Πολιτική

12/10/2011 - 08:09

Επιστολή-βόμβα από τον Απόστολο Πατέστο: καταγγέλλει Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, ΜΜΕ

Με επιστολή βόμβα  ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λέσβου Απόστολος Πατέστος σπάει τη σιωπή του.   Βαριές καταγγελίες  και σκληρές κουβέντες από το πρώην συνεργάτη του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου!!!

Στην επιστολή  του κ. Πατέστου , ο Δήμαρχος Λέσβου χαρακτηρίζεται "μύθος"  (προφανώς με ειρωνική διάθεση) και η εμπειρία του κ. Πατέστου στον Καλλικρατικό Δήμο χαρακτηρίζεται "φρικτή" . Ακόμη ο κ. Πατέστος  εκφράζει το παράπονο για το γεγονός ότι  δεν διάλεξε πόστο Αντιδημαρχού αν και ήταν τρίτος σε σταυρούς (προφανώς δεν ήθελε να είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών) , θέτει ευθέως υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα και το ήθος του Δ. Βουνάτσου , ρίχνει βολές κατά της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" , κατηγορεί τον Αντιδήμαρχο Τσακίρη για την αδράνεια στην αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας και κάνει λόγο για υπόγειο πόλεμο που δεχόταν από τους Αντιδημάρχουνς γιατί δεν τους ικανοποιούσε τα αιτήματα.  Δηλώνει ότι παράμενει στο συνδυασμό της "Λαϊκής Ενότητας" αλλά ουσιαστικά το αμφισβητεί και ο ίδιος λέγοντας "εκτος αν πέσουν βαριές οι αλήθειες της επιστολής μου"

Το ιστορικό της ρήξης  σύμφωνα με την επιστολή του κ. Πατέστου : 

"Το πρώτο γεγονός καταγράφηκε όταν με τελείως αντισυναδελφικό τρόπο «βγήκαν τα μαχαιριά»  εις βάρος μου από τους Αντιδημάρχους , των οποίων φυσικά όλα τα αιτήματα ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν και όλα αυτά διέρρευσαν  εν αγνοία μου".  Στο σημείο αυτό ο κ. Πατέστος χαρακτηρίζει το "ΕΜΠΡΟΣ" φιλική εφημερίδα του Δημάρχου και αναφέρεται σε 2 πρωτοσέλιδα της εφημερίδας: "καθώς πηχυαίοι τίτλοι έκαναν την εμφάνισή τους , όπως «Κίνημα διαμαρτυρίας κατά Πάτεσου» και «Ποιος αλήθεια διοικεί αυτό το Δήμο». Αλλά το πιο ανάρμοστο και άπρεπες γεγονός ήταν η στημένη ψηφοφορία για τους εκπροσώπους της ΠΕΔ , που με έφερε τελευταίο σε ψήφους πράγμα που αποτέλεσε το «κερασάκι στην πικρή τούρτα» της έλλειψης ηθικής και πολιτικής εντιμότητας από τους άλλους «συναγωνιστές» της «Λαϊκής Ενότητας»"

 Καταγγελίες  του κ. Πατέστου για αναθέσεις έργων και παράτυπες πληρωμές:

" Άλλωστε τα «μαύρα σύννεφα» στην σχέση μου με τον κ. Δήμαρχο και το περιβάλλον του και η συνεχής αμφισβήτηση προς το πρόσωπό μου είχαν διαφανεί όταν εγώ δεν συμφωνούσα και αντιδρούσα σε πρακτικές και επιλογές όπως πχ στη λειτουργία του εξωθεσμικού παράγοντα , φίλου του κ. Βουνάτσου , ως νόμιμου συμβούλου – παράγοντα του Δήμου ή στην γρήγορη εξόφληση ανέλεγκτων οφειλών του Δήμου σε συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα για «να τα έχουμε καλά μαζί τους» , όπως ο κ. Βουνάτσος ανέφερε ή στην επιθυμία του για την αγορά από το Δήμο ενός τουριστικού οδηγού στα τουρκικά, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού και , τέλος, η ανάθεση σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο Αθηνών οικονομοτεχνικής μελέτης , ύψους 15.000 για την σύσταση του οργανισμού των  Νομικών Προσώπων του Δήμου, την οποία δεν επιθυμούσα να εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο , ούτε στην Οικονομική Επιτροπή. Ιδού λοιπόν και η πολιτική διαφάνεια και η εντιμότητα"

Επίθεση σε Τσακίρη και απάντηση σε κατηγορίες 

 "Αναφορικά με τις κατηγορίες του κ. Βουνάτσου για το ότι δεν κατέθεσα προτάσεις για την αξιοποίηση  της δημοτικής περιουσίας , ας ρωτήσει το κ. Τσακίρη στον οποίο είχε αναθέσει αυτή την υποχρέωση. Σχετικά με την καταψήφιση του έργου για την επισκευή του δρόμου προς το Νοσοκομείο . ήμουν αρνητικός , γιατί γνώριζα πολύ καλά τα οικονομικά του Δήμου και ως εκ τούτου ήξερα ότι δεν υπήρχαν χρήματα γι αυτό το έργο.  Όσο δε για την «ανεπίτρεπτη σύγχυση» που επέφερα στη δημοτική πλειοψηφία μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ΠΕΔ, οφείλω να πω ότι «οι πρώτοι διδάξαντες αυτή την πολιτική συμπεριφορά δεν δικαιούνται να ομιλούν»"

Επίθεση στο Δήμαρχο

" Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και άκομψο την μια μέρα να επαινείς κάποιον  δημοσίως για τις ικανότητες  του περί των οικονομικών και διοικητικών θεμάτων του Δήμου και ακριβώς την επόμενη να τον αποπέμπεις ως δήθεν «ακατάλληλο» Η εσχάτη, άδικη και απρεπής συμπεριφορά του κ. Βουνάτσου  προς το πρόσωπό μου , δυστυχώς απέδειξε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Αυτό εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί εις βάρος των Λέσβιων συμπολιτών μου μέχρι το τέλος της δημαρχιακής του θητείας , δεδομένου ότι ο ίδιος στερείται ηγετικών ικανοτήτων  και δεν μπορεί να κρατήσει συμπαγή την ομάδα που τον βοήθησε να εκλεγεί. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο . αντιμετωπίζει τους  εκπροσώπους μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ως εκπροσώπους  κομμάτων και αρέσκεται σε ένα συνεχή βερμπαλισμό , πράγμα που είναι ότι πιο ακατάλληλο αυτή την εποχή  στον Δήμο Λέσβου που χρειάζεται «έργα κι όχι λόγια»."

Δήλωση ότι παραμένει μάχημος

" Όσο για μένα πίπτω , αλλά δεν κύπτω όπως θα έλεγε και ο Κ. Βουνάτσος. Φυσικά και δεν θα μπω στην πολιτική εφεδρεία , όπως νόμισε με την πράξη του ότι θα κατάφερνε ο κ. Βουνάτσος, αλλά θα συνεχίσω τον ρόλο μου ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος , όπου με όρισε με την ψήφο του ο κυρίαρχος λεσβιακός λαός. Δηλώνω ότι δεν δωρίζω σε κανέναν τον αγώνα μου για την εκλογή της «Λαϊκής Ενότητας» ως Δημοτικής Αρχής Λέσβου και για αυτό μένω εντός (παρ’όλη την διάσταση των απόψεων μου με τη λογική και τις πρακτικές του κ. Δημήτρη Φωκίωνος Βουνάτσου) εκτός κι αν οι αλήθειες της επιστολής μου πέσουν βαριές στις συνειδήσεις του κ. Δημάρχου και των συν αυτώ και συνεχίζουν τις πολιτικές απρέπειες , γιατί σύμφωνα με το στίχο του ποιητή Μάνου Ελευθερίου «Εμείς φυλάξαμε σκοπιά του κόσμου την αδιαντροπιά μήπως και στο τέλος και σωθούν κάποιες άξιες»"

 

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή:

«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών το Νοέμβρη του 2010». Τότε με ένα κείμενό μου είχα δημοσιοποιήσει τους λόγους για τους οποίους συμμετείχα σ' αυτές τις εκλογές και είχα επισημάνει το αυτονόητο - για εμένα τουλάχιστον - δηλαδή τις αρχές όπως την ηθική, την εντιμότητα, τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μέσα στα συλλογικά όργανα, καθώς και την κοινωνική αλληλεγγύη, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει κανείς να πολιτεύεται και να ασχολείται με τα κοινά..

Είναι βέβαια κουραστικό για τους πολίτες της Λέσβου, αναγκαίο, όμως, για μένα, να εξιστορήσω αυτούς τους δέκα περίπου μήνες της φρικτής «καλλικρατικής» μου εμπειρίας και πώς τη βίωσα πλάι στο «μύθο» Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Φωκίωνος Βουνάτσο και τους συν αυτώ, θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες. Είναι αλήθεια ότι, μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών, θα περίμενε κανείς ότι ο τρίτος στη σειρά εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του νικηφόρου συνδυασμού, θα είχε τουλάχιστον την τύχη να ερωτηθεί από τον κ. Βουνάτσο, από ποια θέση θα μπορούσε να προσφέρει στο Δήμο Λέσβου. Με την προηγούμενη ιδιότητα του επί τέσσερα συναπτά έτη Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοίκησης του Δήμου Μυτιλήνης, είχα μεταφέρει στον κ. Βουνάτσο την επιθυμία μου να μη συνεχίσω στην ίδια αρμοδιότητα, αλλά οπουδήποτε αλλού αυτό ήταν δυνατό. Φυσικά, μη όντας μέλος του στενού φιλικού κύκλου συνεργατών του κ. Βουνάτσου, η επιθυμία μου δεν ικανοποιήθηκε, αλλά ταυτοχρόνως με τα Μ.Μ.Ε. μου ανακοινώθηκε η τοποθέτησή μου στην Αντιδημαρχία Οικονομικών (και όχι και Διοίκησης, μιας κι ο ίδιος ο Δήμαρχος, βάσει των γνώσεων και της εμπειρίας του, θα την ασκούσε!). Και σαν να μην έφθανε αυτό, ορίστηκα Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής - όπως ο Νόμος προβλέπει - χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον η πολιτική ευγένεια εκ μέρους του κ. Δημάρχου, να μπορώ να προτείνω κάποια από τα υπόλοιπα μέλη από την ομάδα των δημοτικών συμβούλων με τους οποίους θα συνεργαζόμουν στην Επιτροπή, αλλά ορίσθηκαν και εκείνοι από τον κ. Δήμαρχο και τους Συμβούλους του. Άρα είχε από την αρχή διαφανεί ότι δε θα μπορούσα να είχα αμέριστη εμπιστοσύνη στη συνεργασία μου με τον κ. Βουνάτσο και το περιβάλλον του. Στη συνέχεια, πέσαμε στη δίνη της καθημερινότητας, όπου οι πιέσεις ήταν καταιγιστικές προς το πρόσωπό μου για την επίλυση τρεχόντων θεμάτων, καθώς και νεοεμφανισθέντων προβλημάτων από το νέο θεσμικό πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Προβλημάτων όχι μόνο οικονομικών, αλλά και κοινωνικών, διοίκησης, καθαριότητας, του τεχνικού τομέα κ.ά. πολλά που ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος καθώς και οι άλλοι «συνάδελφοι», θεματικοί και γεωγραφικοί, έφερναν καθημερινά σ' εμένα προς επίλυση μιας και είχαν άγνοια επ' αυτών ( κι αν τολμήσουν, ας με διαψεύσουν ως προς την αλήθεια των λόγων μου). Βέβαια, παρ' όλες τις αντιξοότητες, εργαζόμουν ακατάπαυστα και προσπαθούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις όλων, όπως θεωρούσα ότι όφειλα να κάνω ως συνάδελφός τους. Όμως, αυτό μέσα στα γνωστά πλαίσια της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας δεν ήταν πάντα εφικτό και πολλές φορές ήταν και αδύνατο.

Δυστυχώς όμως, όλος αυτός ο αγώνας αποδείχτηκε ότι ήταν μονομερής, , αφού σε δυο χρονικές συγκυρίες, κατά τις οποίες απουσίαζα από συγκεντρώσεις της πλειοψηφίας καθώς και από το Δημοτικό Συμβούλιο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, έλαβαν χώρα τα εξής απαράδεκτα γεγονότα : α. το πρώτο γεγονός καταγράφηκε, όταν με τελείως αντισυναδελφικό τρόπο «βγήκαν τα μαχαίρια» εις βάρος μου από τους αντιδημάρχους, των οποίων φυσικά όλα τα αιτήματα ήταν αδύνατον να ικανοποιηθούν, και όλα αυτά διέρρευσαν εν αγνοία μου στο φιλικό προς το Δήμαρχο «ΕΜΠΡΟΣ», καθώς πηχυαίοι τίτλοι έκαναν την εμφάνισή τους, όπως «κίνημα διαμαρτυρίας κατά Πατέστου» και «Ποιος αλήθεια διοικεί αυτό το Δήμο», β. αλλά και το πιο ανάρμοστο και απρεπές γεγονός ήταν η «στημένη» ψηφοφορία για τους εκπροσώπους στην ΠΕΔ, που με έφερε τελευταίο σε ψήφους, πράγμα που αποτέλεσε το κερασάκι στην «πικρή τούρτα» της έλλειψης ηθικής και πολιτικής εντιμότητας από τους άλλους «συναγωνιστές» της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Άλλωστε «τα μαύρα σύννεφα», στη σχέση μου με τον κ. Δήμαρχο και το περιβάλλον του και η συνεχής αμφισβήτηση προς το πρόσωπό μου, είχαν διαφανεί όταν εγώ δε συμφωνούσα και αντιδρούσα σε πρακτικές και επιλογές τους, όπως π.χ. στη λειτουργία εξωθεσμικού παράγοντα, φίλου του κ. Βουνάτσου, ως «νόμιμου» συμβούλου - παράγοντα του Δήμου ή στη γρήγορη εξόφληση ανέλεγκτων οφειλών του Δήμου Λέσβου σε συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα «για να τα' χουμε καλά μαζί τους», όπως ο κ. Βουνάτσος ανέφερε, ή στην επιθυμία του κ. Δημάρχου για την αγορά από το Δήμο ενός τουριστικού οδηγού στα τούρκικα, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού και, τέλος, η ανάθεση σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο Αθηνών οικονομοτεχνικής μελέτης 15.000 ευρώ για τη σύσταση του οργανισμού νομικών προσώπων του Δήμου, την οποία δεν επιθυμούσα να εισηγηθώ ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε στην Οικονομική Επιτροπή. Ιδού λοιπόν και η πολιτική διαφάνεια και εντιμότητα. Εξάλλου, το γεγονός ότι, πριν από ενάμιση μήνα περίπου, είχα δεχθεί μέσα στην εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, αήθη και χυδαία επίθεση από άλλο θεματικό Αντιδήμαρχο, χωρίς ο κ. Βουνάτσος να πάρει, ως όφειλε, θέση, μ' έπεισαν τελικά ότι ο κ. Δήμαρχος είχε απεμπολήσει και τις αρχές της ευπρέπειας και της αλληλεγγύης. , Αναφορικά δε με τις κατηγορίες του κ. Βουνάτσου προς το πρόσωπό μου για το ότι δεν του κατέθεσα προτάσεις για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ας ρωτήσει τον κ. Τσακίρη που του είχε αναθέσει αυτήν την υποχρέωση. Σχετικά δε με την καταψήφιση του έργου «επισκευή του δρόμου προς το Νοσοκομείο», ήμουν αρνητικός γιατί γνώριζα πολύ καλά τα οικονομικά του Δήμου και ως εκ τούτου ήξερα ότι δεν υπήρχαν χρήματα γι' αυτό. Όσο δε για την «ανεπίτρεπτη σύγχυση» που επέφερα μέσα στη δημοτική πλειοψηφία μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ΠΕΔ , οφείλω να πω ότι «οι πρώτοι διδάξαντες αυτήν την πολιτική συμπεριφορά, δεν δικαιούνται να ομιλούν».

Τέλος, όσον αφορά την απόδοση ευθυνών από τον κ. Βουνάτσο προς το πρόσωπό μου, σχετικά με τη διεκπεραίωση των οικονομικών υποθέσεων του Δήμου, έχω να δηλώσω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό και άκομψο τη μια μέρα να επαινείς κάποιον δημοσίως για τις ικανότητές του περί των οικονομικών και διοικητικών θεμάτων του Δήμου και ακριβώς την επόμενη να τον αποπέμπεις ως δήθεν «ακατάλληλο»!

Μέσα στα χρόνια που αφιέρωσα στην πολιτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βίωσα πολλές φορές συμπεριφορές αχαριστίας. Μου έχει γίνει κτήμα, λοιπόν, η ρήση του Θουκυδίδη ότι «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος».Όμως, η έσχατη άδικη και απρεπής συμπεριφορά του κ. Βουνάτσου προς το πρόσωπό μου, δυστυχώς μου απέδειξε ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός»! Αυτό εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί εις βάρος και των Λέσβιων συμπολιτών μου μέχρι το πέρας της δημαρχιακής θητείας του κ. Βουνάτσου, δεδομένου ότι ο ίδιος στερείται ηγετικών ικανοτήτων και δεν μπορεί να κρατήσει συμπαγή την ομάδα που τον βοήθησε να εκλεγεί Δήμαρχος Λέσβου. , Συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει τους εκπροσώπους μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ως εκπροσώπους κομμάτων και αρέσκεται σε ένα συνεχή βερμπαλισμό, πράγμα που είναι ό,τι πιο ακατάλληλο αυτήν την εποχή για το Δήμο Λέσβου που χρειάζεται «έργα κι όχι λόγια». Όσο για μένα, « πίπτω αλλά δεν κύπτω» όπως θα έλεγε κι ο Βουνάτσος! Φυσικά και δε θα μπω στην πολιτική «εφεδρεία», - όπως νόμισε με την πράξη του ότι θα κατάφερνε ο κ. Βουνάτσος - , ,αλλά θα συνεχίσω στο ρόλο μου ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, , όπου με όρισε με την ψήφο του ο κυρίαρχος Λεσβιακός Λαός. Δηλώνω ότι δε δωρίζω σε κανέναν τον αγώνα μου για την εκλογή της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ως δημοτικής αρχής Λέσβου και γι' αυτό «μένω εντός», , παρόλη τη διάσταση απόψεών μου με τη λογική και τις πρακτικές του κ. Δημήτρη Φωκίωνος Βουνάτσου - εκτός αν οι αλήθειες της επιστολής μου πέσουν βαριές στις συνειδήσεις του κ. Δημάρχου και των συν αυτώ και συνεχίσουν τις πολιτικές απρέπειες - γιατί σύμφωνα με το στίχο του ποιητή Μάνου Ελευθερίου: «Εμείς φυλάξαμε σκοπιά στου κόσμου την αδιαντροπιά μήπως στο τέλος και σωθούν κάποιες αξίες.» Σας ευχαριστώ για τη δημοσίευση των σκέψεών μου.

Απόστολος Πατέστος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!