Πολιτική

19/01/2016 - 22:51

Επιστολή και δεσμεύσεις Μάρτιν Σούλτς προς το Σπύρο Γαληνό

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Λέσβου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, για την οποία ο κ. Γαληνός, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Schultz.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Δήμαρχο Λέσβου:

 

Αγαπητέ κ. Γαληνέ, 
 
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας για την πολύ θερμή φιλοξενία σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο νησί της Λέσβου, όπου μπόρεσα να δω από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και την εντυπωσιακή και βαθιά δέσμευση των τοπικών αρχών και των υπολοίπων που δουλεύουν στη  πρώτη γραμμή. Πράγματι, ήμουν τόσο συγκλονισμένος  από την κατάσταση στη Λέσβο που το επεσήμανα στην ομιλία μου προς τους αρχηγούς των κρατών, λίγες μέρες πριν στο περιθώριο της διάσκεψης της Μάλτας, ως μια περίπτωση η οποία απαιτεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οικονομικής κρίσης. 
 
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Για την αναζήτηση λύσεων διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ήπειρός μας, είναι απαραίτητο η κοινωνία των πολιτών, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι ενεργοί πολίτες να λάβουν μέρος σε ένα, όσο το δυνατόν, διευρυμένο διάλογο σε Ευρωπαϊκό, Διεθνές, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο. Είναι επίσης πολύτιμο να ακούγονται οι απόψεις αυτών των τοπικών αρχών και των Δήμων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης όπως εσείς. Πιστεύω ότι η υποστήριξη από τη βάση είναι αναγκαία ώστε να εξασφαλιστεί ότι κάθε ένα μέτρο που παίρνεται, συνάδει με τις Ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. 
 
Σημειώνετε συγκεκριμένα στην πρότασή σας τη σημασία της αντιμετώπισης του εγκλήματος των διακινητών Είναι ένα θέμα το οποίο το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει θίξει και μια οπτική την οποία ανέφερα και εγώ στην ομιλία μου στην άτυπη σύνοδο Ε.Ε - Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου 2015. Τέλος, θα πρέπει φυσικά, όπως και εσείς σημειώνετε, να επικεντρωθούμε στην μετατροπή αυτής της κρίσης σε μια πραγματική ευκαιρία. Με θάρρος και πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που θα ενέχει όλες τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και θα διασφαλίζει ότι οι οικονομίες μας μπορούν να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι κοινωνίες μας να διατηρήσουν τη συνεκτικότητά τους.
 
Πήρα την πρωτοβουλία να στείλω την επιστολή σας και την πρότασή σας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία είναι αρμόδια για τέτοια θέματα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δουλεύει εντατικά σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως επίσης και μια αναφορά στρατηγικής για την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης της μετανάστευσης, με σκοπό την υιοθέτησή της στις αρχές του 2016. 
 
Πέρα από τα παραπάνω, τα γραφεία μας θα παραμείνουν σε επαφή, εννοώντας ότι θα υπάρχει μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μέσω της οποίας θα μπορούμε να αναζητούμε ιδέες, προτάσεις και λύσεις.
 
Να είστε σίγουρος για την προσωπική δέσμευσή μου να βρεθούν Ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα τα οποία πολύ σωστά εγείρετε. 
 
Με εκτίμηση, 
και ειλικρινή και βαθεία φιλία
 
Μάρτιν Σούλτς 

Μοιράσου το άρθρο!