Skip to main content
|

Ερώτηση Γαληνού για καταρροϊκό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων και των επιπτώσεων του στο  Νομό Λέσβου

Κ. Υπουργέ

Ο καταρροϊκός πυρετού έπληξε τη Λέσβο αρχικά τον Οκτώβριο του 2008 και από το Νοέμβριο του ίδιου έτους το νησί έχει μπει σε καραντίνα, από την οποία δεν έχει βγει μέχρι και σήμερα.  Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εμφανίζεται ο καταρροϊκός πυρετός στην Λέσβο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αναφορές η νόσος έως τώρα εξαπλώνεται σε όλη την ανατολική και κεντρική Λέσβο. Η εξάπλωση της νόσου φέτος συνδέεται τόσο με την έξαρση της νόσου στα απέναντι τουρκικά παράλια όσο και σε στελέχη του ιού που υπήρχαν στην Λέσβο από τα δύο προηγούμενα χρόνια καθώς και με τις  καιρικές συνθήκες (υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες) που ευνοούν την εξάπλωση της νόσου.

Οι περιορισμοί μετακίνησης και επιτήρησης που ακολουθούμε έως τώρα, από μόνοι τους δεν ήταν αρκετοί για να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με ανακοίνωσή της πρόκειται να αξιοποιήσει στις νέες τεχνολογίες στον εμβολιασμό  προκειμένου να καταπολεμήσει τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων. Επικαιροποιούνται έτσι οι κανόνες εμβολιασμού, επιτρέποντας τη χρήση εμβολίων σε όλη τη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση εμβολίων σε περιοχές όπου δεν εμφανίζεται η ασθένεια. Η τροποποίηση της σχετικής οδηγίας καταργεί αυτή την αρχή και ανοίγει το δρόμο για προληπτικούς εμβολιασμούς.

Η απώλεια εισοδήματος από τον καταρροϊκό πυρετό για στις νησιώτες κτηνοτρόφους οφείλεται στην απώλεια παραγωγής λόγω του θανάτου των ζώων όσο και στην απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα). Οι δε αποζημιώσεις που δίνονται σήμερα δεν επαρκούν για να εξισορροπήσουν την απώλεια του  εισοδήματος που υφίσταται ο κτηνοτρόφος. Η μαζική χρήση των εμβολίων θα περιορίσει την ασθένεια καθώς και τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτή έχει στους κτηνοτρόφους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εμβολιασμός για τον καταρροϊκό πυρετό

2)      Ποιες μεταβολές θα επέλθουν στις αποζημιώσεις ώστε να γίνουν αντίστοιχες με την πραγματική απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων, εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία