Πολιτική

11/07/2014 - 00:06

Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στο τμήμα ΟΣΔΕ της ΕΑΣΛ

Ο

βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής συνοδευόμενος από στελέχη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου επισκέφθηκε χθες το τμήμα ΟΣΔΕ της ΕΑΣ Λέσβου και ενημερώθηκε για το θέμα της εκλεξιμότητας των λεσβιακών βοσκοτόπων.

Από την ενημέρωση προέκυψε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων το ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων δεν έχει επιλυθεί οριστικά με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεών τους (ενιαία, εξισωτική και παράλληλων καθεστώτων).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ζητήσει να ληφθούν υπόψη για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων οι ξυλώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις για το έτος 2013, όπως και για τα επόμενα έτη, και να συμπεριληφθούν στη νέα ΚΑΠ. Επίσης ζητά να πραγματοποιηθεί αύξηση της μοναδιαίας αξίας των εκτατικών δικαιωμάτων, να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα αποκατάστασης των λιβαδικών εκτάσεων που κατακλύστηκαν από βλάστηση σε ποολίβαδα, να θεσπίσει το ΥΠΑΑΤ ένα ξεκάθαρο κανονιστικό σχέδιο διαχείρισης των βοσκοτόπων και να προχωρήσει η σύνδεσή τους με το εθνικό κτηματολόγιο, να επικαιροποιηθούν τα μητρώα αιγοπροβάτων και να δοθούν κίνητρα για την μεταβίβαση βοσκοτόπων σε πραγματικούς κτηνοτρόφους.

Ο βουλευτής τόνισε ότι τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς ώστε η επίλυση του ζητήματος των βοσκήσιμων γαιών να γίνει με βάση την αρχή της νησιωτικότητας με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων μας.

Μοιράσου το άρθρο!