Πολιτική

05/10/2012 - 15:08

Επίσκεψη Χ.Αθανασίου στο Επιμελητήριο Λέσβου

Επίσκεψη Χ.Αθανασίου στο Επιμελητήριο Λέσβου

 

Το Επιμελητήριο Λέσβου επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα των νησιών μας. Τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος κ. Θ. Καλογρίδης, οι δυο Αντιπρόεδροι κ.κ. Β. Μυρσινιάς και Π. Φραντζέσκος, ο Γ.Γ. κ. Ν. Αθανάσης καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. 
Πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, με πρώτο και κυριότερο την ανάγκη διάσπασης του Δήμου Λέσβου σε περισσότερους, λόγω αδυναμίας βιωσιμότητάς του. Θετική χαρακτήρισε την πρόθεση του Υπουργείου πάνω σε αυτό το ζήτημα ο κ. Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για δημιουργία τουλάχιστον τριών δήμων στη Λέσβο (αν όχι 4 με 5), που όμως θα πραγματοποιηθεί μετά τις επόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή το 2014.
Ο τουρισμός μονοπώλησε για αρκετή ώρα τη συζήτηση, ο οποίος σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται συντονισμό από θεσμικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος. Επίσης αναφορά έγινε στις ελλιπείς υποδομές, ανάμεσα στις οποίες είναι το λιμάνι και το αεροδρόμιο και για τα οποία επισημάνθηκε η ανάγκη ιδιωτικοποίησής τους, αλλά και η δημιουργία της Πύλης Σέγκεν στη Πέτρα, θέμα για το οποίο ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι, παρότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία έχει προχωρήσει αρκετά, αφού έχει δοθεί ήδη η έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για την άδεια ίδρυσης. 
Η στελέχωση των υπηρεσιών, το κλείσιμο της ΔΟΥ Καλλονής καθώς και των τελωνείων Καλλονής και Μολύβου απασχόλησαν στη συνέχεια τη σύσκεψη, όπου ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως η πρόθεση του Υπουργείου είναι να διατηρήσει κάθε δήμος μια ΔΟΥ, όμως πεποίθησή του είναι - μετά από συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα - πως η ΔΟΥ της Καλλονής τελικά  θα παραμείνει. 
Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που τέθηκε ήταν αυτό του παρεμπορίου και της ελλιπούς αστυνόμευσης από πλευράς Δήμου. Σε αυτό το σημείο  ο  Υπουργός διευκρίνισε πως το πάγωμα των προσλήψεων δημιουργεί όντως πρόβλημα στους δήμους σημειώνοντας όμως, πως εκεί όπου δεν επαρκεί η δημοτική αστυνομία συνεπικουρείται από την Αστυνομία.
Ακόμη συζητήθηκε το Ειδικό Πρόγραμμα Νησιωτικής Πολιτικής και το Νέο Πρόγραμμα Ευρώπη 2014 – 2020, για τα οποία έχει προσκληθεί από το Επιμελητήριο στη Λέσβου ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ώστε να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών μας. Ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως ήδη έχουν αρχίσει να ξεμπλοκάρουν έργα υποδομής, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ευχάριστη είδηση, πως την Τετάρτη υπεγράφη η δαπάνη για τη διάσωση του καστανόδασους της Αγιάσου.
Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η λαθρομετανάστευση, οι συγκοινωνίες, οι τιμές και η προώθηση των προϊόντων μας κυρίως του ελαιολάδου, καθώς και το θέμα της βίζας, ήταν επίσης προβλήματα που συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κατέγραψε λεπτομερώς τα αιτήματα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, δηλώνοντας πως η ανάπτυξη του νησιού μας τον ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα ως πολίτη και όχι ως πολιτικό, λόγω καταγωγής και πως η βοήθεια και στήριξη των νησιών μας είναι πρωταρχικός του στόχος. Τέλος, του ζητήθηκε από πλευράς Επιμελητηρίου να μεσολαβήσει, ώστε να επισκεφθούν τη Λέσβο οι αρμόδιοι για τα θέματά μας υπουργοί όπως, ο κ. Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης, η κα Κεφαλλογιάννη από το Τουρισμού, ο κ. Αβραμόπουλος από το Εξωτερικών, ενώ η άψογη συνεργασία που διατηρεί με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα διευκολύνει την προώθηση λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματά μας.
 

Μοιράσου το άρθρο!