Πολιτική

23/11/2010 - 13:42

Ερώτηση Γαληνού: Μεγάλη καθυστέρηση στην επικύρωση πινάκων για χορήγηση υποτροφιών.

Στη χώρα μας, ένας μοχλός στήριξης των νέων φοιτητών που προέρχονται από πόλεις της περιφέρειας, είναι η χορήγηση υποτροφιών μέσω των κληροδοτημάτων.

Οι υποτροφίες αυτές συμβάλλουν τα μέγιστα, ώστε νέοι φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, να καταφέρνουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους.

Όμως σε αρκετές περιπτώσεις η καθοριστική συμβολή των κληροδοτημάτων δεν γίνεται αντιληπτή από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποτροφίες που χορηγούνται από το κληροδότημα «Ίδρυμα Ευστρατίου» στη Μυτιλήνη.

Για τα έτη 2007-2010 δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Κληροδοτημάτων οι πίνακες των υποτρόφων, γιατί δεν έχουν εξετασθεί ενστάσεις, με φυσικό αποτέλεσμα να μην έχουν χορηγηθεί εδώ και χρόνια οι υποτροφίες.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χορήγηση υποτροφιών μέσω των κληροδοτημάτων, δεν συνεπάγεται κόστος για το δημόσιο και η καθυστέρηση επικύρωσης των πινάκων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιθυμία του διαθέτη, να ενισχύσει νέους φοιτητές, που προέρχονται από τον τόπο καταγωγής του.

Πέρα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που δημιουργούνται στην εκπαιδευτική εξέλιξη των φοιτητών,  θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η τακτική που ακολουθείται εκ μέρους των υπηρεσιών σας, αποθαρρύνει κάθε διαθέτη-ευεργέτη, ο οποίος βλέπει ότι η προσφορά του, για λόγους που δεν ανάγονται στον ίδιον ή τον υπότροφο, δεν  «πιάνει τόπο».

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να λήξει η οικονομική ομηρία των νέων φοιτητών που προέρχονται από πόλεις της περιφέρειας;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

 

Μοιράσου το άρθρο!