Πολιτική

16/07/2021 - 16:52

Επαναπροωθήσεις προσφύγων – Έκθεση κόλαφος εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τη Frontex

Έκθεση κόλαφος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευθύνες της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Frontex απέτυχε να εκπληρώσει τις ευθύνες της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της ΕΕ. Γνώριζε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες της ΕΕ με τις οποίες συνεργάζεται, αλλά απέτυχε να ανταποκριθεί ή να δράσει απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Η διοίκηση της Frontex αγνόησε τις αναφορές από δημοσιογράφους και ΜΚΟ, εσωτερικές προειδοποιήσεις από το προσωπικό και ακόμη και βιντεοσκοπημένα βίντεο στα οποία ήταν ορατές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε διεθνή ΜΜΕ, τη νύχτα μεταξύ 18 -19 Απριλίου η Frontex κατέγραψε την ελληνική ακτοφυλακή να επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκα χωρίς μηχανή και να τους εγκαταλείπει μεσοπέλαγα και στη συνέχεια ο  Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Λεζερί έδωσε εντολή εσωτερικά σε υπηρεσίες της Frontex να σβήσουν όλες τις πληροφορίες για το συμβάν.

Η εισηγήτρια της έκθεσης Tineke Strik, Ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων δήλωσε σχετικά, "Η Frontex απέτυχε στο καθήκον της να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα της ΕΕ και χρειάζεται δραστική αναδιοργάνωση. Αυτή η έρευνα ήταν απαραίτητη για να αποκαλυφθούν σαφείς αδυναμίες και ατασθαλίες της Frontex που πρέπει επειγόντως να διορθωθούν. Διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο η Frontex γνώριζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν αντέδρασε και κατάλληλα. Υπήρχε σαφής αδράνεια, ή ακόμη και απροθυμία να δράσει, παρά τα πολλαπλά προειδοποιητικά σημάδια από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. Καλούμε τον Εκτελεστικό Διευθυντή να αναστείλει άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ουγγαρία και να αξιολογήσει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναγνωρίσουν την κοινή τους ευθύνη για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών στη διαχείριση των συνόρων».

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Οι αποκαλύψεις της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου εκθέτουν για μια ακόμη φορά τη χώρα μας. Την ίδια ώρα που ρεπορτάζ έγκυρων ειδησεογραφικών μέσων, όπως του BBC, παρουσιάζουν την Ελλάδα να παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, ο κ. Μηταράκης εξακολουθεί να κομπάζει για την άριστη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση, προσπαθώντας να τους βγάλει όλους ψεύτες που συμμετέχουν σε μια τεράστια συνομωσία κατά της χώρας μας. Αυτές οι δηλώσεις δυστυχώς μας θυμίζουν τον λάτρη των συνομωσιών από ξένα κέντρα εξουσίας, Πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε για μια ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για να απαντήσει στις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
 

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου
Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 

 

 

up date τι αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Μετανάστευσης :

 

Η τελική έκθεση της ειδικής Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του FRONTEX, που συστήθηκε από την Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σε αυτή διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (FRONTEX), με φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Το συμπέρασμα της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της λειτουργίας του FRONTEX, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σύνθετες προκλήσεις από την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “ο Frontex δρα και θα συνεχίσει να δρα σε περιοχές, όπου οι γεωπολιτικές περιπλοκότητες είναι απρόβλεπτες”. 

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι ο ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ για την προστασία των συνόρων της ΕΕ.

Κατά τη σύνταξη της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις με τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τον Υπεύθυνο για θέματα Θεμελιωδών Ελευθεριών του FRONTEX, με ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής καθώς και με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, εκπροσώπους ΜΚΟ και ειδικούς σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η Έκθεση συμπεραίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας του FRONTEX και απευθύνει συστάσεις στον Οργανισμό, την Επιτροπή και το Συμβούλιο για πιο αποτελεσματική δράση και αντιμετώπιση τυχόν παρατηρούμενων δυσλειτουργιών. Ωστόσο, όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς.

Με την Έκθεσή της, η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο του FRONTEX (FRONTEX Scrutiny Working Group) επιδιώκει να συμβάλει στην βελτίωση του Οργανισμού και σίγουρα όχι να τον αποδυναμώσει, καθώς και να διασφαλίσει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων παραμένει ισχυρή και αποτελεσματική, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Μοιράσου το άρθρο!