Πολιτική

08/08/2013 - 14:54

Επιστολή-παρέμβαση Ν. Σηφουνάκη για κατάργηση των Γραφείων Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Τ

ην έντονη αντίθεσή του στην πρόταση για κατάργηση των Γραφείων και Τμημάτων Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής - με συνέπεια να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι επιστήμονες υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις - εξέφρασε με επιστολή του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη και Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη - την οποία  απέστειλε από τις 6 Αυγούστου 2013 - καθώς και σε συνομιλία που είχε σήμερα με τον υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη, ύστερα από επικοινωνία του υπουργού μαζί του.

 

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης, η Κυβέρνηση, με την πρόταση αυτή - εάν υλοποιηθεί - αποδεικνύει ότι λειτουργεί με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς διατηρεί μεν ως έχει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τις υπηρεσίες του και αφετέρου, με την πρόταση για απογύμνωση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προδιαγράφει, ουσιαστικά, κατάργηση - ακόμη και ως Γενική Γραμματεία - του τομέα της Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου.

 

Κάτι τέτοιο αντιβαίνει τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας, απαξιώνει ένα έργο 11 χρόνων που έβαλε τα θεμέλια για την προστασία και διάσωση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των νησιωτικών μας περιοχών, ενώ οδηγεί στην έξοδο από το δημόσιο το πλέον κατηρτισμένο και ελπιδοφόρο για ένα ποιοτικό και σύγχρονο δημόσιο τομέα ανθρώπινο δυναμικό, που προσελήφθη εξ’ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ.

 

Καταλήγοντας στην επιστολή, ο κ. Σηφουνάκης καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της πρότασης για κατάργηση και τονίζει, χαρακτηριστικά, ότι λογικές που παραπέμπουν σε πολιτικού τύπου διευθετήσεις και επιβολή τοπικού χαρακτήρα επιρροών ούτε συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης ούτε βεβαίως εξυπηρετούν το μεγάλο ζητούμενο που είναι η διοικητική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επιστολής

 

 

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΠΑΣΟΚ

 

 

 

Προς

κ. Κ. Μητσοτάκη

Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

 

κ. Μ. Βαρβιτσιώτη

Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου

 

 

Αγαπητοί Υπουργοί,

 

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας διαθεσιμότητας στο δημόσιο, προτάθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η κατάργηση των Γραφείων και Τμημάτων Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με συνέπεια να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 22 επιστήμονες υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις.

 

Η πρόταση αυτή, εάν υλοποιηθεί, συνιστά ουσιαστικά την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι δε, πλήρως ανακόλουθη με τις αποφάσεις της ίδιας της Κυβέρνησης, που ένα χρόνο πριν, ενώ αποφάσισε την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (μέχρι τότε ήταν Ειδική Γραμματεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης) και την ένταξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου (και όχι την επανασύσταση του Υπουργείου Αιγαίου), σήμερα φέρεται να λειτουργεί με «δύο μέτρα και δύο σταθμά»: αφενός διατηρεί ως έχει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τις υπηρεσίες του και αφετέρου με την πρόταση για απογύμνωση βασικών υπηρεσιών προδιαγράφει, ουσιαστικά, την κατάργηση - ακόμη και ως Γενική Γραμματεία - του τομέα της Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι με σαφήνεια το Σύνταγμα της χώρας μας προσδιορίζει την αρχή της νησιωτικότητας, τόσο στο άρθρο 101 όπου ρητώς αναφέρει ότι «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιώτικων περιοχών.», όσο και στο άρθρο 106 που αναφέρει ότι «….το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα.......Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου.....για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιώτικων και παραμεθόριων περιοχών».

 

Ως προς την ουσία δε των αρμοδιοτήτων και του έργου που προσφέρουν οι προτεινόμενες για κατάργηση υπηρεσίες, είναι προφανές ότι καμιά αιτιολογική βάση δεν συνηγορεί υπέρ μίας τέτοιας απόφασης:

  • Το τμήμα “παραδοσιακών οικισμών” με αρμοδιότητα τη θεσμοθέτηση ΠΔ προστασίας παραδοσιακών οικισμών, τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων εντός παραδοσιακών οικισμών, κλπ.
  • Το τμήμα “διατηρητέων κτηρίων και περιοχών φυσικού κάλλους”, με αρμοδιότητα την κήρυξη κτηρίων ως διατηρητέων, την έκδοση ΠΔ και ΥΑ για την προστασία περιοχών φυσικού κάλλους, ειδικές ρύθμισεις σε διατηρητέα κτήρια, κλπ
  • Τα 5 περιφερειακά τμήματα “προστασίας περιβάλλοντος & αρχιτεκτονικής κληρονομιάς” στις πρωτεύουσες νομών του Αιγαίου, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάχθηκαν
  • Τα 10 περιφερειακά γραφεία “προστασίας περιβάλλοντος & αρχιτεκτονικής κληρονομιάς” που συστήθηκαν στα κατά τόπους επαρχεία

 

Κατά την 11χρονη λειτουργία της Δ/νσης Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκαν περί τα 25 Π.Δ. προστασίας παραδοσιακών οικισμών, έγιναν δεκάδες κηρύξεις κτηρίων ως διατηρητέων, τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ ελεγχθηκαν με μεγάλη σοβαρότητα οι μελέτες ανέγερσης νέων κτηρίων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε αυτές να συνάδουν με τη φυσιογνωμία του οικισμού και εντάσσονται αρμονικά  σε αυτόν δίχως να τον αλλοιώνουν. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι με την προτεινόμενη κατάργηση τίθεται σε διαθεσιμότητα το πλέον κατηρτισμένο και ελπιδοφόρο για ένα ποιοτικό δημόσιο τομέα ανθρώπινο δυναμικό. Πρόκειται για νέους σε ηλικία επιστήμονες (αρχιτέκτονες μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι κ.α.) - προσελήφθησαν εξ’ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ - πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, οι οποίοι με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια έφεραν νέα πνοή στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς επέδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον για το αντικείμενό τους, αγάπησαν τα νησιά του Αιγαίου κι ενστερνίστηκαν το όραμα της προστασίας τους και της διασωσης της αρχιτεκτονικής τους φυσιογνωμίας.

 

 

Αγαπητοί Υπουργοί,

 

Αναγνωρίζω πλήρως και κατανοώ απολύτως την επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ως χώρα έχουμε αναλάβει έναντι των δανειστών μας, αλλά και την αυτονόητη απαίτηση να προχωρήσουμε σε σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό, όμως, οφείλει να γίνεται με γνώμονα την ουσιαστική αξιολόγηση υπηρεσιών, του έργου που προσφέρουν και την ποιότητα των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές. Με τρόπο ισότιμο για όλα τα υπουργεία. Λογικές που παραπέμπουν σε πολιτικού τύπου διευθετήσεις και επιβολή τοπικού χαρακτήρα επιρροών ούτε συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης ούτε βεβαίως εξυπηρετούν το μεγάλο ζητούμενο που είναι η διοικητική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους. Δεν κατανοώ ποιο μέγιστο «πολιτικό διακύβευμα» εξυπηρετεί η αποδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής – με απώτερο ως φαίνεται στόχο την κατάργησή της -  ενώ το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μένει ως έχει.

 

Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε το άτοπον πολιτικά μίας τέτοιας πρότασης και δεν θα την υλοποιήσετε.

 

Με εκτίμηση,

 

 

Νίκος Σηφουνάκης

 

Μοιράσου το άρθρο!