Skip to main content
|

Επίσκεψη Γ. Πάλλη στο Λισβόρι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Λισβόρι επισκέφθηκε το Σάββατο το απόγευμα ο βουλευτής Γ. Πάλλης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.  Στο χωριό, ο Γ. Πάλλης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Θ. Χατζηπαναγιώτη και συζήτησε με κατοίκους του χωρίου.

 
Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν τα βασικά αιτήματα του χωρίου που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των τοπικών νερών και την κατασκευή φράγματος στην Πέσσα, όπως και η δημιουργία μουσείου που θα φιλοξενήσει τα μεγάλης σπουδαιότητας ευρήματα, στην πλειονότητά τους λίθινα εργαλεία –χειροπελέκεις που χρονολογούνται στη Μέση Πλειστόκαινη Εποχή (780.000-125.000 χρόνια πριν) ίσως και παλαιότερα της ανασκαφής που γίνεται στα Ροδαφνίδια.
 
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Γ. Πάλλης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: 
 
«Η περιοχή του Λισβορίου, όπως και ολόκληρη η περιοχή της πρώην καποδιστριακής ενότητας του Πολιχνίτου, είναι η πιο πλούσια σε πόρους περιοχή του νησιού. 
Ο γλυκάνισος του Λισβορίου θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς προμηθευτές της τοπικής βιομηχανίας ούζου, βάζοντας έτσι της βάσεις για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου παραγωγικού συμπλέγματος. Τα ονομαστά ρεβίθια της περιοχής θα μπορούσαν να προσφέρουν επίσης ένα σοβαρό εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής.
Από αυτή την άποψη, η λύση του προβλήματος της άρδευσης των χωραφιών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και εμείς από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε να αναζητήσουμε όλες τις προτάσεις και μελέτες που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, στα οποία, όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού, γίνεται η συζήτηση για το φράγμα. 
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα συναποφασίσουμε, μαζί με τους κατοίκους του Λισβορίου αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών πως θα προχωρήσουμε.
Επιπλέον, στο Λισβόρι, υπάρχει σε εξέλιξη η μεγάλης σπουδαιότητας ανασκαφή στα Ροδαφνίδια. Σε συνδυασμό με τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχή της Βρύσσας, αλλά και τον προϊστορικό οικισμό στο Σκαμιουδι, υπάρχουν οι δυνατότητες, η ευρύτερη περιοχή να αναδειχτεί σε έναν εξίσου σημαντικό τουριστικό, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, πόλο. Από αυτή την άποψη η κατασκευή του μουσείου πρέπει να προχωρήσει και εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες με όλες μας τις δυνάμεις.
Να σημειώσουμε όμως και τις δυνατότητες που έχει τόσο το Λισβόρι, όπως άλλωστε και η ευρύτερη περιοχή, στον ενεργειακό τομέα, με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου. Σε αυτή τη συνάντηση μας, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τις δυνατότητες που θα υπάρχουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών, οι τοπικές κοινωνίες να αξιοποιούν προς όφελος τους τις πηγές ενέργειες που διαθέτουν. Μια τέτοια αξιοποίηση θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο της δυνατότητες της περιοχής, τόσο στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό.
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση στη Λέσβο, μπορεί να στηριχθεί σε τρία βασικά παραγωγικά συμπλέγματα/αξονες: Στο αγροτοδιατροφικό παραγωγικό σύμπλεγμα, το τουριστικό- πολιτιστικό παραγωγικό σύμπλεγμα, καθώς επίσης και στο ενεργειακό παραγωγικό σύμπλεγμα.
Από αυτή την άποψη το ενδιαφέρον και η προσοχή μας για την περιοχή, όχι μόνο του Λισβορίου, αλλά όλης της γεωγραφικής ενότητας του Πολιχνίτου είναι δοσμένη: Είναι, ίσως, η μοναδική περιοχή του νησιού, όπου και οι τρείς άξονες του σχεδίου μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, μπορούν να αναπτυχθούν μαζί!
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία