Πολιτική

05/03/2014 - 18:28

Επιστολή Δημάρχου σε Πρωθυπουργό και Υπουργούς για τον Καλλικράτη

style="text-align: justify;"> 
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στους: Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης – Υπουργό Εξωτερικών & Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, Γραμματέα Κ.Ε. Επιτροπής Κ.Κ.Ε., Δημήτρη Κουτσούμπα, Πρόεδρο ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη και στους Βουλευτές Ν. Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, Γιάννη Ζερδελή και Νίκο Σηφουνάκη, την παρακάτω επιστολή.
 
Αξιότιμοι Κύριοι, 
Ως Δήμαρχος του ενοποιηθέντος κακή τη μοίρα δυνάμει του «Καλλικράτη», σημερινού Δήμου Λέσβου, ο οποίος ενσωμάτωσε τους προϋφιστάμενους 13 Καποδιστριακούς Δήμους του νησιού μας, ως μη όφειλε, και δημιούργησε έναν Δήμο-τέρας και πειραματόζωο στον Αυτοδιοικητικό χάρτη της Χώρας μας, δηλαδή, το μεγαλύτερο σε έκταση  Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας των  χιλίων εξακόσα πενήντα (1650) τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίχως να παρασχεθεί ούτε χρόνος αναγκαίος προσαρμογής προς μετάβασιν στο νέο καθεστώς, όπως αντιθέτως είχε πράξει σοφά ο νόμος του «Καποδίστρια», με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν  τεράστια έως ανυπέρβλητα προβλήματα λειτουργικά, διοικητικά, οικονομικά, ταυτοχρόνως, έχω την τιμή και την υποχρέωση, τούτη την ύστατη ώρα, μετά την κατατεθείσα γνωστή τροπολογία στη Βουλή από τον Βουλευτή Λέσβου, κ. Σηφουνάκη, η οποία ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, και αφορά τη δυνατότητα νέου χωροταξικού σχεδιασμού στο νησιώτικο χώρο της Χώρας μας,  να σας εκθέσω συμπληρωματικά τα ακόλουθα:
 
1. Με αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, κατόπιν δικών μου εισηγήσεων, ζήτησε επιμόνως την αλλαγή του χωροταξικού Αυτοδιοικητικού σχεδιασμού του νησιού μας, βασιζόμενο στην καθημερινή τραγική πείρα της αδυναμίας εφαρμογής του Καλλικρατικού νόμου, με την κατάργηση του ενός και μόνο Δήμου Λέσβου, αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του πρώτου έτους της λειτουργία του, δηλαδή, του έτους 2011, μέχρι σήμερα, από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από πάσαν άλλην Αρχή και Εξουσίαν.
 
2. Ως επιστημονικό και αυτοδιοικητικό δεδομένο προς τούτο,  έλαβε τόσο την απόφαση της τότε Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου, επικείμενης της ψηφίσεως του Νόμου του «Καποδίστρια», η οποία απόφαση προσδιόρισε την ρεαλιστική και ανταποκρινόμενη στο τοπικά πράγματα δημιουργία τεσσάρων Δήμων  στο Νησί μας, καθώς επίσης και την εισήγηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), θεσμικού οργάνου της τότε ΚΕΔΚΕ, δια της οποίας εισηγήτο τη δημιουργία πέντε Δήμων. Και οι δυό αποφάσεις αυτές, υπεβλήθησαν προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ραγκούση, όμως,  ουδόλως ελήφθησαν υπόψη, κατά την θεσμοθέτηση του Νόμου του «Καλλικράτη», δυστυχέστατα για μας.
 
3. Με το Δημοτικό μας Συμβούλιο, συμπαρατάχθηκαν αγωνιστικά, τόσο τα Κόμματα, όσο και οι Βουλευτές, καθώς και οι πάσης φύσεως κοινωνικοί, οικονομικοί και λοιποί φορείς της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανόμενης της τοπικής Εκκλησίας και των Λεσβιακών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, τέλος δε και οι ίδιοι οι συνδημότες μας, οι οποίοι διαπίστωναν στην καθημερινή ζωή του τόπου, ότι, ο «Καλλικράτης» δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί για αντικειμενικούς λόγους, στο μεγαλύτερο εκτατικά νησί της Ελληνικής Επικράτειας τη Λέσβο, πέραν των άλλων ενδογενών αρρυθμιών και αντιφάσεων του ως άνω νομοθετήματος.
 
4. Προσωπικά εγώ ο ίδιος, γραπτά και προφορικά, αλλά και Επιτροπή Αγώνα αποτελούμενη από τους Αρχηγούς των Παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, παλιά και πρόσφατα, με ειδικές επισκέψεις στους εκπροσώπους των Κομμάτων στα γραφεία τους στη Βουλή, ενημερώσαμε με υπομνήματα αιτιολογημένα, ειδικά και εμπεριστατωμένα, τα οποία αναπτύξαμε και προφορικά, για την αδήριτη αναγκαιότητα κατάργησης του ενός και μόνο Δήμου και τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε Δήμων, κατά τα ανωτέρω.
 
5. Προσέτι δε, προς όλους τους Αρχηγούς ή εκπροσώπους των Κομμάτων, καθώς και Υπουργούς όλων των Κυβερνήσεων από τον Φεβρουάριο του 2011, οι οποίοι επισκέφθηκαν το νησί μας, συμπεριλαμβανομένων και των προεκλογικών περιόδων, γραπτά και προφορικά, ενημέρωσα και εζήτησα την βοήθειά τους για την επίτευξη του δίκαιου – στρατηγικής σημασίας στόχου μας, προς όφελος αυτού του ίδιου του Αυτοδιοικητικού Θεσμού, ταυτόχρονα και των συνδημοτών μας, αλλά και της πολυπόθητης Ανάπτυξης του νησιού μας, η οποίοι και απεδέχοντο ασμένως τις προτάσεις μας.
 
Αξιότιμοι Κύριοι
Η κατατεθείσα έστω και την ύστατη  στιγμή τροπολογία του Βουλευτή του Νομού μας, κ. Σηφουνάκη, επιλύει θετικά το προεκτεθέν αίτημά μας, στρατηγικής σημασίας, επαναλαμβάνω, καθώς και άλλων νησιών της Χώρας μας, τα οποία βρέθηκαν σε ίδια δεινή αυτοδιοικητική μοίρα μ’ εμάς και τα οποία ζήτησαν και ζητούν όμοια ρύθμιση. Πολλώ μάλλον καθόσον τούτο επιβάλλεται από τη Συνταγματικά καθιερωμένης Ρήτρα Νησιωτικότητας, η οποία προβλέπει διαφορετικές ρυθμίσεις από αυτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος, ακριβώς εξ’ αιτίας των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου, που τον διακρίνουν καθοριστικά από την υπόλοιπη Χώρα, ως πασίγνωστον.
 
Σας ζητώ, λοιπόν, στο όνομα του Δικαίου, της Αυτοδιοικητικής Δημοκρατίας, της Ανάπτυξης και της Αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Αυτοδιοικητικού Θεσμού, και της εξυπηρέτησης  της πολύμορφης και σκληρής καθημερινής ζωής των συνδημοτών μας, χάριν των οποίων υπάρχει ο πρώτος βαθμός της Αυτοδιοίκησης,  και στο όνομα όλου του Λεσβιακού Λαού, να ενεργήσετε τα καθ’ Υμάς, ώστε να υπερψηφιστεί η προμνησθείσα τροπολογία αύριο Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Βουλής,  ενσωματωμένη στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, «για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος». Άλλως, το «πολιτικόν κρίμα», θα επιπέσει εφ’ όλων εκείνων οι οποίοι θα θελήσουν να καταψηφίσουν την ως άνω τροπολογία, καταδικάζοντας αδίκως το νησί μας σε αυτοδιοικητικό αφανισμό. 
 
Τέλος, σας γνωστοποιώ, ότι,  στην κρίσιμη αυτή αυριανή συζήτηση  της Βουλής, θεωρώ ως επιβεβλημένη υποχρέωσή μου, έναντι των συνδημοτών μου και του τούτου μας, θα παραστώ εγώ ο ίδιος, τόσο για να παράσχω τις αναγκαίες εξηγήσεις, επισκεπτόμενος και πάλιν τα γραφεία των Κομμάτων, όσο και για να παρακολουθήσω την ιστορική αυτή για το μέλλον του νησιού μας, συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.
 
Διατελώ, Με Τιμή,
Ο Δήμαρχος Λέσβου
Δημήτριος Φωκ. Βουνάτσος
 
 

Μοιράσου το άρθρο!