Skip to main content
|

Ερώτηση για τις ζημιές του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και οι πόροι που προορίζονται για την κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών

Ερώτηση για το κατά πόσο επιδιώκεται, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) της Ελλάδας και των ποσών που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, να καλυφθεί μέρος των αντίστοιχων κεφαλαιακών αναγκών των Κυπριακών τραπεζών για τα καταστήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ. Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης και Β. Κεγκέρογλου προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Ερώτηση για το κατά πόσο επιδιώκεται, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) της Ελλάδας και των ποσών που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, να καλυφθεί μέρος των αντίστοιχων κεφαλαιακών αναγκών των Κυπριακών τραπεζών για τα καταστήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ. Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης και Β. Κεγκέρογλου προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ζήτημα αυτό φέρεται να έχει τεθεί τόσο από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου προς τον ομόλογό του στην Ελλάδα, όσο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση, που προσφάτως είχε στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Οι βουλευτές καλούν, μάλιστα, τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την Ειδοποίηση Διαφοράς (Notice of Dispute) προς την Ελληνική Κυβέρνηση, που φέρεται ότι έχει κατατεθεί για το ζήτημα.

Στην Ερώτηση τονίζεται, ότι το βασικό μερίδιο για τη διεκδικούμενη ανακεφαλαιοποίηση φέρεται να προορίζεται για την άλλοτε κραταιά Λαϊκή Τράπεζα πρώην Marfin Popular Bank, η οποία, με βάση τις κατηγορίες των ίδιων των Κυπριακών Αρχών, οδηγήθηκε σε χρεοκοπία εξαιτίας κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, παρόλο που είναι γνωστό ότι διαχρονικά η Ελλάδα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στην Κύπρο, οποιαδήποτε απόφαση να καταβάλλει το Ελληνικό Τ.Χ.Σ., δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, κεφάλαια για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» που δημιούργησαν οι ενέργειες της τότε διοίκησης στην Λαϊκή Τράπεζα πρώην Marfin Popular Bank στην Κύπρο, θα είναι ανεπίτρεπτη και πέρα ως πέρα σκανδαλώδης.

Τέλος, οι βουλευτές καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή εάν της έχει γνωστοποιηθεί επισήμως από τις Κυπριακές Αρχές το ακριβές ύψος της απαιτούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης για τις Κυπριακές Τράπεζες και το μέρος που αντιστοιχεί στις εργασίες στην Ελλάδα, καθώς και για το κατά πόσο θα επαρκούσε το πακέτο στήριξης των 50 δισεκ. ευρώ, που προορίζεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Ελληνικών Τραπεζών, για ενδεχόμενη κάλυψη μέρους των αναγκών των Κυπριακών Τραπεζών, δεδομένης μάλιστα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ανάγκες του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και των πρόσθετων αναγκών ύστερα από την διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Αθήνα, 14/03/2013


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα

Θέμα: «Οι ζημιές του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και οι πόροι που προορίζονται για την κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών»
 
 
Σύμφωνα με αναφορές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας τόσο σε Ελληνικά όσο και σε ξένα έντυπα, επιδιώκεται, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) της Ελλάδας και των ποσών που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, να καλυφθεί μέρος των αντίστοιχων αναγκών των Κυπριακών τραπεζών για τα καταστήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Κατά τα δημοσιεύματα, το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, αλλά και ότι ετέθη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση, που προσφάτως είχε στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
 
Βασικό μερίδιο για τη διεκδικούμενη ανακεφαλαιοποίηση φέρεται να προορίζεται για την Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank), η οποία, με βάση τις κατηγορίες των ίδιων των Κυπριακών Αρχών, οδηγήθηκε σε χρεοκοπία εξαιτίας κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση.
 
Έχει μάλιστα προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της Cyprus Popular Bank στις  22/11/2012 σύμφωνα με την οποία ενημέρωνε την Ελληνική Κυβέρνηση για την κατάθεση Ειδοποίησης Διαφοράς (Notice of Dispute) προς την Ελληνική Κυβέρνηση, βάσει των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας της 30 Μαρτίου, 1992, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων.  Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση «στη βάση των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας, η Τράπεζα επιζητεί ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συναφείς θεραπείες. Εκτιμάται ότι η πρόσβαση της Τράπεζας στους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης της ρευστότητας και κεφαλαιουχικής ενίσχυσης των Ελληνικών Τραπεζών, θα συμβάλει ουσιαστικά στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις εργασίες  της στον Ελλαδικό χώρο, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην  οικονομία  της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται, ότι παρόλο που υπήρχαν εκτενή δημοσιεύματα και αναφορές στο σχετικό πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου σχετικά με μεγάλες επισφάλειες της τότε θυγατρικής του Κυπριακού Ομίλου στην Ελλάδα, με την επωνυμία Marfin Eγνατία Τράπεζα, λόγω της μεγάλης έκθεσής της μεταξύ άλλων σε μετοχοδάνεια, και ενώ είχε γίνει εκτενέστατος έλεγχος της οικονομικής της θέσης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των δύο χωρών, εγκρίθηκε από τη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων Ελλάδας και Κύπρου, με απορρόφηση της "Marfin Eγνατία Τράπεζα Α.Ε." από την Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με μεταφορά της έδρας στη Κύπρο. Η διαδικασία συγχώνευσης δι’ απορρόφησης  ολοκληρώθηκε στις 23/12/2010 κατόπιν απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Είναι προφανές, ότι βάσει των αποφάσεων αυτών το βάρος των όποιων επισφαλών δανείων της Marfin Eγνατίας Τράπεζας επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο εποπτικός έλεγχος και εποπτεία ασκείται με ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
 
Είναι γνωστό ότι στον Κυπριακό λαό η Ελλάδα διαχρονικά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε απόφαση να καταβάλλει το Ελληνικό Τ.Χ.Σ., δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, κεφάλαια για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» που δημιούργησαν οι ενέργειες της τότε διοίκησης στην Λαϊκή Τράπεζα (πρώην Marfin Popular Bank στην Κύπρο), θα είναι ανεπίτρεπτη και πέρα ως πέρα σκανδαλώδης. Όταν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο 2012, τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οριακά μόνο επαρκούν.
 
Κατόπιν των ανωτέρω:
 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
1. Ευσταθούν ή όχι τα σχετικά δημοσιεύματα;
2. Έχει πράγματι αποσταλεί προς την Ελληνική Κυβέρνηση Ειδοποίηση Διαφοράς (Notice of Dispute) για το εν λόγω ζήτημα και αν ναι για ποιο λόγο δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο εφόσον έχει υποβληθεί.
3. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέθεσε σε διεθνές εξειδικευμένο οίκο, τη διερεύνηση των συνολικών αναγκών σε κεφάλαια των Κυπριακών Τραπεζών στα πρότυπα των αντίστοιχων μεθόδων που ακολουθήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις Ελληνικές Τράπεζες. Έχει γνωστοποιηθεί προς τις Ελληνικές Αρχές, με βάση τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το ακριβές ύψος της απαιτούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης για τις Κυπριακές Τράπεζες και ποιο μέρος αντιστοιχεί στις εργασίες στην Ελλάδα;
4. Ποια η άποψη της Ελληνικής εποπτεύουσας αρχής αναφορικά με την ενδεχόμενη στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο των Κυπριακών παραρτημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα; Ειδικότερα:
- Υφίσταται κεφαλαιακό απόθεμα από το πακέτο στήριξης των 50 δισεκ. ευρώ που προορίζεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Ελληνικών Τραπεζών, δεδομένων των αναγκών των Ελληνικών Τραπεζών βάσει επίσημης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και πρόσθετων αναγκών ύστερα από την διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;
- Ο μηχανισμός άντλησης ρευστότητας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Facility), ο οποίος αφορά σε συγκεκριμένο μέγεθος κεφαλαίων, μπορεί να διατεθεί για την τυχόν στήριξη των παραρτημάτων αυτών, και εάν ναι βάσει ποιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις;
5. Προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, να αποκρούσει, με όλα τα μέσα, οποιαδήποτε αιτίαση για μεταφορά πόρων της ανακεφαλαιοποίηση που προορίζονται για τις Ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να καλυφθεί και η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί από την κακοδιαχείριση της πρώην Marfin Popular Bank;  

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία