Πολιτική

20/12/2012 - 05:42

Το ερώτημα για την συμμετοχή των Προέδρων στην ψηφοφορία παραμένει....

Το ερώτημα για την συμμετοχή των Προέδρων στην ψηφοφορία παραμένει....

Μ

ετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε για το δικαίωμα ψήφου των Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λέσβου και προς αποφυγή περαιτέρω παρερμηνειών της ισχύουσας νομοθεσίας, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, διά του Συντονιστή του και Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου κ. Προκόπη Σινάνη , κατέθεσε εγγράφως ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ο κος Σινάνης αναφέρει στο έγγραφό του:
  Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου , ετέθη το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου για το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα για την οριζόντια αύξηση (από διαφορετική βάση) των ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Λέσβου.
Σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 ‘’Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες. Για τα θέματα αυτά, τα ανωτέρω πρόσωπα μετέχουν στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου.
Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη. ‘’                                                                

Επειδή, εκτός του θέματος αυτού, υπήρχε στην ημερήσια διάταξη αντίστοιχο θέμα για αναπροσαρμογή στα τέλη ύδρευσης (τα οποία ξεκινούν από διαφορετική βάση και προβλέπονται 3 ζώνες ένταξης για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου) αλλά και γενικότερα για κάθε θέμα που έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν το σύνολο των κοινοτήτων (πχ Προϋπολογισμός Δήμου)παρακαλούμε όπως υποδειχθεί εάν  σε αυτές τις περιπτώσεις οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης σας, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε σε ποιες των περιπτώσεων μετέχουν στην ψηφοφορία του Δ.Σ οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, εάν είναι απαιτητή η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και τέλος ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί ούτως ώστε να μην υπάρχουν λόγοι ακυρότητας της απόφασης λόγω της ψήφου αυτών.


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαντά με βάση το γενικό πλαίσιο και δεν διευκρίνει αν έπρεπε στη συγκεκριμένη περίπτωση να συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων:


 

Μοιράσου το άρθρο!