Πολιτική

10/06/2015 - 06:33

Ερώτηση Χ.Αθανασίου για το ΦΠΑ αγροτών

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου [παρ.2, αρθρ.22 του Ν 4321/21-03-2015 (Φ.Ε.Κ. 32/21-03-2015 Τεύχος Α’)], οι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α. για κάθε τρίμηνο, ενώ μέχρι πρότινος βάσει του Ν 4254/2014 υπέβαλλαν μία εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. στο τέλος του έτους.   

        Κατόπιν αυτών και προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία μιας σημαντικής και ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας αγροτών, προτείνουμε στο Άρθρο 38 του Ν 2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.) να προστεθεί στην παράγραφο 2 νέα υποπαράγραφος 2.β. ως εξής: “Οι αγρότες, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και τα ακαθάριστά τους έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το όριο ακαθαρίστων εσόδων, που απαιτείται για την τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, να υποβάλλουν μία μόνο ετήσια δήλωση Φ.Π.Α.”

Η ανωτέρω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία ύστερα από τα εύλογα και δίκαια παράπονα μεγάλης μερίδας θιγομένων αγροτών και αφορά όλη την επικράτεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών εάν προτίθεται να φέρει τροποποίηση έτσι ώστε να επανέλθει η μερίδα αυτή των αγροτών στην προτέρα κατάσταση

Μοιράσου το άρθρο!