Πολιτική

24/09/2013 - 17:29

Επιστολή Ν.Σηφουνάκη στον Ε. Βενιζέλο για την έκθεση EXPO 2020

yle="text-align: justify;">Επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έστειλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης, σχετικά με τη διαφαινόμενη – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τύπο - στάση της Ελλάδας να υποστηρίξει το Ντουμπάι στην ανάθεση της διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2020, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία και ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα που συνδέεται με τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης, η προσδοκία διοργάνωσης της EXPO 2020 από τον Δήμο Σμύρνης - στη γειτονική Τουρκία - είχε οδηγήσει σε σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των ακριτικών μας νησιών και της γείτονος χώρας, καθώς τα νησιά του Αιγαίου και η Ελλάδα ως όμορη χώρα γενικότερα πολλά θα είχαν να ωφεληθούν από μία τέτοια διοργάνωση.

Ωστόσο, η διαφαινόμενη στάση της Ελλάδας ως προς την επιλογή της διοργανώτριας πόλης έχει προκαλέσει την έκδηλη δυσαρέσκεια των τούρκων και εμφανίζεται ως ανασταλτικός παράγοντας της περαιτέρω συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με πρώτη συνέπεια στον τουρισμό.

Καλεί, στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σηφουνάκης, την επίσημη Πολιτεία στην Ελλάδα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου  να καθησυχάσει τους γείτονες, όπως άλλωστε επιβάλλεται και από τις αρχές της «καλής γειτονίας», και να αμβλυνθούν οι όποιες από το ζήτημα της ΕΧΡΟ.


Ακολουθεί  το πλήρες κείμενο της επιστολής

Προς

κ. Ε. Βενιζέλο

Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπουργό Εξωτερικών

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ένας αστάθμητος παράγων που προέκυψε, δηλαδή το ζήτημα της ελληνικής στάσης στην ανάθεση της διοργάνωσης της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2020, αναστατώνει την κοινωνία και ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα που συνδέεται με τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σας είναι ασφαλώς γνωστό ότι ο μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης, ενδιαφέρεται να  διοργανώσει την  ΕΧΡΟ 2020. Μέχρι τώρα οι τούρκοι γείτονες υπολόγιζαν στην υποστήριξη και της Ελλάδας στην διεκδίκηση τους,  από τις άλλες ενδιαφερόμενες πόλεις: Σάο Πάολο, Αικατερίνεμπουργκ και Ντουμπάι.  Λίγο πριν (27.11.13 στο Παρίσι) από την λήψη της σχετικής απόφασης, για το που θα γίνει η έκθεση, διέρρευσε στον τουρκικό τύπο επιστολή του Πρωθυπουργού  κ. Α. Σαμαρά, προς τον ομόλογό του κ. Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα φέρεται  να προσανατολίζεται να επιλέγει το Ντουμπάι . Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο τουρκικός τύπος, η επιλογή αυτή της Ελλάδας έχει να κάνει με διακρατικές συμφωνίες για αναμενόμενες επενδύσεις απ τα εμιράτα του Κόλπου .

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η τουρκική πλευρά φαίνεται δυσαρεστημένη από  την αναμενόμενη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της ΕΧΡΟ 2020. Όπως δυσαρεστημένη φαίνεται να είναι αυτή τη περίοδο και η κοινή γνώμη  της γειτονικής χώρας απ την πρόσφατη απόρριψη της Κωνσταντινούπολης ως διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων. Βεβαίως στο όλο πλέγμα υπεισέρχονται και  πολιτικοί ανταγωνισμοί με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία (Μάρτιος 2014)  για εσωτερική θα έλεγε κανείς κατανάλωση, όπως τουλάχιστον προβάλλεται από τα τουρκικά ΜΜΕ. 

Ιδιαίτερα ενοχλημένος απ τις εξελίξεις γύρω απ το θέμα της ΕΧΡΟ, εμφανίζεται ο Δήμος και ο επιχειρηματικός κόσμος  της Σμύρνης, που προσδοκά  ότι με την διοργάνωση της εξάμηνης διάρκειας αυτής έκθεσης  θα αναβαθμισθεί η πόλη τους και θα προωθηθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Γι αυτό αρκετό καιρό πριν είχαν ζητήσει απ τους ομολόγους τους στην Ελλάδα με τους οποίους συνεργάζονται, επιμελητήρια και επιμελητηριακές ενώσεις να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Σμύρνης. Γνωρίζετε άλλωστε ότι  υπήρξε ανταπόκριση από τα σχετικά υπομνήματα  που σας υπέβαλλαν  φορείς του Αιγαίου (επιμελητήρια κλπ), στα οποία εκτιμούσαν ότι με την ΕΧΡΟ 2020 στη Σμύρνη είχαν πολλά να ωφεληθούν τα νησιά του Αιγαίου και η Ελλάδα ως όμορη χώρα γενικότερα. Πρόσφατα δε, η έστειλε επιστολή για τον ζήτημα προς τον κ. Πρωθυπουργό Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, την οποία και σας επισυνάπτω.    

Έτσι σήμερα το ζήτημα της στάσης της Ελλάδας στην επιλογή της διοργανώτριας πόλης για την ΕΧΡΟ 2020, με έκδηλη την δυσαρέσκεια των τούρκων, εμφανίζεται ως ανασταλτικός παράγων της περαιτέρω συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με πρώτη συνέπεια στον τουρισμό.

Γνωρίζετε ακόμη ότι πέρσι και  ιδιαίτερα  φέτος το τουριστικό ρεύμα απ τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου, έχει ραγδαία αυξηθεί και μια ενδεχόμενη ανακοπή του, λόγω του ζητήματος της ΕΧΡΟ, θα επέφερε μεγάλη ζημία στην δοκιμαζόμενη λόγω της κρίσης οικονομία των νησιών. 

Πέρα απ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια κλπ του Αιγαίου, έχω την γνώμη ότι ίσως και η επίσημη Πολιτεία στην Ελλάδα, θα πρέπει να βρει τρόπο να καθησυχάσει τους γείτονες, άλλωστε επιβάλλεται και απ τις αρχές της «καλής γειτονίας», ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες απ το ζήτημα της ΕΧΡΟ.

Επειδή μάλιστα όπως με πληροφορούν αρμόδιοι του τουρισμού από Λέσβο, Χίο, Σάμο και αλλού άρχισαν να ανακοινώνονται ματαιώσεις προγραμματισμένων ήδη επισκέψεων στα νησιά από γκρουπ  τούρκων τουριστών κατά την αναμενόμενη μεγάλη έξοδο της εορτής τους (Κουρμπάν Μπαϊράμ  13-20/10/2013), νομίζω ότι η παρέμβασή σας στο ζήτημα θα πρέπει να είναι άμεση για να αποφορτισθεί η άσχημη κατάσταση που διαμορφώθηκε. 

Με εκτίμηση

Νίκος Σηφουνάκης

Μοιράσου το άρθρο!