Skip to main content
|

Επιστολή Ν. Σφηφουνάκη στον Υπουργό Εξωτερικών για τηv έκδοση βίζας στα λιμάνια

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το ζήτημα της προξενικής θεώρησης (visa) σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας, που απορρέουν απ την συνθήκη του Σένγκεν, για τους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκέπτονται την χώρα μας, θέτει στην επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης.

Επισημαίνει ότι ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, όπου ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση υπολογίζουν πολύ στο τουριστικό ρεύμα απ τις απέναντι ακτές της Τουρκίας, το ζήτημα της βίζας θεωρείται μείζον.

Ακολουθεί συνοπτική αναφορά του στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δηλαδή:

*Τον Αύγουστο του 2010 (σε εφαρμογή των 21 συμφωνιών που συνυπέγραφαν οι Παπανδρέου – Ερντογάν, Μάιος 2010) καταργήθηκε η βίζα για τους τούρκους πολίτες κατόχους «πράσινων» διαβατηρίων και «άνοιξε» κατά κάποιο τρόπο ο δρόμος έλευσης τούρκων τουριστών.

* Τέλος του 2011 ρυθμίστηκαν κάποια επί μέρους ζητήματα απάλειψης της υποχρέωσης θεώρησης βίζας, που αφορούν σε νέους ως 12 ετών σε μαθητές – φοιτητές και συνοδούς τους, που μας επισκέπτονται για εκπαιδευτικούς – πολιτιστικούς – αθλητικούς κ.α. λόγους, που λειτούργησαν κι αυτά θετικά στην όλη υπόθεση.

* Από τον Μάρτη του 2012, με τις ρυθμίσεις που έγιναν για διευκολύνσεις σε υπηκόους τρίτων χωρών  (σχετική και η εγκύκλιος προς τις προξενικές αρχές του τότε Υπουργού κ. Σ. Δήμα) γίνονται κάποιες βελτιώσεις και η εφαρμογή της δυνατότητας έκδοσης βίζας στα λιμάνια των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έχουν  τακτική σύνδεση με την Τουρκία (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως και Ρόδος). Όμως λόγω υψηλού κόστους η εφαρμογή αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

*Τέλος  επικαλείται πρόσφατες πληροφορίες ότι τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου 2012, (Δανέζικη προεδρία) δρομολογήθηκε στις Βρυξέλλες συμφωνία με την Τουρκία για επανεισδοχή λαθρομεταναστών και αν - καλά  το ερμηνεύω - ανακοινώθηκε ως καταληκτική χρονολογία το έτος 2017, μετά από το οποίο δεν θα απαιτείται πια βίζα από τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.

Και, καταλήγει ο κ. Σηφουνάκης:

«Όλα τα παραπάνω είναι βήματα σε θετική  κατεύθυνση αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι δεν εξασφαλίζουν την αμοιβαιότητα που είναι και το ζητούμενο στα ένθεν – κακείθεν ταξίδια των πολιτών στο Αιγαίο. Το ιδανικό θα ήταν, να ισχύει ότι  για τον Έλληνα πολίτη που μεταβαίνει με την αστυνομική  ταυτότητα στην Τουρκία.

Για να γίνω πιο ακριβής και μεταφέροντας σας πάγια αιτήματα των φορέων του Νομού Λέσβου,   μία ρύθμιση που θα διευκόλυνε πολύ, θα ήταν η απαλλαγή από υποχρέωση βίζας στους τούρκους, που θα μας επισκέπτονται σε ημερήσια (χωρίς διανυκτέρευση) ταξίδια, ή έως 48ωρη παραμονή. Ο χρόνος που μεσολαβεί ως το 2017 είναι πολύς, ενώ η ανάγκη για τόνωση του τουριστικού εισοδήματος στα νησιά επιτακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Θα περιμένω κύριε  Υπουργέ, όπως βέβαια και οι κοινωνοί και επαγγελματικοί φορείς του ακριτικού Αιγαίου τις όποιες εξελίξεις.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία