Πολιτική

24/12/2010 - 21:21

Επιστολή Β. Τεντόμα στο Ν. Γιακαλή για το τρόπο ορκομωσίας

Κύριε Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,

Αγαπητέ φίλε Νάσο Γιακαλή

Με την παρούσα θα ήθελα να σου θέσω ένα θέμα που έχει να κάνει με τον τρόπο της ορκωμοσίας την Τρίτη 28-12-2010.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 42 της 14-12-2010 του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στη πργρ. 1.3., όπου αναφέρεται στη διαδικασία της ορκωμοσίας, διακρίνει τρία είδη όρκων:

  1. Αυτόν που δίνουν όσοι επιθυμούν όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου
  2. Αυτόν που δίνουν αλλόθρησκοι ενώπιον του δικού τους ιερού κειμένου και
  3. Αυτόν που δίνουν όσοι δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία ή πιστεύουν σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο.

Με τον τρόπο αυτό η εγκύκλιος υποχρεώνει τον ορκιζόμενο περιφ. σύμβουλο να δηλώσει υποχρεωτικά τα θρησκευτικά του ‘πιστεύω’.

Εγώ από τη δική μου πλευρά θέλω να δηλώσω και να σας ενημερώσω ότι δεν αποδέχομαι την υποχρέωση παρόμοιας δήλωσης και σας παρακαλώ να φροντίσετε ώστε το σχετικό πρακτικό ορκωμοσίας να έχει παράγραφο που να αναφέρει κατά βάση τα εξής:

Ο κ. Βασίλης Τεντόμας, περιφερειακός σύμβουλος, δήλωσε ότι αρνείται να αποδεχτεί την υποχρέωση υποβολής δήλωσης των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, αρνείται την ανάμειξη της Εκκλησίας σε καθαρά θεσμικές λειτουργίες του Κράτους και δήλωσε τα αναφερόμενα στον όρκο στη τιμή και στη συνείδησή του, με τον εξής τρόπο:

«Δηλώνω στη τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στη πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»

Η παραπάνω στάση μου δεν σημαίνει με κανένα τρόπο έλλειψη σεβασμού στη Εκκλησία και στους εκπροσώπους της στην Ιερή Μητρόπολη Μυτιλήνης, αλλά επιβάλλεται από τη σταθερή πεποίθησή μου ότι επί τέλους πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, που σημαίνει και  μη ανάμειξη εκκλησιαστικών θεσμών και προσώπων σε καθαρά πολιτικές-θεσμικές λειτουργίες του κράτους.

Με την ευκαιρία σου εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σου, με υγεία και κάθε οικογενειακή και προσωπική  ευτυχία στον καινούργιο δύσκολο χρόνο που σε λίγες μέρες υποδεχόμαστε.

 

Με τιμή και εκτίμηση

Βασίλης Τεντόμας

Περιφερειακός σύμβουλος – επικεφαλής περιφερειακής παράταξης

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Μοιράσου το άρθρο!