Πολιτική

27/03/2023 - 09:12

Το ερασιτεχνικό θέατρο στη συνάντηση της Βάσως Χοχλάκα με την ΘΕΣΙΣ

Με τη ΘΕΣΙΣ ( Ένωση Θεατρικών - Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου ) συναντήθηκε η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Βάσω Χοχλάκα την Παρασκευή 24 Μαρτίου , προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που αφορούν στην ενασχόληση με το ερασιτεχνικό θέατρο και συνολικότερα, θέματα πολιτισμού.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΘΕΣΙΣ - η οποία ιδρύθηκε το 2015 και εκπροσωπεί όλα τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου - είναι η στέγασή της. Το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν διαθέτει έδρα τον εμποδίζει να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση του. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, η κ. Βάσω Χοχλάκα ανέφερε πώς το 2010, με τη λήξη της θητείας της στον Δήμο Μυτιλήνης, είχε αφήσει ένα σχέδιο ούτως ώστε το κτίριο της παλιάς πυροσβεστικής που σήμερα καταρρέει και αποτελεί κίνδυνο για τους περιοίκους, να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, εντός του οποίου θα μπορούσε σήμερα να στεγαστεί και η ΘΕΣΙΣ. 

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων της ΘΕΣΙΣ είναι να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση και παρουσίαση της δουλειάς των σωματείων στους χώρους πολιτισμού, καθώς και η δημιουργία ενός θερινού θεάτρου, όπως και ενός συνεδριακού κέντρου. Είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο νησί μας, αφού τέτοιες ενέργειες αναμένεται να ανυψώσουν και τον τουρισμό.

Πέραν της δυνατής συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου μπορεί και πρέπει με οργανωμένο τρόπο δράσης να στηρίζει σε όλα τα επίπεδα τη δραστηριότητα των ερασιτεχνικών πολιτιστικών ομάδων, μπορούν να αναζητηθούν συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και άλλους φορείς, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να προκύψει ένα ουσιαστικό πολιτιστικό έργο που θα καταγράφει την ηθογραφία, την ιστορική μνήμη, την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στον χρόνο.

Επιβάλλεται το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίζει και τα ερασιτεχνικά σωματεία και να έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις για δράσεις, παραστάσεις, φεστιβάλ ακόμη και για υλικοτεχνική υποδομή. 

Το νησί της Σαπφούς, του Ελύτη, του Μυριβήλη και τόσων άλλων σπουδαίων δημιουργών δεν επιτρέπεται να μην επενδύει στον πολιτισμό, να μην δίνει κίνητρα και ώθηση στους ανθρώπους του να συμμετάσχουν σε ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες. Ας μην επιτρέψουμε να μας αλώσει η πολιτιστική ένδεια.

Όπως τόνισε η Βάσω Χοχλάκα, ενασχολούμενη και η ίδια με το ερασιτεχνικό θέατρο, "Οφείλει η πολιτεία οργανωμένα, συστηματικά κι ουσιαστικά να εισφέρει πολύπλευρη στήριξη στο ερασιτεχνικό θέατρο, σε όσους ανιδιοτελώς προσφέρουν ως εθελοντές κι υπηρετούν την ύψιστη αυτή τέχνη. Για να μπορούνε  απερίσπαστοι να συνεχίσουν τη δημιουργική τους πορεία , αγγίζοντας το πνεύμα και τις ψυχές μας." 

Αξίζει να κρατήσουμε τη φράση από το μήνυμα της Αιγύπτιας ηθοποιού Samiha Ayoub για τον φετινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας, που είναι η ζωή. Έχουμε ανάγκη το φως της τέχνης για να αντιμετωπίσουμε τα σκοτάδια και να αφυπνίσουμε τη συνείδηση του κόσμου μιλώντας μόνο για ανθρωπιά και ειρήνη."

Μοιράσου το άρθρο!