊόντα και τοπικές παραγωγικές διαδικασίες επισημάναμε ότι τους περασμένους μήνες ο Οικολογικός Άνεμος συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρόταση των υπηρεσιών. Θεωρήσαμε αρνητικό ότι στην παρούσα φάση δεν δήλωσαν συμμετοχή η Ένωση Αγροτικών Συνεταρισμών Σάμου και Λήμνου και ότι η περιφερειακή ενότητα Ικαρίας-Φούρνων  είχε μόνο μια συμμετοχή, του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ραχών παρά το γεγονός ότι η αρμόδια  υπηρεσία έκανε ότι μπορούσε για να υπάρχουν αυξημένες συμμετοχές. Στο μέλλον θα πρέπει να αντιστραφεί αυτό το έλλειμμα συμμετοχής. Επισημαίνεται ότι με 5 συμμετοχές η ΠΕ Ικαρίας-Φούρνων θα έχει και μια έδρα στο συμβούλιο της υπό σύσταση εταιρείας. Δυσπιστία όμως υπάρχει και στη Λέσβο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν συμμετέχει κανένας Γυναικείος Συνεταιρισμός μετά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που είχε η συμμετοχή τους στη νομαρχιακή επιχείρηση του LESVOS SHOP. Για να μη χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία προτείναμε η Περιφέρεια να έρθει σε επαφή με τους γυναικείους συνεταιρισμούς και να πληρώσει τη συμμετοχή τους (500 ευρώ για κάθε συνεταιρισμό) ώστε να μη χάσουν τη συμμετοχή τους στην αγροδιατροφική σύμπραξη. Τέλος τονίσαμε ότι στα πλαίσια της σύμπραξης πρέπει να αξιοποιηθούν το εργαστήριο πιστοποίησης της ΤΕΔΚ Λέσβου και ο ερευνητικός σταθμός του ΕΘΙΑΓΕ στο Κάτω Τρίτος.
  • Υπερψηφίσαμε τη σύσταση επιτροπής στην ΠΕ Χίου για τη συγκρότηση λαϊκών αγορών και  επισημάναμε ότι ο Δήμος Ικαρίας δεν έχει λαϊκή αγορά σε καμία από τις πόλεις του αν και ενδιαφέρεται και ότι θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στην αντιπεριφέρεια ώστε να κινηθεί η ίδια διαδικασία.
  • Για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στην πόλη της Σάμου για τα κρουαζιερόπλοια επισημάναμε ότι το αίτημα του εμπορικού συλλόγου δεν προσδιορίζει ποιους κλάδους αφορά, αν θα ανοίγουν τα μαγαζιά μόνο τις Κυριακές που υπάρχουν κρουαζιερόπλοια, και πόσο θα διαρκέσει αυτό το προσωρινό μέτρο. Επίσης επισημάναμε ότι η επιθεώρηση εργασίας δεν θα δουλεύει τις Κυριακές και ότι ήδη υπάρχει στον τουριστικό κλάδο ανεξέλεγκτη κατάσταση εργασιακής ασυδοσίας και παραβάσεις του νόμου. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ξενοδοχειοϋπάλληλος καταγραμμένος στο ΙΚΑ σε Μυτιλήνη, Πλωμάρι, Καλλονή Λέσβου και σε άλλα τουριστικά νησιά (δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας απεργιακής 23-6-2012).  Εκτιμήσαμε ότι με αφορμή τα κρουαζιερόπλοια επιχειρείται η αλλαγή του ωραρίου, τη στιγμή μάλιστα που τα καταστήματα τουριστικών ειδών και σουβενίρ είναι έτσι κι αλλιώς ανοιχτά τις Κυριακές. Για όλα τα παραπάνω δεν υπερψηφίσαμε την εισήγηση (ψηφίσαμε λευκό).
  • Υπερψηφίσαμε την έγκριση προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων  για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στον Άγιο Κήρυκο και 4 έργα των Φούρνων Κορσεών που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «μικρά νησιά του Αιγαίου».
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ενημερώθηκε ότι ο περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης, δημότης Ικαρίας,  δεν έχει εισπράξει τα οδοιπορικά έξοδαπου δικαιούται από την έναρξη της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου (1-1-2011) μέχρι σήμερα και ότι βρίσκεται σε οικονομική ένδεια με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται στο μέλλον η συμμετοχή του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του θεωρεί ότι είναι απαράδεκτη η ολιγωρία αυτή που οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, ως επικεφαλής ψηφοδελτίου  εκλέχτηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου χωρίς να υπολογίζει το αρμόδιο λογιστήριο ότι ο ίδιος είναι δημότης Ικαρίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι και σε άλλες Περιφέρειες υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στο Νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που όμως έχουν επιλυθεί και τα οδοιπορικά καταβάλλονται κανονικά και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταβάλουν τα οδοιπορικά που δικαιούται ο του κ. Γιαννίρης. Το ψήφισμα θα προωθηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι και στον περιφερειακό σύμβουλο Λέσβου κ. Στρ. Κόρακα είχαν αρνηθεί τα οδοιπορικά του από την Αθήνα όπου διαμένει, αλλά το θέμα διευθετήθηκε.
 

Μοιράσου το άρθρο!