Πολιτική

02/11/2010 - 13:10

Επίσκεψη του Ηλία Γιαννίρη στο Europe Direct και στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας στη Σάμο

Το πρωί της 1/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ηλία Γιαννίρη, υποψ. Περιφερειάρχη του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» με την επικεφαλής του EUROPE DIRECT δηλαδή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Κα Έλενα Χουσνή. Το εν λόγω Κέντρο έχει έδρα τη Σάμο και το διαχειρίζεται η Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Ο Η. Γιαννίρης ενημερώθηκε για τη δράση του Κέντρου, που έχει ως στόχο να απλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πληροφόρηση και να πάει κοντά στον πολίτη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καλύτερη εξυπηρέτησή του. Από την ενημέρωση προκύπτει ότι το Κέντρο έχει να επιδείξει πλούσια και έντονη δράση. Έχει προγραμματίσει για τον τρέχοντα χρόνο περί τις 65 διαφορετικές δράσεις, εκδίδει ενημερωτικό δελτίο, διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό, κάνει ενημερώσεις σε σχολεία και συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για εκδηλώσεις σε διάφορα νησιά της Περιφέρειας, όπως για τη μετανάστευση, την ισότητα των δύο φύλων, περιβαλλοντικά ζητήματα, τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

Ο Η. Γιαννίρης ενημερώθηκε επίσης ότι στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, το Κέντρο διοργάνωσε ένα ειδικό Συνέδριο για τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το Συνέδριο να γίνει στην Ικαρία, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε λόγω υψηλού κόστους, γιατί οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας έπρεπε να ταξιδέψουν μέσω Αθήνας για να φτάσουν στην Ικαρία αφού δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση με τα άλλα νησιά της Περιφέρειας. Η επικεφαλής του Κέντρου δήλωσε ότι το έργο του Κέντρου δεν θα ήταν αποδοτικό αν δεν υπήρχαν οι κατά τόπους εθελοντικές ομάδες και ότι το έργο τους πρέπει να υποστηριχθεί και να αναγνωριστεί, ιδιαίτερα επειδή το 2011 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Μετά τη συνάντηση ο Ηλίας Γιαννίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το έργο του Κέντρου, και ακόμη εντυπωσιακότερο αν συνυπολογιστεί ότι όλες οι δράσεις διεκπεραιώνονται από ένα μόνο άτομο. Το Κέντρο είναι υποστελεχωμένο και, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν είναι δυνατό να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στην πλήρη κάλυψη της ανάγκης για ενημέρωση στα εννιά νησιά της Περιφέρειας. Το χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας πρέπει να μετατραπεί από αδυναμία σε πλεονέκτημα και σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές δομές και καλύτερη δικτύωση μεταξύ των δομών που υπάρχουν. Να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο νέες τεχνολογίες μετάδοσης της πληροφορίας. Να δημιουργηθεί δίκτυο τοπικών κέντρων πληροφόρησης για διάφορα θέματα, όπως περιβάλλοντος, ισότητας, νέων, εργασιακών ευκαιριών, και να αξιοποιηθούν τα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης όπου υπάρχουν. Η νέα αιρετή Περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα υπευθυνότητα το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και να ουσιαστικοποιήσει το ρόλο του ώστε να μπορεί πράγματι να πηγαίνει η πληροφόρηση σε όλους τους πολίτες του Β. Αιγαίου.»

Επίσης, ο Ηλίας Γιαννίρης είχε συνάντηση και με τον κ. Μανώλη Αποστόλου, εκπρόσωπο της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ο οποίος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης υλοποίησης του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης μετέφερε την αντίθεσή του σε φημολογούμενους σχεδιασμούς που επιχειρούν να αφαιρέσουν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τη νέα αιρετή Περιφέρεια και να την μεταφέρουν στον Πειραιά, στη διοικητική μονάδα της κεντρικής διοίκησης που θα έχει την ευθύνη των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Μοιράσου το άρθρο!