Πολιτική

12/01/2022 - 17:00

Ερώτηση από "Συμπαράταξη Πολιτών" για την εμπλοκή του δρόμου Καλλονής-Πέτρας

Ερώτηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προς:

  • Κ.Μουτζούρη, Περιφερειάρχη
  • Π.Χριστόφα, Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Σχεδιασμού

 

Μη έγκριση σύμβασης δρόμου Καλλονής-Πέτρας

 

Πληροφορηθήκαμε από της ανακοίνωση της ΛΑΣ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση που έχει υποβάλει η Περιφέρεια για τον δρόμο Καλλονής Πέτρας. Χτες ακούσαμε επίσης τις δηλώσεις σας σε τοπικά ΜΜΕ για το θέμα. 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε σημαντικό να κατασκευαστεί ο άξονας που συνδέει το κέντρο του νησιού με τη τουριστική ζώνη Πέτρας-Μολύβου-Ανάξου. Παρά τις καθησυχαστικές σας δηλώσεις για την απεμπλοκή του έργου αλλά και τη δυνατότητα να μεταφερθεί το έργο ως «έργο-γέφυρα» στο επόμενο ΕΣΠΑ, ζητάμε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά.

Επισημαίνουμε ότι:

  • δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το φράγμα Τσικνιά, που έχει απορριφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως έργο με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητήσιμη αναπτυξιακή συμβολή. Πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα Φαραωνικό έργο τεράστιας δαπάνης, δεν εξασφαλίζει την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής του τ. Δήμου Πολιχνίτου, η οποία στενάζει δεκαετίες τώρα από την λειψυδρία.
  • η δυνατότητα μεταφοράς του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-27 θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι πόροι για έργα οδοποιίας είναι περιορισμένοι και ότι λόγω αστοχιών και καθυστερήσεων της περιφερειακής αρχής και άλλα έργα οδοποιίας (πχ. Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης, παράκαμψη Πυθαγορείου, παράκαμψη Ευδήλου, παράκαμψη Χαλκειούς) και όχι μόνο, δεν φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο. 

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή για τις ενέργειες της τόσο ώστε να προχωρήσει το έργο του δρόμου Καλλονής-Πέτρας όσο και για τη χρηματοδότηση των ώριμων και αναγκαίων έργων που χρονίζουν.

 

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιούλα Αργυρούδη

Μανόλης Κάρλας

Μαρία Νικολάρα

Γιάννης Σπιλάνης

Μοιράσου το άρθρο!