Πολιτική

03/01/2011 - 09:25

Ένσταση Π. Βρουλή για την κατανομή εδρών στην Περιφέρεια Αιγαίου

Ένσταση στο πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατά της απόφασης που επικύρωσε τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών κατέθεσε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χίου με το συνδυασμό του Παύλου Βογιατζή, Παντελής Βρουλής.

Η απόφαση του πρωτοδικείου Μυτιλήνης ερμήνευσε το σχετικό άρθρο 142 του νόμου 3854/2010 που αφορά την εκλογή των αντιπεριφερειαρχών, όπως και τη διευκρινιστική εγκύκλιο αρ. 19 του υπουργείου Εσωτερικών, με τρόπο τέτοιο ώστε οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του 2ου ή 3ου συνδυασμού να εκλέγονται μόνο εκεί όπου ο συνδυασμός τους βγήκε πρώτος (δηλαδή για το συνδυασμό Βογιατζή εκλέγεται μόνο ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου).

Όμως την ίδια ώρα που έμειναν εκτός περιφερειακού συμβουλίου οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού «Αγώνας για τα Νησιά μας» στη Χίο (Παντελής Βρουλής) και Σάμο (Θαλασσινός Θαλασσινός) καθώς και της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Σάμο (Σταμάτης Φιλιππής), εκλέχτηκαν όλοι οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!

Για παράδειγμα από το δεύτερο συνδυασμό του Χαράλαμπου Κόκκινου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ», στο νομό Κυκλάδων εξελέγη ως περιφερειακός σύμβουλος ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μάρκος Δαδάος, και στο νομό Δωδεκανήσων ο Μανώλης Παλλάς, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ στις 2 Δεκεμβρίου..

Αντίστοιχα έδρα κατέλαβαν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και του συνδυασμού της ΛΑΣ στο νομό Κυκλάδων. «Μάλιστα στις Κυκλάδες, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των ηττημένων συνδυασμών πήραν την έδρα από την περιφερειακή ενότητα της Νάξου με αποτέλεσμα να μην βγει από εκεί τοπικός περιφερειακός σύμβουλος», μας είπε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ Μάριος Μπουτσινός.

Ένσταση

«Δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το θέμα είναι τυπικό, για αυτό και προχώρησα σε ένσταση για να καλυφθεί το κενό του νόμου», μας δήλωσε ο μέχρι σήμερα Δήμαρχος Χίου και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής.

«Η απόφαση του πρωτοδικείου Μυτιλήνης είναι κατάφωρη παραβίαση του νόμου. Ο νόμος λέει ότι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης παίρνει όλες τις ψήφους του συνδυασμού στην εκάστοτε περιφερειακή ενότητα και επομένως βγαίνει πρώτος, εφόσον κερδίζει έδρα ο συνδυασμός του’, μας σχολίασε και ο νομικός Κωνσταντίνος Μακρής στο δικηγορικό γραφείο του οποίου απευθύνθηκε ο κ. Βρουλής.

Να σημειώσουμε ότι οι δύο Σαμιώτες υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θαλασσινός και Φιλιππής, δεν κατέθεσαν ένσταση αλλά είναι λογικό ότι εφόσον δικαιωθεί ο κ. Βρουλής θα εκλεγούν και αυτοί.

Αντίθετα σε περίπτωση που απορριφθεί η ένταση Βρουλή τότε θα πρέπει κανονικά να δικαιωθούν σε περίπτωση προσφυγής οι περιφερειακοί σύμβουλοι των ηττημένων συνδυασμών που είδαν να χάνουν την έδρα τους λόγω εκλογής των υποψήφιων αντιπεριφεριαρχών στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και στα Ιόνια Νησιά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Θεσσαλία που η εγκύκλιος 19 τους κατατάσσει στην ίδια κατηγορία. Στήριξη από Κ. Γανιάρη

Το δίκαιο της εκλογής των υποψήφιων αντιπεριφερειάρχων και για τους μειοψηφούντες σε μια περιοχή συνδυασμούς υποστήριξε και ο αιρετός αντιπεριφερειάρης Χίου Κώστας Γανιάρης.

«Δεν είναι δυνατόν ο επικεφαλής του συνδυασμού σε ένα νομό που έτσι και αλλιώς σηκώνει το βάρος του εκλογικού αγώνα να μην εκλέγεται στο περιφερειακό συμβούλιο», μας δήλωσε ο Κ. Γανιάρης στηρίζοντας έτσι το συγχωριανό του Παντελή Βρουλή.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε αν ισχύσει κάτι τέτοιο οι συνδυασμοί θα δυσκολεύονται να βρουν υποψήφιους για τη θέση των αντιπεριφερειαρχών, αφού σε περίπτωση ήττας δεν θα εκλέγονται κάτι που μπορεί να πετύχαιναν ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Τι λέει η διευκρινιστική εγκύκλιος 19 του υπουργείου εσωτερικών:

«Οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους, στην εκλογική περιφέρεια στην οποία ήταν υποψήφιοι, εφόσον ο συνδυασμός τους έλαβε έδρα. Ειδικά για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών καταλαμβάνουν θέση περιφερειακού συμβούλου στην εκλογική περιφέρεια που ήταν υποψήφιοι και ο συνδυασμός τους έλαβε τις περισσότερες έδρες. Σε περίπτωση ίσου αριθμού εδρών σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, τότε ο Αντιπεριφερειάρχης των ανωτέρω περιφερειών λαμβάνει την έδρα αυτής όπου ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες ψήφους (1).

πηγη: Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!