Ενημέρωση για την συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου από τον Οικολογικό Άνεμο
Κατά την πρώτη (ουσιαστικά) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ορισμένες θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως:
- στην υποστήριξη του αιτήματος για τη μη κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος Λέσβου και τη μετατροπή του σε Περιφερειακό θεματικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας Βορείου Αιγαίου για τη νησιωτική Γεωργία και Κτηνοτροφία. Επιπρόσθετα πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ώστε η ίδια η Περιφέρεια να εμπλακεί πιο ενεργά σε ένα ζήτημα που την αφορά ιδιαίτερα.
- στην υποστήριξη του αιτήματος προς το Υπ. Υποδομών επίσπευσης των διαδικασιών και την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Οκτώβρη 2010.
- στην καταψήφιση της πρότασης ψηφίσματος που εστίαζε στην αξιοποίηση των αποθεμάτων του πετρελαίου στο Αιγαίο. Ειδικότερα για το τελευταίο θέμα, ο "Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου" θεωρεί ότι η ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο είναι ασύμβατη με τα συμφέροντα των νησιών της Περιφέρειας και ότι επιβάλλεται να κινηθεί η Περιφέρεια προς την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στηριζόμενη στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη γεωθερμία, στον ήλιο, στον αέρα και γενικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν έναν υπαρκτό ενεργειακό πλούτο συμβατό με τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο του Αιγαίου. Τα σενάρια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης στο Αιγαίο, που θα διαρκέσουν μόλις 20-30 χρόνια, δεν συγκροτούν αναπτυξιακό όραμα, μπορεί να αποτελέσουν πυριτιδαποθήκη για τα νησιά μας, να καθυστερήσουν τις υγιείς αναπτυξιακές προσπάθειες και να μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω.
Τέλος, ο συνδυασμός θεωρεί σημαντική την ανάθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου προς τον Περιφερειάρχη να διερευνήσει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής της Περιφέρειας για τη νησιωτικότητα. Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο έχει ζητήσει την ενεργοποίηση της Περιφέρειας στο θέμα της νησιωτικότητας εγγράφως με επιστολή προς τον κ. Περιφερειάρχη στις 21 Ιανουαρίου 2011 [http://oikoanemos.wordpress.com/2011/01/21/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/]
Μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Η. Γιαννίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Τα προβλήματα των νησιών μας συγκροτούν ένα έλλειμμα βιωσιμότητας, που δυστυχώς αυξάνεται διαχρονικά και απαξιώνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε για ένα ποιοτικό, αξιοβίωτο μέλλον. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα όργανο που μπορεί να συμβάλει θετικά και εμείς θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση πέρα από μικροκομματικές λογικές. Με χαρά αποδέχτηκα και την παραχώρηση στον Οικολογικό Άνεμο μιας θέσης μέλους στην Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης Π. Βογιατζή, λόγω ειδίκευσης και χρόνιας ενασχόλησης μου με το αντικείμενο αυτό. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση, μέσα σε κλίμα συστράτευσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να εργαζόμαστε."