Πολιτική

09/03/2021 - 09:32

Επιστολή-παρέμβαση Θ. Βαλσαμίδη για 4 θέματα που απασχολούν την σεισμόπληκτη Βρίσα

Προς: - Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη

 - Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού   κ. Παναγιώτη Χριστόφα

 

Θέμα: «Προτάσεις για την υλοποίηση έργων στην Τοπική Κοινότητα Βρίσας»

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,

 

Στην περιοχή της Βρίσας βρίσκεται σε εξέλιξη η δύσκολη προσπάθεια για να κλείσουν οι πληγές από τον καταστροφικό σεισμό του 2017. Παράλληλα, η Τοπική Κοινότητα Βρίσας προσπαθεί να δρομολογήσει μελέτες & έργα που θα επιλύσουν καθημερινά προβλήματα των κατοίκων.  Προκειμένου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, θέτω υπόψη σας τα εξής θέματα:

 

  1. Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης

 

Στον Οικισμό της Βρίσας βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία - σύμβολα του οικισμού. Όπως σας είχα ενημερώσει και με την από 27.10.2020 σχετική επιστολή που σας απέστειλα, ο ναός χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέος με βάση το υπ' αρ. πρωτ. 319/04.05.2018 ΠΑΕΕΚ της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Μετά όμως από μια συντονισμένη προσπάθεια της Ομάδας Πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί για την διάσωση του ναού και με βάση σχετικό αίτημα που υπεβλήθη στις 15.02.2019 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το μνημείο χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο νεώτερο μνημείο (ΦΕΚ 392/Τεύχος Δ ́/05.07.2019) και έτσι απεφεύχθη η κατεδάφιση του. Σήμερα όμως είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση σε πρώτη φάση των απαραίτητων εργασιών για την άρση ετοιμορροπίας του ναού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και εν συνεχεία για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του. Παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα χρηματοδότησης των εργασιών για την άρση της ετοιμορροπίας και των μελετών για την αποκατάσταση του ναού με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

 

  1. Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής

 

Στον Οικισμό της Βρίσας βρίσκεται επίσης ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος είναι ο κύριος Ενοριακός Ναός και είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με βάση την Υ.Α. 21645/1266/11.04.1960 (ΦΕΚ 199/Β/11.05.1960). Το 2017 χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι απαραίτητες εργασίες για την άρση ετοιμορροπίας του ναού, οι οποίες υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν και οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του ναού, οι οποίες ανατέθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί. Παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης του ναού, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

 

  1. Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην παραλία των Βατερών

Τα φωτιστικά σώματα στην παραλία των Βατερών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και λόγω της παλαιότητάς τους, εμφανίζουν συχνές βλάβες στην ηλεκτροδότησή τους. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν επισκευαστεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ είχαν αντικατασταθεί και τα pillars του δικτύου. Με βάση την πρόταση του Συμβουλίου της Κοινότητας Βρίσας που σας κατατέθηκε πρόσφατα, παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα χρηματοδότησης & υλοποίησης του έργου της αντικατάστασης των υπαρχόντων φωτιστικών με νέου τύπου LED, καθώς επίσης και της επέκτασης του δικτύου έως το γεφύρι προς Αγ. Φωκά. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι περίπου 180.000 € και μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα από το έργο «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» (Κωδ. Έργου 2017ΕΠ08800003), το οποίο είναι ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  

 

  1. Επισκευή γέφυρας Αλμυροποτάμου στην οδό προς Αγ. Φωκά

Η υφιστάμενη γέφυρα στον Αλμυροπόταμο επί της οδού προς Αγ. Φωκά παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, δεδομένου  ότι η πρόκειται για σιδηροκατασκευή με σανίδια που έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων βαρέως τύπου. Με βάση την σχετική πρόταση του Συμβουλίου της Κοινότητας Βρίσας που σας κατατέθηκε πρόσφατα, παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα χρηματοδότησης & υλοποίησης του έργου της επισκευής του γεφυριού συνολικού εκτιμώμενου κόστους 200.000 €.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα ένταξης των ανωτέρω μελετών & έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στο υπό σύνταξη Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Π.Π.Α.) 2021-2025.

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

 

Με τιμή

 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!