Πολιτική

07/08/2013 - 07:08

Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής: 81.950 ευρώ πρόστιμο στους καταπατητές του φυσικού περιβάλλοντος

36Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΚΑΛΛΟΝΗΣ

3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Τις ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!!

 

Τρία χρόνια μετά τις αναφορές και τις καταγγελίες των Οικολόγων Πράσινων και των Φίλων της Πράσινης Λέσβου προς το Υπ. Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα των προβλημάτων που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον από το έργο κατασκευής της ΕΟ Μυτιλήνης - Καλλονής, και ένα χρόνο μετά την ημερομηνία που η Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) προχώρησε σε πράξη βεβαίωσης παράβασης, βεβαιώνοντας τις καταγγελίες μας που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2010, επιτέλους ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής κ Καλαφάτης  προχώρησε επιτέλους  και στην επιβολή προστίμου στην εργολήπτρια εταιρία ύψους 81.950 ευρώ(ΑΠ.855/21-6-2013).   

 

Υιοθετώντας την εισήγηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος ο Υπουργός βεβαιώνει και επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν:

Α. Στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την κατασκευή παράδρομου εντός του υγροτόπου των αλυκών. Ζητείται από την αρμόδια υπηρεσία η καθαίρεση του παράδρομου και η αποκατάσταση των λειτουργιών του υγροτόπου.

Β. Στην παράβαση όρου επί των τοιχίων αντιστήριξης στην περιοχή των αλυκών (που οδήγησε στην καταστροφή των δέντρων)

Γ. Στην παράνομη απόληψη αδρανών υλικών από ρέμα της περιοχής .

Δ. Στη χρήση μη εγκεκριμένων δανειοθάλαμων – αποθεσιοθάλαμων κατά την εκτέλεση του έργου.

 

Με την επιβολή προστίμων δεν αποκαθίσταται η ζημία που έχει γίνει, αλλά τουλάχιστον δίνεται ένα μήνυμα στους «επίδοξους» καταπατητές του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση των δημοσίων έργων δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επιβολή προστίμων αλλά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη μορφή του.  Το ζήτημα είναι πλέον η επαναφορά του τοπίου στην αρχική του μορφή ή η εύρεση αισθητικά αποδεκτής μορφής αισθητικής αποκατάστασης στην περιοχή του έργου (στο ευρύτερο και στο μικροτοπίο της περιοχής) αλλά και η ομαλή οικολογική λειτουργία της περιοχής.

 

Από την άλλη πλευρά είναι βαριές οι ευθύνες των υπηρεσιών, που επέτρεψαν την ολοκλήρωση του έργου, παραβλέποντας οφθαλμοφανείς παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων, που χωρίς την επισήμανσή τους από εμάς θα είχαν ξεχαστεί. Και αναφερόμαστε στην καρδιά της περιοχής Νατούρα στη Λέσβο, δίπλα στο παρατηρητήριο της ορνιθοπανίδας που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο για την παρατήρηση της φύσης. Και μετά οι «άρχοντες» του τόπου συζητάνε για εναλλακτικό τουρισμό και προσέλκυση επισκεπτών. Η Λέσβος αποτελεί παγκοσμίως κορυφαίο οικοτουριστικό προορισμό χάρις στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στη διεθνούς σημασίας ορνιθοπανίδα της ενώ τα έσοδα για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ) υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

Από την πλευρά μας οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή, αλλά και τόσες άλλες που μας απασχολούν στο νησί μας, μέχρι να γίνει κοινό κτήμα της κοινωνίας μας ότι μας ενώνει μια κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να συμπληρώσουμε αντί να την καταστρέφουμε, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Αυτός είναι ο πλούτος μας, αυτό είναι το μέλλον των νησιών μας.

 

Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων 

Μοιράσου το άρθρο!